Γρίβας (Καθηγητής ΣΣΕ): Βιώσαμε έναν υβριδικό πόλεμο με τις φωτιές σε Ρόδο και Νέα Αγχίαλο

Με υβριδικό πόλεμο παρομοιάζει τις φωτιές σε Ρόδο και Αγχίαλο, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κώστας Γρίβας. Μέσα από τα αναλυτικά γεγονότα του star, επισημαίνει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας, ανέδειξαν αδύνατα σημεία σε κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές, όπως η περίπτωσης της αποθήκης πυρομαχικών στην Αγχίαλο. 
Τίποτα δεν συνέβη τυχαία, τονίζει, ας μην ξεχνάμε ότι είναι στο δόγμα του γεωπολιτικού μας αντιπάλου, της Τουρκίας, να χρησιμοποιεί ασύμμετρες μεθόδους και να εκμεταλλεύεται τρωτά σημεία. Δυστυχώς πρέπει να περιμένουμε και άλλες ενέργειες από τους γεωπολιτικούς μας αντιπάλους, τόνισε μεταξύ άλλων εκφράζοντας και την ανάγκη να οργανωθεί και να εκσυχρονιστεί το σύστημα πυρόσβεσης. 
Παρατηρείται μια υπερβάλλουσα επιμονή σε μια φιλοσοφία “κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα”. 
Για την ακρίβεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες εφαρμόζουν τα τελευταία 40 χρόνια το ίδιο μοντέλο δασοπυρόσβεσης. Την σημερινή εικόνα συνθέτουν αεροπυροσβεστικά μέσα, τα οποία είναι συμπληρωματικά των χερσαίων. Για ανεξήγητους λόγους, η ανάπτυξη “στρατηγικών” αεροπυροσβεστικών ικανοτήτων θεωρείται αδύνατη, ίσως και ανεπιθύμητη. Τέλος, περιορισμένη εφαρμογή έχουν βρει νέες τεχνολογίες στους αισθητήρες, τις επικοινωνίες και τη διαχείριση πληροφοριών.