Φρεγάτες: Το Sea Fire στις Belharra – Βλέπει ταυτόχρονα 800 στόχους και χτυπά 16

Φρεγάτες: Στα ναυπηγεία της Naval Group παραδόθηκε το πρώτο ραντάρ τύπου Sea Fire και θα τοποθετηθεί στη φρεγάτα τύπου FDI που ναυπηγείται.

Φρεγάτες: Από την κατασκευάστρια εταιρεία Thales το εν λόγω ραντάρ παραδόθηκε στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group.

Θα τοποθετηθεί στην πρώτη φρεγάτα τύπου FDI που ναυπηγείται ήδη και θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

Το SeaFire είναι το νέο ραντάρ διάταξης AESA της Thales με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, ικανότητα παρακολούθησης έως και 800 στόχων ταυτόχρονα και εμπλοκής τουλάχιστον 16 εξ αυτών με τους πυραύλους επιφανείας -αέρος με τους οποίους είναι εξοπλισμένο το πλοίο-φορέας του ραντάρ.

Η Thales κατασκευάζει συνολικά 5 ραντάρ του τύπου τα οποία προορίζονται για τις νέες φρεγάτες FDI του Γαλλικού Ναυτικού και θα ναυπηγηθούν μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει τις γαλλικές FDI (Belhara) για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, το ραντάρ αυτό θα είναι και το κύριο χαρακτηριστικό τους.

Παρά τις αναφορές ότι η παράδοση του πρώτου ραντάρ του τύπου θα καθυστερούσε πιθανότατα από την Thales, αυτό τελικά δεν ίσχυσε και η εταιρεία παρέδωσε το πρώτο πλήρως λειτουργικό SeaFire στο Γαλλικό Ναυτικό εντός του χρονοδιαγράμματος.

Μία μόνο FDI γαλλική φρεγάτα, εξοπλισμένοι με πυραύλους Aster 30, μπορεί να καλύψει αντιαεροπορικά το ίδιο πεδίο με τέσσερις φρεγάτες, εφοδιασμένες με ESSM και τα ραντάρ περιστρεφόμενου τύπου.

Έτσι μία ελληνική Belharra θα μπορεί να ελέγχει μία επιφάνεια 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν οι αμερικανικές MMSC (σ.σ. με πυραύλους ESSM) θα μπορούν να καλύψουν μόνο 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα