Φράνσις Χάουγκεν: Το «βαθύ λαρύγγι» του Facebook αποκαλύπτεται – «Ποταμός» καταγγελιών στην εκπομπή 60 minutes του CBS

Ποια είναι η 37χρονη που εργαζόταν ως product manager στο Facebook – Ο ρόλος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης στα αιματηρά επεισόδια στο Capitol Hill και ο Ζούκερμπεργκ

Αποκαλύφθηκε το βαθύ λαρύγγι του Facebook, μια πρώην εργαζόμενη που ευθύνεται για μια σειρά αποκαλύψεων – βόμβα για την εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αποκαλύψεις που δείχνουν ότι το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των χρηστών, ακόμη κι αν πρόκειται για παιδιά!

Πρόκειται για την 37χρονη Φράνσις Χάουγκεν η οποία εργαζόταν ως product manager στην ομάδα παραπληροφόρησης στο Facebook. Σε συνέντευξή της στο CBS η Χάουγκεν είπε μεταξύ άλλων ότι τα έγγραφα που διέρρευσε αποδεικνύουν ότι το Facebook έδωσε επανειλημμένα προτεραιότητα στην “ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας”. Το Facebook είπε ότι οι διαρροές ήταν παραπλανητικές. Μιλώντας στην εκπομπή 60 Minutes του CBS η Χάουγκεν είπε ότι παραιτήθηκε καθώς είχε εξοργιστεί με την εταιρεία. Πριν φύγει, αντέγραψε μια σειρά εσωτερικών memo και εγγράφων τα οποία και έδωσε στην Wall Street Journal. Η εφημερίδα δημοσιοποίησε το υλικό αποσπασματικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Οι αποκαλύψεις περιελάμβαναν έγγραφα που έδειχναν ότι διασημότητες, πολιτικοί και χρήστες του Facebook με υψηλό προφίλ αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από την εταιρεία. Οι διαρροές αποκάλυψαν ότι οι πολιτικές εποπτείας εφαρμόστηκαν διαφορετικά ή καθόλου σε τέτοιους λογαριασμούς – ένα σύστημα γνωστό ως XCheck (διασταύρωση).

Μια άλλη διαρροή έδειξε ότι το Facebook αντιμετωπίζει επίσης μια σύνθετη αγωγή από μια ομάδα μετόχων του.
Η ομάδα ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η πληρωμή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για να επέλθει συμβιβασμός για το σκάνδαλο με τα δεδομένα της Cambridge Analytica ήταν τόσο υψηλή, επειδή σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Εσωτερική έρευνα από το Facebook διαπίστωσε ότι το Instagram επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων, αλλά δεν μοιράζεται τα ευρήματά του όταν πρότειναν ότι η πλατφόρμα ήταν ένα «τοξικό» μέρος για πολλούς νέους. Σύμφωνα με τις διαφάνειες που ανέφερε η Wall Street Journal, το 32% των εφήβων ερωτηθέντων δήλωσε ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα.

Η Χάουγκεν θα καταθέσει ενώπιον μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη για την “Προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο”, σχετικά με την έρευνα της εταιρείας για την επίδραση του Instagram στην ψυχική υγεία των νέων χρηστών. Την περασμένη εβδομάδα, ένα στέλεχος του Facebook κατέθεσε στους γερουσιαστές των ΗΠΑ ότι οι διαρροές δεν κατάφεραν να τονίσουν τον θετικό αντίκτυπο που είχε η πλατφόρμα στους εφήβους.

Ωστόσο, η Χάουγκεν ήταν καταπέλτης για το Facebook. «Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook», είπε. “Το Facebook επέλεξε ξανά και ξανά να βελτιστοποιεί για τα δικά του συμφέροντα, όπως να κερδίζει περισσότερα χρήματα”. Η Xόγκεν αναφέρθηκε επίσης στις αιματηρές ταραχές του Capitol Hill τον περασμένο Ιανουάριο – υποστηρίζοντας ότι το Facebook βοήθησε στην υποκίνηση της βίας. Είπε ότι το Facebook ενεργοποίησε τα συστήματα ασφαλείας για να μειώσει την παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών – αλλά μόνο προσωρινά. «Μόλις τελείωσαν οι εκλογές, τα απενεργοποίησαν ή άλλαξαν τις ρυθμίσεις σε αυτό που ήταν πριν, για να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας και αυτό μοιάζει πραγματικά με προδοσία της δημοκρατίας» είπε.

 

Πηγή: newmoney.gr

id-ont