«Ο μόνος τρόπος βελτίωσης της ανοσίας είναι η σωματική δραστηριότητα» δηλώνει ο Καρδιολόγος Καθηγητής Καρδιοαγγειακής Φυσιολογίας François Carré κατακεραυνώνοντας με τον τρόπο του τους υπέρμαχους αμφίβολων ”εμβολίων” και τους εμπνευστές του απάνθρωπου lockdown του παγκόσμιου “στρατόπεδου συγκέντρωσης”…Καταρρίπτει ως ειδήμονας τον ντελιριώδη τυφλοσούρτη του γενικού εγκλεισμού (lockdown). Ο Καθηγητής François Carré προειδοποιεί τους ειδήμονες που πήραν τα κλειδιά της εκπαίδευσης και βαυκαλίζονται ότι προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο που κρατούν ερμητικά κλειστά τα σχολεία και τους μαθητές έγκλειστους ότι: το lockdown και η απουσία σωματικής άσκησης δύναται «να μειώσει τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού κατά 40%»!
Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας και Επικοινωνίας, καθώς και η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας διοργάνωσαν ακροάσεις με θέμα τον αθλητισμό και την υγεία. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του καθηγητή καρδιοαγγειακής φυσιολογίας François Carré που υπενθύμισε τους κινδύνους ενός καθιστικού τρόπου ζωής.
Αυτοί είναι οι νευρολόγοι που λένε, «Η τροφή για τον εγκέφαλο είναι η σωματική δραστηριότητα». Ο François Carré, καρδιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Rennes και ερευνητής στο Inserm (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) δεν λέει τίποτα άλλο παρά «εάν μετακινηθώ, διατρέχω μικρότερο κίνδυνο ν’ αγγιχθώ από το Covid , και αν το κάνω, έχω μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξω μια σοβαρή μορφή», δήλωσε στους γερουσιαστές κατά την ακρόαση.
Ναι, αλλά πώς θα αθληθείτε υπό απαγόρευση κυκλοφορίας με την υποχρέωση να είστε σπίτι στις 6:00 μ.μ. Επίσης, παρούσα στη Γερουσία ήταν η Christelle Gautier, υπεύθυνη του σχεδιασμού Εθνικής Στρατηγικής Αθλητικών Δραστηριοτήτων και Υγείας του Υπουργείου Αθλητισμού, αναγνωρίζει ότι «η κατάσταση είναι περίπλοκη»…
Από την άλλη οι ειδικοί στο Inserm πιστοποιούν επίσης ότι ένα φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό σε έναν ασθενή όταν κινείται και κάνει σπορ μέσα σ’ ένα θεραπευτικό πλαίσιο.
Από την πιο νεαρή τους ηλικία, τα παιδιά πρέπει να επιδίδονται σε φυσική άσκηση.«Πρέπει να σταματήσουμε να διαχωρίζουμε το σώμα και το μυαλό», λέει ο François Carré. (σσ.νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ, αυτή την πανάρχαια αρχή την ξέχασαν οι κλειδοκράτορες του Κόσμου τούτου). «Οι εκπαιδευτικοί το αγνοούν, αλλά μαθαίνουμε καλύτερα να διαβάζουμε, να γράφουμε και να μετράμε όταν κάνουμε σωματική δραστηριότητα» συνεχίζει ο Kαρδιολόγος, αναφέροντας τη σημασία του «να δώσουμε στο παιδί τη συνήθεια να περπατάει, να ασκεί δραστηριότητα τουλάχιστον μία ώρα σε ημερήσια βάση» (σε ενήλικες, ο ΠΟΥ προτείνει 150 έως 300 λεπτά αθλητισμού την εβδομάδα). Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μόνο το 5% των παιδιών σέβονται τις συστάσεις.Είναι ανησυχητικό όταν γνωρίζουμε ότι κατά την παιδική ηλικία χτίζεται το κεφάλαιο της υγείας σας.(σσ. πως αυτοί που πρόταξαν την Υγεία ως το παγκόσμιο πρώτο αγαθό κάνουν ότι μπορούν για να την υποθηκεύσουν για ολόκληρες γενιές; Kι αν το κίνητρο τους εν τέλει δεν είναι η υγεία του πληθυσμού για την οποία κόπτονται ποιά είναι;)
Άλλο ένα δεδομένο που παρουσιάστηκε από τον ερευνητή που οφείλει να μας προβληματίσει είναι ότι το lockdown και η απουσία φυσικής δραστηριότητας-σωματικής άσκησης δύναται «να μειώσει τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού κατά 40%». Χωρίς να προσμετρούμε τα προβλήματα βάρους (σσ.παχυσαρκία, υπέβαρα παιδιά κ.λπ.).
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι με την κρίση που διανύουμε, τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν αμέσως. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να ενδυναμώσουμε την κίνηση-δραστηριότητα και να δεσμευτούμε στη σωματική άσκηση. «Αποτρέπει, περιορίζει την εξέλιξη και τις επιπλοκές των χρόνιων παθήσεων, μερικές φορές ακόμη και τις θεραπεύει», υποστηρίζει ο Καρδιολόγος, πεπεισμένος ότι «ο μόνος τρόπος βελτίωσης της ανοσίας είναι η σωματική άσκηση». Αναφέρει ως παράδειγμα τη «Σουηδία της οποίας το προσδόκιμο ζωής σε καλή υγεία είναι 71 χρόνια, ενώ είναι μόνο 62 χρόνια στη Γαλλία, στη Γαλλία που δεν είναι χώρα αθλητική», καταλήγει ο καθηγητής Carré…