Έρευνα: Τουλάχιστον 170.000 οι θάνατοι από τους εγκλεισμούς στις ηλικίες 18-64 στις ΗΠΑ

Γράφει ο Michael P. Senger, δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και ερευνητικός συγγραφέας

Μια νέα μελέτη από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ (ΝΒR), που δημοσιεύτηκε στο The Australian και σε ένα άρθρο των New York Times, αποκαλύπτει πάνω από 170.000 πλεονάζοντες θανάτους μη Covid μεταξύ των μη ηλικιωμένων (18-64) Αμερικανών το 2020 και το 2021, που πιθανότατα αποδίδονται στα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, δηλαδή θάνατοι εξαιτίας των lockdowns.

Ο Economist ανεβάζει τον αριθμό ακόμη πιο πάνω, στις 199.000. Αυτό το ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας μεταξύ των μη ηλικιωμένων ατόμων -πέραν του Covid- παραμένει σταθερό σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποίησαν αυστηρά μέτρα καραντίνας, αλλά εξαφανίζεται για τη Σουηδία, η οποία δεν χρησιμοποίησε τέτοια (σ.σ. κομπογιαννίτικα κι απάνθρωπα) μέτρα.

Σύμφωνα με  τη μελέτη του NBER :

Συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις μας για τις αιτίες και τις ηλικιακές ομάδες, υπολογίζουμε 171.000 υπερβολικούς θανάτους εκτός Covid μέχρι το τέλος του 2021 συν 72.000 μη μετρήσιμους θανάτους από Covid. Ο Economist έχει συγκεντρώσει δεδομένα θνησιμότητας σε εθνικό επίπεδο από όλο τον κόσμο και καταλήγει σε μια παρόμοια εκτίμηση στις ΗΠΑ, η οποία είναι 199.000 (συμπεριλαμβανομένου τυχόν μη μετρημένου Covid) ή περίπου 60 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού (Global Change Data Lab 2022). Για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η εκτίμηση είναι σχεδόν ίδια, με 64 πλεονάζοντες θανάτους -εκτός Covid- ανά 100 χιλιάδες. [σ.σ. Αυτό το ποσοστό σημαίνει ότι στην Ε.Ε. των 447 εκατομμυρίων, 286.000 άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους, και ότι στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων έχασαν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας των lockdown τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι. Ο αριθμός πιθανότατα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η χώρα μας είχε ένα από τα χειρότερα ποσοστά πλεονάζουσας συνολικής θνησιμότητας στην ΕΕ, λόγω παρατεταμένου κατ’ οικον εγκλεισμού, βλ βίντεο στο τέλος του άρθρου] Αντίθετα, η εκτίμηση για τη Σουηδία είναι -33 (σ.σ. ολογράφως, μείον 33) πράγμα που σημαίνει ότι οι αιτίες θανάτου εκτός του Covid ήταν κάπως χαμηλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υποψιαζόμαστε ότι ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ των κρατών οφείλονται στο πρότυπο που χρησιμοποιείται για τον χαρακτηρισμό ενός θανάτου ως Covid, αλλά ίσως και το αποτέλεσμα της Σουηδίας σχετίζεται με το ότι ελαχιστοποιήθηκε η διαταραχή του κανονικού τρόπου ζωής των πολιτών της. 

Κατά έναν ανατριχιαστικό τρόπο, τα αποτελέσματα των μελετών του NBER και του Economist ταιριάζουν σχεδόν τέλεια με τους απλούς υπολογισμούς των θανάτων λόγω lockdown που πραγματοποιούνται στο βιβλίο μου, Snake Oil: How Xi Jinping Shut Down The World .

Όπως σημειώνουν ευφημιστικά οι New York Times«Το ποσοστό θανάτου από όλες τις αιτίες για τους νεότερους ενήλικες έχει αυξηθεί κατά μεγαλύτερο ποσοστό από το ποσοστό των θανάτων από όλες τις αιτίες για τους ηλικιωμένους». Είναι καλό ότι οι (σ.σ. προσκείμενοι στους φιλο-καραντινικούς Democrats) New York Times δημοσιεύουν επιτέλους αυτό το γεγονός, αλλά φαίνεται πως έχασαν παρα τρίχα το τρένο — με την «τρίχα» σε αυτή την περίπτωση να είναι 200.000 ζωές πολιτών σε παραγωγική ηλικία στην Αμερική.

πηγή