Έρευνα: Στην Ολλανδία θανατώνουν με ευθανασία πρόσωπα με αυτισμό και διανοητικές αναπηρίες!

Mετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
 
Ερευνητής διαπιστώνει ότι η Ολλανδία προχωρά σε ευθανασία ατόμων με αυτισμό και με διανοητική αναπηρία. Η διανοητική αναπηρία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ταλαιπωρία του 21% όσων υποβλήθηκαν σε ευθανασία!

Τα προγράμματα των Κάτω Χωρών έχουν κάνει ευθανασία σε κατα τα άλλα υγιή άτομα με αυτισμό και διανοητικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ανακάλυψαν ερευνητές.

Πέντε άτομα κάτω των 30 ετών, τα οποία ανέφεραν τον αυτισμό ως παράγοντα στην απόφασή τους να ζητήσουν νόμιμη ευθανασία, είναι μεταξύ των υποθέσεων που εξετάστηκαν από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο Kingston του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
«Οι παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με τη διανοητική αναπηρία και/ή τη ΔΑΦ(Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος) ήταν η μοναδική αιτία ταλαιπωρίας που περιγράφεται στο 21% των περιπτώσεων και ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε ένα επιπλέον 42% των περιπτώσεων», διαπίστωσε η έκθεση του Πανεπιστημίου Kingston για το θέμα.
 
Η μελέτη σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε “προοπτική βελτίωσης” για άτομα με διανοητικά προβλήματα, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για την αναπηρία τους.
 
«Οι λόγοι για το αίτημα EAS [ευθανασία και ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία] περιελάμβαναν κοινωνική απομόνωση και μοναξιά (77%), έλλειψη ανθεκτικότητας ή στρατηγικών αντιμετώπισης (56%), έλλειψη ευελιξίας (άκαμπτη σκέψη ή δυσκολία προσαρμογής στην αλλαγή) (44% ) και υπερευαισθησία σε ερεθίσματα (26%).Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, οι γιατροί παρατήρησαν ότι δεν υπήρχε «καμία προοπτική βελτίωσης», καθώς η ΔΑΦ και η διανοητική αναπηρία δεν αντιμετωπίζονται», αναφέρει η μελέτη.
 
Η ειδικευμένη στην ανακουφιστική φροντίδα Irene Tuffrey-Wijne – μια από τις βασικές συγγραφείς της έκθεσης του Πανεπιστημίου Kingston – διαπίστωσε ότι Ολλανδοί γιατροί σκότωναν νόμιμα ασθενείς που αναζητούσαν τη δική τους ευθανασία επειδή η διανοητική τους αναπηρία ή η πνευματική τους κατάσταση τους εμπόδιζε να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, σύμφωνα με το The Associated Press.
 
Ένα αρχείο περιλαμβάνει την περίπτωση μιας Ολλανδέζας στα 30 της με αυτισμό και οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Οι γιατροί προσδιόρισαν ότι τα βασανα της την εμπόδισαν να διατηρήσει σχέσεις και έκαναν τη δημιουργία δεσμών με άλλους «πολύ δύσκολη».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αυτοί οι άνθρωποι υπέφεραν», είπε η Tuffrey-Wijne. «Αλλά είναι πραγματικά εντάξει η κοινωνία με το να στείλει αυτό το μήνυμα, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τους βοηθήσεις και ότι είναι απλώς καλύτερο να είναι νεκροί;»

Ο Ολλανδός ψυχολόγος Δρ. Bram Sizoo εξέφρασε φρίκη για την τάση των αυτιστικών νέων που αναζητούν υποβοηθούμενη αυτοκτονία και την αυξανόμενη αποδοχή της ευθανασίας.
 
«Μερικοί από αυτούς είναι σχεδόν ενθουσιασμένοι με την προοπτική του θανάτου», είπε ο Sizoo. «Νομίζουν ότι αυτό θα είναι το τέλος των προβλημάτων τους και το τέλος των προβλημάτων της οικογένειάς τους».
 
Ο Βασιλικός Ιατρικός Σύλλογος της Ολλανδίας έχει αφήσει την απόφαση για το ποιος πληροί τις προϋποθέσεις για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα με λίγες αυστηρές οδηγίες ή κανόνες.