Έρευνα: Οι Ισραηλινοί γυρνάνε την πλάτη στην τρίτη δόση του εμβολίου ενώ αμφισβητούν την αξιοπιστία των ΜΜΕ

Από τους κάτω των 60 ετών που έχουν κάνει ήδη τις δύο δόσεις, μόνο το 47% είπε ότι θα έκανε τη 3η δόση.

Από τον Βασίλη Μπόνιο.

Οι Ισραηλινοί πολίτες σπρωγμένοι από την αγωνία επανεκλογής του Νετανιάχου ο οποίος αντιμετώπιζε περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη και διαδηλώσεις έξω από την κατοικία του για ανύπαρκτα σκάνδαλα σε σύγκριση με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας στη διάρκεια της μεταπολίτευσης οδηγήθηκαν στο να εμβολιαστούν με εμβόλια τα οποία ουδεμία επιστημονική επιτροπή του Ισραήλ πρόλαβε να ελέγξει.

Αποτέλεσμα να σπεύσουν οι άνθρωποι να εμβολιαστούν και στη συνέχεια να αποτελέσουν το παράδειγμα για τη παγκόσμια κοινότητα η οποία αφημένη στο έλεος της πιο νοσηρής επικοινωνιακής προπαγάνδας τρόμου του τελευταίου αιώνα ακολούθησε το Ισραήλ.

Η ίδια χυδαία προπαγάνδα τρόμου (από την πανδημία έως τον καύσωνα) ξετυλίγεται και στη χώρα μας και δεν θέλει πολύ μυαλό να διαπιστώσει κανείς ότι το ΜΜΕ που εμπιστεύεται ένας πολίτης, οικογενειάρχης, επιχειρηματίας, κλπ, μπορεί να τον οδηγήσει σε οδυνηρές επιλογές ακόμη και για την ίδια του τη ζωή, την υγεία του ιδίου και της οικογένειάς του, την εταιρία του, τις επιχειρήσεις του.

Σιγά σιγά αποκαλύπτεται η αμηχανία των εγκεφάλων του τρόμου.

Ένας τρόμος που θα πληρωθεί με οργή από τους πολίτες με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις με συντριβή κομμάτων και πολιτικές τερατογεννέσεις στην διακυβέρνηση των κρατών.

Επίσης και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης μπορεί να αξιολογήσει πλέον την αξιοπιστία των εγχωρίων πολυδανεισμένων ΜΜΕ. Η χυδαιότητα του εμπορίου τρόμου όλους αυτούς τους μήνες έχει ξεπεράσει κάθε αποδεκτό όριο αισθητικής.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι λένε τώρα οι Ισραηλινοί πολίτες και επιστήμονες για την πανδημία, την 3η δόση του εμβολίου της Pfizer για την αξιοπιστία των ΜΜΕ.

Διαβάζουμε στη Jerusalem Post ότι μόνο οι μισοί (52%) των Ισραηλινών που έλαβαν τα δύο εμβόλια της Pfizer για την  COVID-19 δήλωσαν ότι θα κάνουν το τρίτο εμβόλιο-δηλαδή την ενισχυτική δόση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που κυκλοφόρησε την Παρασκευή υπό την καθηγήτρια Michal Grinstein-Weiss, διευθύντρια του Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής (SPI) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και επισκέπτη καθηγητή στο Interdisciplinary Center in Herzliya-Διεπιστημονικό Κέντρο στο Herzliya.

Κοιτάζοντας άτομα κάτω των 60 ετών που έχουν κάνει ήδη τις δύο δόσεις, μόνο το 47% είπε ότι θα έκανε τη 3η δόση. Μεταξύ των 60 ετών και άνω, το 67% είπε ότι θα έκανε τη 3η δόση.

“Μακριά από αυτό που πίστευε τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όσο και το Υπουργείο Υγείας ότι δλδ θα υπήρχε περισσότερη διάθεση για να πετύχουμε υπάρχει μια μεγάλη πτώση στον αριθμό των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον εμβολιασμό. Είναι εκπληκτικό, αλλά δεν υπάρχει πραγματική επιθυμία για τρίτο εμβόλιο». διαπιστώνει η Grinstein-Weiss.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 26 και 28 Ιουλίου 2021 με την υποστήριξη του Yaniv Shlomo, ανώτερου ερευνητικού συλλόγου στο SPI, και σε συνεργασία με το MasterCard Center for Inclusive Growth.

Η έρευνα ζήτησε επίσης εάν οι γονείς θα έκαναν ή όχι στα μικρότερα παιδιά τους μεταξύ 5 και 11 ετών εμβόλιο εάν ήταν διαθέσιμος και η πλειοψηφία (54%) είπε ότι δεν θα το έκανε. Μόνο το 23% δήλωσε ότι θα εμβολιάσει τα παιδιά, ενώ το 23% δήλωσε ότι αμφιταλαντεύεται.

Κανένας γονέας που δεν έλαβε το εμβόλιο δεν είπε ότι θα εμβολιάσει τα παιδιά του, ενώ μόνο το 27% όσων εμβολιάσθηκαν δήλωσε ότι θα το έκανε.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει μια πτώση στην προθυμία για το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα.
Όσον αφορά τα παιδιά, οι γονείς ανησυχούν περισσότερο ότι οι υγειονομικοί υπάλληλοι δεν γνωρίζουν ακόμα τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του εμβολίου.

Μέχρι σήμερα, μόνο το 35% των ατόμων κάτω των 20 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο έναντι 90% των ατόμων άνω των 60 ετών.
Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι καθώς η παραλλαγή Delta εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της επανεμφάνισης σε υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων ατόμων, περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί.
Μόνο το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη μόλυνση, το 69% είπε ότι εμποδίζει την εξάπλωση του ιού και το 82% είπε ότι προστατεύει από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Περίπου το 53% όλων των νέων περιπτώσεων είναι άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Επιπλέον, το κοινό πιστεύει ότι δεν λαμβάνει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την πανδημία ή τα εμβόλια, σύμφωνα με την έρευνα.

Περίπου το 61% των ερωτηθέντων θεώρησαν ότι υπήρχε έλλειμμα αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό και ένα πλήρες 20% είπε ότι η πανδημία είναι μέρος μιας κυβερνητικής συνωμοσίας.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε επίσης ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπερβάλλουν τους κινδύνους του ιού.
Τέλος, πολύ λίγοι άνθρωποι φοβούνται ότι δεν θα κολλήσουν πια τον κορωνοϊό.
Όταν τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τον φόβο τους με κλίμακα από το μηδέν έως το 100, με τους 100 να είναι «πολύ φοβισμένοι», η μέση απάντηση ήταν 44. Οι Άραβες και οι Haredim κατέταξαν τον φόβο τους στο χαμηλότερο σε 36 και 37, αντίστοιχα. Οι πιο φοβισμένοι ήταν οι παραδοσιακοί Εβραίοι στα 50.
«Οι άνθρωποι φοβούνται πολύ περισσότερο τον οικονομικό αντίκτυπο του ιούπαρά τον αντίκτυπο στην υγεία», δήλωσε η Grinstein-Weiss. «Ο φόβος να κλειδωθείς είναι πολύ μεγαλύτερος από τον φόβο να μην πληγωθείς από τον κορωνοϊό».

Περίπου το 48% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν να υπάρξει νέο κλείσιμο. Και το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σε περίπτωση κλειδώματος ανησυχούν περισσότερο για το πώς θα επηρεάσει την ισραηλινή οικονομία.
Οι Ισραηλινοί δεν θέλουν λουκέτο. Δεν θέλουν να τους απαγορεύεται να είναι με τις οικογένειές τους στις  διακοπές (48%), δεν θέλουν να τους θέτουν όρια σχετικά με το πόσο μακριά μπορούν να φύγουν από το σπίτι (46%) και δεν θέλουν να δουν τα σχολεία να κλείνουν (43%).

Οι άνθρωποι ανησυχούν τόσο πολύ για το ότι δεν θα είναι με τις οικογένειές τους στις διακοπές – ακόμη περισσότερο από ότι θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο”, δήλωσε ο Grinstein -Weiss. «Οι γιορτές είναι πολύ σημαντικές για την ισραηλινή κοινωνία είτε είστε θρησκευόμενοι είτε όχι, και ήταν πολύ δύσκολο για εμάς πέρυσι να μην είμαστε μαζί».

Καθώς το Ισραήλ αρχίζει να προσφέρει ενισχυτικά εμβόλια σε όλους τους ηλικιωμένους πολίτες, οι ειδικοί δεν είναι πεπεισμένοι ότι θα βοηθήσουν, αλλά τείνουν να συμφωνήσουν ότι δεν θα βλάψουν-σημειώνουν μάλλον αμήχανα οι Times του Ισραήλ.

«Μπορεί να μην είναι ωφέλιμα, αλλά δεν θα κάνουν κανένα κακό (!)», δήλωσε ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Bar Ilan, καθηγητής Michael Edelstein στους The Times of Israel, λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα προσφέρει τρίτη δόση για τον κορωνοϊό σε όλους άνω των 60 ετών.

Ο ανοσολόγος καθηγητής Jonathan Gershoni «δεν ήταν πεπεισμένος για το επείγον», αλλά είπε ότι «εάν υπάρχει διαθεσιμότητα δόσεων, η πρόσθετη προστασία για άτομα άνω των 60 ετών θα είναι ωφέλιμη και θα αυξήσει την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή Delta».

«Θα πρέπει να πάρουμε πολλές αποφάσεις στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των ενημερωμένων εμβολίων για παραλλαγές, οπότε χρειαζόμαστε σταθερά δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων», δήλωσε στους The Times of Israel ο επιδημιολόγος του πανεπιστημίου Ben Gurion και επικεφαλής της Ένωσης γιατρών του Ισραήλ  καθηγητής Nadav Davidovitch, 

Μια πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ σημείωνε  ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της μόλυνσης έχει μειωθεί στο 39%.

Σε μεγάλο βαθμό, η ασυμφωνία πηγάζει από το γεγονός ότι ενώ τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν απότομες πτώσεις στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων δημιουργούν πολλά πρωτοσέλιδα, οι ειδικοί τείνουν να τα αντιμετωπίζουν με προσοχή, επισημαίνοντας μια σειρά αδυναμιών στα δεδομένα.

Ο Edelstein τόνισε ότι πολλοί από τους υπολογισμούς βασίζονται στη σύγκριση των ποσοστών μόλυνσης μεταξύ των εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων Ισραηλινών, κάτι που είναι προβληματικό καθώς τείνουν να έχουν πολύ διαφορετικά προφίλ ως προς την ηλικία, την υγεία, τη νοοτροπία και τη στάση απέναντι στον κορωνοϊό.

Aυτά λοιπόν συμβαίνουν στο Ισραήλ κατακαλόκαιρο του 2021. Η Ιστορία εξακολουθεί να γράφεται…

πηγή

 

2/8/21