Έρευνα αποκαλύπτει τις προτιμήσεις σε τοπικό επίπεδο της χρήσης μετρητών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μια έρευνα σε καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στις συνήθειες πληρωμών σε όλη τη χώρα, με τους πολίτες στην Ουαλία και τη Βορειοδυτική Αγγλία να προτιμούν τα μετρητά από άλλες επιλογές και τους Βρετανούς σε εθνικό επίπεδο να είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν χαρτονομίσματα και κέρματα σε καφέ και μπαρ.

Η Business Comparison εξέτασε 2.000 ενήλικες Βρετανούς νωρίτερα τη φετινή χρονιά, διερευνώντας τις συνήθειες πληρωμών τους και τι τους οδήγησε στην προτίμησή τους. Το 62% των ερωτηθέντων Ουαλών και το 51% όσων ζούσαν στη Βορειοδυτική Αγγλία είχαν χρησιμοποιήσει μετρητά την περασμένη εβδομάδα, με τη Σκωτία να είναι ο επόμενος υψηλότερος χρήστης μετρητών με 48% και το West Midlands με 46%. Η χαμηλότερη χρήση μετρητών βρέθηκε στη Νοτιοανατολική Αγγλία, όπου μόλις το 35% των ερωτηθέντων είχε χρησιμοποιήσει μετρητά την περασμένη εβδομάδα και το 7% είπε ότι πιθανότατα είχε περάσει πάνω από ένας χρόνος από την τελευταία τους αγορά με μετρητά. Συνολικά, το 44% των Βρετανών είχε πληρώσει με τραπεζογραμμάτια και κέρματα την περασμένη εβδομάδα, με μόλις το 1% να λέει ότι είχε περάσει ένας χρόνος ή περισσότερο από τότε που είχε χρησιμοποιήσει μετρητά.

Τα καφέ, τα μπαρ και τα ντελικατέσεν ήταν τα πιο δημοφιλή μέρη για χρήση μετρητών, με τα εστιατόρια και τα φιλανθρωπικά καταστήματα να ακολουθούν, μετά οι λαϊκές αγορές και τα κομμωτήρια και τέλος, οι παμπ.

Οι κυριότεροι λόγοι χρήσης μετρητών ήταν το μικρό ποσό συναλλαγής και το απλά να υπάρχουν διαθέσιμα χαρτονομίσματα και κέρματα. Το 17% των ερωτηθέντων είπε ότι προτιμούν τα μετρητά γενικά και το 12% είπε ότι η επιχείρηση στην οποία βρισκόταν δεχόταν μόνο μετρητά. Το 7% είπε ότι η τελευταία φορά που χρησιμοποίησαν μετρητά οφειλόταν σε τεχνικά προβλήματα που είχε μια επιχείρηση, δηλαδή οι επιλογές πληρωμής χωρίς μετρητά δεν ήταν διαθέσιμες.

Εκτός από την επισήμανση της  ποικιλίας των προτεραιοτήτων σε διαφορετικές περιοχές, όσον αφορά τις αποφάσεις πληρωμών, η έρευνα χρησιμεύει επίσης ως υπενθύμιση της σημασίας να υπάρχουν διαθέσιμα μετρητά, ώστε οι συναλλαγές να μπορούν να πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις που οι επιλογές πληρωμής χωρίς μετρητά αποτυγχάνουν, είτε λόγω ενός τοπικού και προσωρινού σφάλματος που επηρεάζει μόνο λίγες εγκαταστάσεις ή μιας έκτακτης ανάγκης που προκαλεί μακροπρόθεσμες διακοπές ρεύματος και διαδικτύου σε περιφερειακό ή ακόμη και σε εθνικό επίπεδο.

cashmatters