ΕΡΕΥΝΑ: 8/10 πολίτες πιστεύουν πως υπάρχει μεγάλη διαφθορά στις τάξεις της Δικαιοσύνης!

Ένα ακόμη «καμπανάκι» χτυπά για τη χώρα μας μια νέα έρευνα της Public Issue, από την οποία προκύπτει ότι οι Έλληνες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους (και) στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη από την Public Issue στο πλαίσιο του μηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου για τον Φεβρουάριο 2023, η οποία και κατέγραψε τις εκτιμήσεις των πολιτών σχετικά με την διαφθορά που υπάρχει σε δέκα επαγγελματικούς χώρους: τους πολιτικούς, τους δικαστές, τους αστυνομικούς, τους δικηγόρους, τους συνδικαλιστές, τους δημοσιογράφους, τους γιατρούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους επιχειρηματίες και τους κληρικούς, αποτελεί κόλαφο, καθώς, όπως σχολιάζει η φημισμένη εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης «σε σύγκριση με το 2005, επιδείνωση της εικόνας διαφθοράς εμφανίζουν όλες ανεξαιρέτως οι κατηγορίες. Ωστόσο, μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος της κοινωνικά προσλαμβανόμενης διαφθοράς καταγράφουν οι συνδικαλιστές, οι αστυνομικοί, οι δικηγόροι και οι δικαστές».

Όσον αφορά στην εικόνα που έχουν οι πολίτες για τους δικαστές, τα στοιχεία, αν μη τι άλλο, σοκάρουν: Το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι δικαστές στην χώρα μας είναι «αρκετά» ή «πάρα πολύ» διεφθαρμένοι, καθώς, απαντώντας στην ερώτηση «Σε γενικές γραμμές, θα λέγατε ότι στους δικαστές, οι διεφθαρμένοι είναι πάρα πολλοί, αρκετοί, λίγοι ή σχεδόν κανένας δεν είναι διεφθαρμένος;», το 36% των ερωτηθέντων απάντησε «πάρα πολλοί», το 39% «αρκετοί», το 20% «λίγοι» και μόλις το 2% απάντησε «σχεδόν κανένας».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως σχεδόν οι οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν πως υπάρχει μεγάλη διαφθορά στις τάξεις της Δικαιοσύνης, κάτι για το οποίο οπωσδήποτε έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι τόσους μήνες συγκαλύπτεται το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, χωρίς να γίνεται τίποτα ουσιαστικό για τη διαλεύκανση του, την ώρα, μάλιστα, που όλα τα μεγάλα διεθνή Μέσα διασύρουν τη χώρα μας. Συν τοις άλλοις, υπάρχει και η απόφαση-αστραπή του Αρείου Πάγου υπέρ των funds, που με απροκάλυπτο τρόπο λειτούργησε εναντίον του λαϊκού συμφέροντος και έδωσε το πράσινο φως για να λεηλατηθούν οι περιουσίες των Ελλήνων από τα «κοράκια».

Το αντίστοιχο ποσοστό για την γνώμη των πολιτών σχετικά με την διαφθορά των δικαστών από έρευνα της Public Issue του 2005 ήταν στο 63% (όχι και πολύ καλύτερα, δηλαδή), για να βρεθεί σήμερα 12 ποσοστιαίες μονάδες πάνω, στο 75%. Καταλαβαίνει κανείς πως, από τη στιγμή που η εμπιστοσύνη του κόσμου για τη Δικαιοσύνη δείχνει να έχει κλονιστεί σε τόσο σοβαρό βαθμό, ένας από τους σημαντικότερους (αν όχι ο πιο σημαντικός) πυλώνες του κράτους βρίσκεται υπό κατάρρευση στη λαϊκή συνείδηση.

Ακόμη πιο υψηλά τα ποσοστά διαφθοράς σε πολιτικούς και δημοσιογράφους

Φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σοβαρή παθολογία ολόκληρου του νομικού και πολιτικού μας συστήματος και τα νούμερα της Public Issue σχετικά με την εκτίμηση της διαφθοράς που υπάρχει στους πολιτικούς μιλούν από μόνα τους και συνθέτουν την τραγική εικόνα για την δημοκρατία μας.

Το 93% εκτιμά πως οι διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι «πολλοί» ή «αρκετοί» (ενώ στην έρευνα του 2005, αυτό το ποσοστό βρισκόταν στο 70%). Όσον αφορά δε στους δημοσιογράφους, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με το… 94% να θεωρεί πως οι διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι είναι «πολλοί» ή «αρκετοί», ενώ το 2005 αυτή η θέση εκφραζόταν από το 51%.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, οι διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις, άλλα και οι παρεμβάσεις που φαίνεται να εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι βασικοί παράγοντες που κάνουν τους πολίτες να έχουν απωλέσει την ιδέα περί ισότιμης Δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, οι πολίτες στέκονται, πλέον, με μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο θεσμό, στον οποίο κατεξοχήν θα έπρεπε να στηρίζονται με ασφάλεια.

πηγή

1/3/23