Δρ. Ιωαννιδης: “Η πιθανότητα να πεθάνουμε από κορωνοϊό είναι απελπιστικά μικρή”

Πηγή

Αισιόδοξα μηνύματα για τη θνητότητα του ιού, η οποία φαίνεται να είναι πολύ μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν έστειλε από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha ο Έλληνας καθηγητής παθολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορτ Δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης.

“Η θνητότητα του κορωνοϊού είναι της ίδιας τάξης της εποχικής γρίπης, με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί τις τελευταίες ημέρες.”

Πρόκειται όπως επεσήμανε για ένα αισιόδοξο γεγονός, καθώς οι πρώτες προβλέψεις έλεγαν για πολύ μεγαλύτερη θνητότητα από αυτή της εποχικής γρίπης.

Κληθείς να σχολιάσει για τη δήλωση του ΠΟΥ ότι ο κορωνοϊός είναι 10 φορές πιο θανατηφόρος από την πανδημία της γρίπης του 2009, επεσήμανε ότι η πανδημία τότε είχε παρουσιαστεί ως το τέλος του κόσμου και τελικά στοίχισε έναν πολύ μικρότερο αριθμό θανάτων από αυτόν που είχε προβλεφθεί, σχολιάζοντας ότι όπως φαίνεται οι καμπύλες έχουν επιπεδωθεί ακόμα και εκεί που είναι σε έξαρση.

“Πλησιάζουμε σε μια κατάσταση κοντά στη λύση, που αν υπολογίσετε έναν αντίστοιχο αριθμό θανάτων από εδώ και πέρα, μιλάμε για συνολικό αριθμό της τάξης των 200,000 θανάτων που είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό θανάτων από την εποχική γρίπη που μιλάμε για 400,000-500,000.”

Κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται καθώς είμαστε σε καλό δρόμο. Σχολίασε ότι η Κύπρος αξίζει συγχαρητήρια τόσο για τα μέτρα που έλαβε όσο και την απόφαση για δειγματοληψία μέσα στον πληθυσμό και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προστεθεί και η δειγματοληψία για αντισώματα, δηλαδή να διαπιστωθεί ποιοι πέρασαν ήδη τον ιό.

“Πλέον ξέρουμε τον αντίπαλο, ξέρουμε πως να τον αντιμετωπίσουμε, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το φθινόπωρο ή τα επόμενα χρόνια. Όλοι μας μέσα στα επόμενα χρόνια έχουμε πιθανότητα να πεθάνουμε από κάτι, αλλά η πιθανότητα να πεθάνουμε από κορωνοϊό είναι απελπιστικά μικρή”

Μίλησε επίσης για τους κινδύνους στην υγεία που θα επιφέρει μια οικονομική κρίση μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Ερωτηθείς ποια είναι η σωστή στιγμή για χαλάρωση των μέτρων, είπε ότι θα πρέπει να γίνει σύντομα αλλά με πολλή προσοχή.

“Έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης, δεν θα το αφήσουμε να μας ξεφύγει. Δεν θέλω οι πολίτες να πανικοβάλλονται, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά σε αυτή την προσπάθεια.”

Εξήγησε ότι σταδιακά θα αυξηθεί η δυνατότητα της κοινωνικής ζωής και σιγά σιγά να ανοίξουν και τα σχολεία.

Όσον αφορά το εμβόλιο είπε ότι θα πάρει 12-24 μήνες να βρεθεί και ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατον να παραμείνει αυτή η κατάσταση μέχρι το εμβόλιο.

“Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, τους κορωνοϊούς τους γνωρίζουμε εδώ και 50 χρόνια, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να αναπτυχθούν εμβόλια στο παρελθόν, απέτυχαν. Ο λόγος που πεθαίνεις από τον κορωνοϊό, δεν είναι αναγκαστικά ο ιός, μπορεί να είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό. Το εμβόλιο τονώνει την ανοσοποιητική απάντηση και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Το να περιμένουμε το εμβόλιο για να συνεχίσουμε τη ζωή μας νομίζω είναι τραγικό λάθος.”

“Κανένας πανικός δεν δικαιολογείται, είμαστε συντεταγμένοι, είμαστε ενωμένοι” επεσήμανε και σχολίασε με βάση μελέτη, ο κίνδυνος να πεθάνει κανείς από κορωνοϊό είναι ο ίδιος με τον κίνδυνο να πεθάνεις πηγαίνοντας από το σπίτι στη δουλειά.

“Ο κίνδυνος να πεθάνεις από κορωνοϊό, ακόμα και στα επίκεντρα της πανδημίας, αν είσαι κάτω από 65 χρονών, ανεξάρτητα αν έχεις υποκείμενα νοσήματα, είναι ο κίνδυνος να πεθάνεις πηγαίνοντας από το σπίτι στη δουλειά. Για αυτούς που είναι ηλικιωμένοι, σαφώς ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.”

Μίλησε για “σφαγή νοσοκομειακών λοιμώξεων” στην Ισπανία και Νέα Υόρκη, εξηγώντας ότι άτομα χωρίς τον ιό επισκέπτονταν τα νοσοκομεία και μολύνονταν εκεί, λόγω σφάλματος στη διαχείριση στα νοσοκομεία.

Τέλος, εξήγησε ότι τα μέτρα πρέπει να γίνονται σεβαστά και να τηρούνται.

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα