Η «τρελή» πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα για τη δημιουργία του Κυρίαρχου Κράτους του Τάγματος Μπεκτασί εντός της επικράτειας των Τιράνων έχει αναλυθεί και στα τουρκικά ΜΜΕ. Ένα άρθρο του αφιέρωσε και η εφημερίδα «Sabah», όπου ο δημοσιογράφος Μελίχ Αλτινόκ ξεκινά το άρθρο του με τίτλο «Είναι το κράτος των Μπεκτασί έργο του Ισραήλ;».
Αναφέρθηκε σε αναλυτή για να τον ρωτήσει τι κρύβεται πίσω από αυτό το κράτος, που ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ιστορική επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Αλβανία.
Γράφει η «Sabah»:
«Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσουν ένα σχηματισμό με το όνομα «Κυρίαρχο Κράτος των Μπεκτασήδων» στην πρωτεύουσα Τίρανα, το οποίο είναι το κύριο σημείο της ατζέντας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο πρωθυπουργός Ράμα θέλει να προσφέρει στους Μπεκτασήδες έναν θύλακα όπως το Βατικανό για να προωθήσει τη θρησκευτική ανοχή. Όλοι άρχισαν να συζητούν αυτή την εξέλιξη με έκπληξη, με το Euronews να το αποκαλεί «πού θα είναι δωρεάν το αλκοόλ», ρωτώντας ταυτόχρονα «Από πού προήλθε αυτό το κράτος Μπεκτασή;».
Ρώτησα τον Οσμάν Αταλάι, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στον τομέα αυτό, τι επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια πρωτοβουλία στην Τουρκία.
Τα συμπεράσματα που έβγαλα από τις λεπτομερείς εξηγήσεις του Αταλάι είναι τα εξής:
Η Αλβανία, με τον μουσουλμανικό πληθυσμό τριών εκατομμυρίων, στις ακτές της Αδριατικής και τη γειτονική Ελλάδα, είναι μια στρατηγική χώρα που τραβάει την προσοχή όλων.
Η χώρα έχει περίπου 5% πληθυσμό Μπεκτασί, στους οποίους το Ιράν είχε κάποιες δραστηριότητες. Ωστόσο, οι Μπεκτάς είναι πιο κοντά στις ΗΠΑ.
- Αυτό το έργο δεν είναι θέμα μιας νύχτας. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ασκούν δραστηριότητες επιρροής στα Βαλκάνια εδώ και 30 χρόνια.
- Ο Άλεξ Σόρος, γιος του Τζορτζ Σόρος, έχει πολυάριθμες δραστηριότητες στην Αλβανία μέσω του Ιδρύματος «Open Society».
Δεν πρέπει να αγνοηθεί η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στην Αλβανία. Ο Χέρτζογκ συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό της αίρεσης των Μπεκτασί στην Αλβανία, Μπάμπα Μόντι, ο οποίος έχει αμφίβολη ιστορία, καθώς και τον νούμερο δύο της KMSH (σημ. Κοινότητα Μουσουλμάνων Αλβανίας).
Σε αυτή την περιοχή, με ιστορία 600 ετών, η «επιχείρηση περικύκλωσης» της Τουρκίας δεν πρέπει να υποτιμάται».