Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Μια ανακοίνωση που πρέπει να αποσυρθεί.

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Καβαλιώτης, 

Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, τέως Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης

Θα ήθελα να σχολιάσω μια περίεργη ανακοίνωση (08-2021) της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τον εμβολιασμό παιδιών κατά της Covid-19. (https://e-child.gr/news/deltio-enimerosis-gia-emvoliasmo/ ).

1. Η ανακοίνωση μπερδεύει λίγο τα εμβόλια του κορωνοϊού με τα παλαιά γνωστά και ασφαλή εμβόλια των παιδιών. Τα οποία κατά την ανακοίνωση, προστατεύουν από λοιμώδη και άλλα νοσήματα. Σκέφτηκα πολύ, αλλά δεν μπόρεσα να βρω ποιο μη λοιμώδες νόσημα προστατεύεται από εμβόλιο.

Τώρα αν μου πουν ότι προστατεύει από τον καρκίνο πχ., θα πω ότι βασικά προστατεύει από το παθογόνο που προκαλεί τη λοίμωξη και στη συνέχεια η λοίμωξη έχει πιθανότητα μετατροπής σε καρκίνο. Άρα στόχος είναι η λοίμωξη αυτή καθαυτή.

2. Την αξία των παλαιών εμβολίων ουδείς αμφισβητεί και ειδικά οι παιδίατροι και όλοι γνωρίζουμε την ευεργετική επίπτωση τους στη δημόσια υγεία. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει κατ΄ ουδένα τρόπο με την όποια δυσπιστία προς εμβόλια καινούρια που έχουν μελετηθεί προς το παρόν σε μικρό αριθμό ατόμων (για παιδιά μιλώ), και που ακόμη μελετώνται έστω και σε τεράστιο αριθμό ληπτών (ενήλικες). Την τελική αξία αυτών των εμβολίων θα τη δούμε μελλοντικά όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για όλες τις επιπτώσεις τους, άμεσες, έμμεσες, μακροχρόνιες κλπ. Μην μπερδεύουμε λοιπόν τα γνωστά καλά παλιά εμβόλια με τα νέα υπό έλεγχο. Ή όπως λέει η λαϊκή θυμοσοφία «μην μπερδεύουμε τα λάχανα με τα φασόλια».

3. Η ανακοίνωση συνεχίζει με μια παντελώς απαράδεκτη φράση:  «Αναφορικά με τον Covid-19, (προφανώς θέλει να πει την, αντι τον) θα πρέπει να τονίζουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της νόσου και όχι τις σπανιότατες παρενέργειες των εμβολίων, που ήδη οδήγησαν στην αχρήστευση ενός εμβολίου, πολύ αποτελεσματικού.»

Απαράδεκτον. Κρύψτε τις παρενέργειες λέει. Μα η πειθώ για εμβολιασμό στηρίζεται στη γνώση. Στην παράθεση όλων των δεδομένων προς τον λήπτη. Τώρα η ΕΠΕ μας μιλά για το αντίθετο. Μη λέτε τα στραβά. Μάλιστα.

Αυτό είναι άραγε που αχρήστευσε το εμβόλιο, όπως λέει η ΕΠΕ; Πως μπόρεσαν οι σπανιότατες παρενέργειες να αχρηστεύσουν ένα εμβόλιο; Το εμβόλιο ουσιαστικά αποσύρθηκε από τόσες χώρες επειδή οι γιατροί έλεγαν τις παρενέργειες και δεν τις έκρυβαν;  Ή επειδή το εμβόλιο προκαλούσε τόσο έντονα φαινόμενα ώστε δεν μπορούσαν να αποκρυβούν. Αυτή είναι η άποψη της ΕΠΕ λοιπόν; Ας πεθαίνει ο κόσμος, αλλά εσείς μη το λέτε;

4. Στη συνέχεια τονίζεται ότι δεν επετεύχθη τείχος ανοσίας λόγω άρνησης εμβολιασμού των ηλικιωμένων. Τι απλούστευση!  Τώρα πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά και να φθάσουμε τείχος ανοσίας στο 90%. Να τα δεχθούμε αυτά; Μα δεν ξέρει η ΕΠΕ ότι με το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν μπορεί να επιτευχθεί τείχος ανοσίας; Ακόμη και να υπήρχε τέτοια μικρή δυνατότητα, ώσπου να εμβολιασθούν όλοι, οι προηγούμενοι μισοί θα είχαν χάσει την άμυνα τους (με βάση στοιχεία των εταιρειών), άρα μονίμως το τείχος θα ήταν ελλειμματικό.

5. Παρακάτω στην ανακοίνωση παρατίθεται μια άσχετη φράση, ασύνδετη με το όλο κείμενο, που μιλά για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο και που επιπλέον δίνει λανθασμένα (για να μην πω ψευδή) στοιχεία. Δεν θα υπεισέλθω σε πολλούς αριθμούς. Θα αναφέρω μόνο ότι στις ΗΠΑ (εκεί αναφέρεται και η ΕΠΕ) μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021 έχουν αναφερθεί 4404 περιστατικά (το ποσοστό συχνότητας ας το βρει ο συντάκτης της ανακοίνωσης, και φυσικά δεν έχει σχέση με το 15% που λέει ο ίδιος) και 37 θάνατοι (θνητότητα 0.8%). 

Η ανακοίνωση συνεχίζει ακάθεκτα: «δυστυχώς το διάστημα αυτό (εννοεί αρχάς Μαϊου 2021) υπερτονίζονταν οι τυχόν παρενέργειες (περικαρδίτιδα-μυοκαρδίτιδα 12 περιπτώσεις στο 1.000.000, που αυτοϊώνται σε 5-6 ημέρες).»

Από ποιους άραγε υπερτονίζονταν οι παρενέργειες; Σε πρόσφατες μελέτες η μυοκαρδίτιδα αναφέρεται με συχνότητα 48 έως και 55 περιστατικά ανά 1.000.000. Καθόλου αμελητέα συχνότητα.

Η ΕΠΕ αγνοεί μάλλον (ή ίσως εσκεμμένα) ότι οι δυο εταιρείες έστειλαν προσωπική επιστολή σε όλους τους γιατρούς όπου προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, και συνιστούσαν την προσοχή τους για τα συμπτώματα. Μάλιστα η επιστολή έλεγε ότι η παρενέργεια αυτή ήταν παρόμοιας φύσης και εξέλιξης με την ανάλογη παρενέργεια στον γενικό πληθυσμό. Βέβαια, κατά την ΕΠΕ η μυοκαρδίτιδα είναι αυτοϊώμενη γενικώς και βραχείας διάρκειας και χωρίς ποτέ να έχει επιπτώσεις. Τι να κάνουμε. ΕΠΕ είναι, ίσως γνωρίζει καλύτερα !

6. Ο συντάκτης συνεχίζει: «Θα έπρεπε να μην υπερτονίζονται οι περικαρδίτιδες ως παρενέργειες από το εμβόλιο, αλλά οι θάνατοι και οι περικαρδίτιδες από τη νόσο».

Πάλι το ίδιο. Μη μιλάτε αγαπητοί μου γιατροί. Δεν χρειάζεται να έχετε άποψη.

Και εδώ με τη λέξη «θάνατοι» τίθεται το μεγάλο θέμα. Ναι, από τη νόσο πεθαίνεις (σε μεγαλύτερες ηλικίες φυσικά), αν αρρωστήσεις, αν νοσηλευθείς, αν βαρύνει η νόσος, αν εισαχθείς στην εντατική, αν διασωληνωθείς, αν δεν απαντήσεις στην αγωγή. Πολλά «αν» μαζεύονται. Και ένα ερώτημα όμως. Φάρμακα γιατί δεν εισάγονται; Τα οποία θα εξουδετέρωναν πολλά από τα «αν»;

Στη νόσο όπως είδαμε χρειάζονται πολλές προϋποθέσεις για να φτάσεις σε άσχημη κατάληξη. Σε ένα υγιές παιδί χωρίς υποκείμενα νοσήματα πως πας να του χορηγήσεις υποχρεωτικά ένα εμβόλιο που το ίδιο προκαλεί θάνατο; Και ας μην το αρνηθούν οι της ΕΠΕ. Περίπου 19.000 και πλέον  θάνατοι μετά εμβόλιο ανακοινώθηκαν στην Ευρώπη από τον ΕΜΑ. Εγώ σας λέω οι μισοί να ήταν από εμβόλιο. Ας πούμε ακόμη λιγότερο από τους μισούς. 

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία αποδέχεται να πεθάνει ένα υγιές παιδί από το εμβόλιο;
Στις ΗΠΑ ήδη έχουν αναφερθεί μετά εμβόλιο θάνατοι σε παιδιά. Αποδέχεται λοιπόν ότι κατά την παρασκευή εμβολίων υπάρχει η πιθανότητα, η δυνατότητα αυτό να προκαλεί θανάτους και να τεθεί σε κυκλοφορία; Που το είδαν αυτό οι κκ διοικούντες την ΕΠΕ; Και πως το δέχονται; Υπάρχουν τέτοια συμβάντα (και δη χιλιάδες) από τα παλιά εμβόλια; Και μην πουν ότι αν δεν εμβολιασθούν τα παιδιά θα κινδυνεύσουν οι μεγαλύτεροι. Άλλη παραπλάνηση. Πλέον είναι γνωστό ότι ο εμβολιασμένος και ο ανεμβολίαστος το ίδιο προσλαμβάνουν και το ίδιο μεταδίδουν. Το ίδιο ιικό φορτίο έχουν. Βέβαια, ισχυρίζονται ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν ελαφρότερα.  Ας περιμένουμε, ο χρόνος κυλά και θα δείξει τι ακριβώς συμβαίνει.

7. Η ανακοίνωση της ΕΠΕ κλείνει με την ενθουσιώδη προτροπή να εμβολιασθούν άμεσα οι 12-17 ετών και στη συνέχεια οι 5-12 ετών (προοδευτική πολύ η ΕΠΕ).  

Ζητάνε εμβόλιο ακόμη και για ηλικίες όπου αυτό δεν δοκιμάστηκε. Μπράβο !  

Μόνο που η επιστήμη δεν θέλει «προχω-» ενέργειες, αλλά βήματα σταθερά και σίγουρα.

Ποιοι συνέταξαν την ανακοίνωση;