Ο όρος αλτρουισμός μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα ηθικό δόγμα που ισχυρίζεται ότι τα άτομα είναι ηθικά υποχρεωμένα να ωφελούν τους άλλους. Ίσως δεν περάσει και πολύς χρόνος μέχρι ο αλτρουισμός των ψηφιακών δεδομένων μας θα γίνει υποχρεωτικός λόγω για παράδειγμα μιας κυβερνοεπίθεσης!
Πως έγινε υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για την «προστασία της δημόσιας υγείας» παρόλο που δεν προστατεύει ούτε τον λήπτη από το να μην κολλήσει και νοσήσει αλλά ούτε και σταματά τη μετάδοση; Ε κάπως το ίδιο σκηνικό φαίνεται ότι θα επαναληφθεί…
Επίσης, αφού μιλάμε για «αλτρουισμό» γιατί χρειάστηκε ευρωπαϊκή νομοθεσία για να θεσμοθετήσει τον «αλτρουισμό»;;
Ας δούμε μερικά επίμαχα αποσπάσματα από αυτόν τον ευρωπαϊκό Κανονισμό:
«Οντότητα που περιλαμβάνεται στο μητρώο αναγνωρισμένων οργανώσεων αλτρουισμού δεδομένων».
«Το πλαίσιο κοινοποίησης των διαμεσολαβητών δεδομένων, καθώς και οι μηχανισμοί αλτρουισμού (!!!) δεδομένων συμβάλλουν στην επίτευξη υψηλότερου επιπέδου εμπιστοσύνης σε αυτές τις υπηρεσίες, χωρίς να περιορίζουν αδικαιολόγητα αυτές τις δραστηριότητες, και βοηθούν να αναπτυχθεί μια εσωτερική αγορά (!!!) για την ανταλλαγή των εν λόγω δεδομένων».
«Στην περίπτωση του αλτρουισμού δεδομένων, η κανονιστική παρέμβαση χαμηλής έντασης συνίστατο σε ένα εθελοντικό πλαίσιο πιστοποίησης για τους οργανισμούς που επιζητούν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, ενώ η κανονιστική παρέμβαση υψηλής έντασης προέβλεπε ένα υποχρεωτικό (!!!) πλαίσιο έγκρισης.
Δεδομένου ότι η δεύτερη επιλογή θα διασφάλιζε υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης στη διαθεσιμότητα των δεδομένων, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του όγκου των δεδομένων που καθίστανται διαθέσιμα από υποκείμενα δεδομένων και εταιρείες και θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης και έρευνας, ενώ θα συνεπαγόταν παρόμοιο ύψος δαπανών, η εν λόγω επιλογή επισημάνθηκε στην εκτίμηση επιπτώσεων ως η προτιμώμενη επιλογή για αυτόν τον τομέα παρέμβασης».
Προτιμώμενη επιλογή η υποχρεωτική μας λέει ο Κανονισμός… Μάλιστα… Σας θυμίζει κάτι;;
Αλλά ας διαβάσουμε και πως συγκεκριμένα διαδικτυακά μέσα έρχονται να προπαγανδίσουν αυτόν τον «αλτρουισμό»…
«Αλτρουισμός δεδομένων»: (data altruism) Κάνε το (ψηφιακό) καλό και ρίχ’ το στον γιαλό
Τον Φεβρουάριο του 2020 είχα δημοσιεύσει μια σκέψη μου στο deasy.gr, μήπως «έχουμε ηθική υποχρέωση ν’ αφήνουμε τα mobile data μας ανοιχτά». Η βασική ιδέα ήταν απλή: Επειδή μόλις τότε συνειδητοποίησα ότι το Google Maps χρησιμεύει και στις καθημερινές μου διαδρομές, αφού με ενημερώνει για συνθήκες κίνησης σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να μου προτείνει εναλλακτικές διαδρομές αν υπάρξει πρόβλημα, σκέφτηκα ότι ίσως είχα ηθική υποχρέωση να το αφήνω μονίμως ανοιχτό, ώστε τα δεδομένα κίνησής μου να βοηθούν και τους υπόλοιπους συνοδηγούς μου. Με άλλα λόγια, αφού η ψηφιακή πληροφορία με βοηθά και την χρησιμοποιώ, γιατί να μην βοηθήσω και εγώ να παραχθεί;” (ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ)