Διερευνάται η αύξηση στους θανάτους νεογνών στη Σκωτία

Έρευνα πρόκειται να διεξαχθεί για τον αριθμό των θανάτων νεογνών στη Σκωτία. Η κυβέρνηση της Σκωτίας διέταξε την επανεξέταση των ποσοστών νεογνικών θανάτων μετά από δύο απότομες αυξήσεις σε διάστημα έξι μηνών. Και οι δύο αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες από ό,τι θα αναμενόταν συνήθως.

Τουλάχιστον 18 βρέφη κάτω των τεσσάρων εβδομάδων πέθαναν τον Μάρτιο. Αυτό συνέβη μετά τον θάνατο τουλάχιστον 21 βρεφών τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η επανεξέταση θα πραγματοποιηθεί από την Healthcare Improvement Scotland. Αναμένεται να διαρκέσει έξι έως εννέα μήνες και να καλύψει όλους τους αναφερόμενους θανάτους βρεφών μεταξύ Απριλίου 2021 και Μαρτίου 2022.

Ο μέσος όρος θνησιμότητας μεταξύ των νεογνών είναι λίγο μεγαλύτερος από δύο ανά 1.000 γεννήσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2021 πέθαναν τουλάχιστον 21 βρέφη κάτω των τεσσάρων εβδομάδων, ποσοστό 4,9 ανά 1.000 γεννήσεις. Και τον Μάρτιο τουλάχιστον 18 πέθαναν, που ισοδυναμεί με 4,6 ανά 1.000 γεννήσεις.

Η υπουργός Δημόσιας Υγείας Marie Todd δήλωσε: “Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία για τις οικογένειες που εμπλέκονται, γι’ αυτό νωρίτερα φέτος δεσμεύτηκα σε αυτήν την επανεξέταση για να μάθουμε εάν υπάρχει αιτία για αυτήν την αύξηση. Εκτιμώ πόσο δύσκολη είναι αυτή η περίοδος για όσους επηρεάζονται και τους παροτρύνω να ζητήσουν υποστήριξη εάν το επιθυμούν”. Πρόσθεσε ότι πληροφορίες σχετικά με οργανισμούς [που παρέχουν] βοήθεια ήταν διαθέσιμες στον ιστότοπο National Bereavement Care Pathways της Σκωτίας και στον ιστότοπο της κυβέρνησης της Σκωτίας. Η κα. Todd είπε ότι τα όποια ευρήματα θα συμβάλουν στις σχετικές συστάσεις και ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας για τις μητέρες και τα βρέφη.

Μια προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε ότι η απότομη αύξηση του Σεπτεμβρίου δεν συνδέεται με τον Covid. Τα [συγκεκριμένα] υψηλά ποσοστά ήταν τα πρώτα που εντοπίστηκαν από τότε που ξεκίνησε αυτή η μορφή καταγραφής [δεδομένων] τον Ιούλιο του 2017.

Εν τω μεταξύ, τον Ιούνιο βρέθηκε ότι υπήρχαν 3,9 θάνατοι βρεφών ανά 1.000 γεννήσεις το 2021 – από 3,1 το προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας για βρέφη κάτω του ενός έτους στη Σκωτία είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.

πηγή