Πραγματοποιήθηκε στις 18/09/2024 στη Μυτιλήνη εκδήλωση ομιλιών με θέμα: «οι Νέες προκλήσεις της Ιατρικής Επιστήμης μέσα από τους Πατέρες της Εκκλησίας και τους Αρχαίους Φιλοσόφους»
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ενωμένη Ρωμιοσύνη στη Μυτιλήνη και την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι:
Ο κ.Χρήστος Τερέζης, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Θεολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Ο κ.Ηλίας Νικολαΐδης, Ιατρός Ογκολογίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Ο κ.Ευρυβιάδης Μπαϊραμήδης, ιατρός Νευροχειρουργικής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Στο τέλος, χαιρετισμό έδωσε και η κ Βασιλική Γέμου , καθηγήτρια Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη τόση που γέμισε η αίθουσα εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού Ναού, ενώ αρκετοί ακροατές παρακολουθούσαν όρθιοι.
Μέσω των ομιλιών δόθηκαν πολλές εξηγήσεις και επεξηγήσεις για τα φλέγοντα θέματα των νέων ανακαλύψεων των Επιστημών Υγείας και των κρίσιμων ζητημάτων της Βιοηθικής, αλλά μέσα από μια ελληνορθόδοξη προοπτική, με αναφορά κυρίως στον Ιπποκράτη, στο Γαληνό, στον Μέγα Βασίλειο, στον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης και στον Μάξιμο τον Ομολογητή, με κεντρική αναγωγή στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού ως ενσαρκωθέντος Θείου Λόγου.
Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε κυρίως σε ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη ιατρική, ασκώντας θεμελιωμένες κριτικές σε επιλογές και εφαρμογές που ευρίσκονται στο προσκήνιο και κυριαρχούν, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που απορρέουν από την εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι επισημάνσεις του ήταν ιδιαίτερα καίριες και αναλυτικές, κυρίως στα ζητήματα των αμβλώσεων και των μεταμοσχεύσεων. Συχνές μάλιστα ήταν οι παραπομπές του στον Ιπποκράτη και στους Χριστιανούς Πατέρες, από τους οποίους άντλησε επιχειρήματα και τα επικαιροποίησε με άκρως διαλεκτικό τρόπο.
Ο κ Χρήστος Τερέζης συνέδεσε αρχικά την ουσιαστική λειτουργία της ιατρικής επιστήμης με την παρουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος υπό όρους αξιακούς και στρεφόμενος μονίμως στην ανάδειξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και ιδιαιτερότητας, συνθήκες οι οποίες είχαν φθάσει σε κορυφαίες στιγμές τους κατά την περίοδο δράσης του Ιπποκράτη. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο πώς αντιμετώπισαν την ιατρική επιστήμη οι Πατέρες της Εκκλησίας, με άξονά τους το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ο οποίος έδρασε ως Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων των ανθρώπων, στη προοπτική της εσχατολογικής σωτηριολογίας τους. Τέλος, επισήμανε ότι στην ιατρική διακονία συνέβαλαν τα μοναστήρια κατά την βυζαντινή περίοδο, με αφορμή το παράδειγμα της Βασιλειάδας του Μεγάλου Βασιλείου, τονίζοντας ότι αυτή ήταν ποιοτικότερη από πλείστα υγειονομικά συστήματα ακόμη και της σύγχρονης εποχής.
Ο κ Ευρυβιάδης Μπαϊραμήδης εξειδίκευσε ορισμένους από τους προβληματισμούς που έθεσε ο κ Ηλίας Νικολαΐδης και επέμεινε κυρίως στο ζήτημα περί της δωρεάν οργάνων, με αφορμή τις μεταμοσχεύσεις, αναφερόμενος επίσης στον καρδιακό και στον εγκεφαλικό θάνατο. Επιπλέον έθεσε το κρίσιμο ζήτημα αναφορικά με το εγχείρημα για διαμόρφωση «μετα-ανθρώπου», ως εκείνου του όντος που θα συμπεριφέρεται μακράν από τους κανόνες της φύσης και θα είναι απεξηρτημένο από τον Θεόν, δηλαδή για την αποπροσωποποίηση των ατόμων και των κοινωνιών.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό της κ Βασιλική Γέμου.
Από τις εκδηλώσεις και τις παρατηρήσεις των παρευρισκομένων φάνηκε η μεγάλη ικανοποίηση τους και η διάθεσή τους να συμμετέχουν και σε άλλες εκδηλώσεις της Ενωμένης Ρωμηοσύνης, διαπιστώνοντας τη σοβαρότητα και τη σπουδαιότητα των θεμάτων των εκδηλώσεων της.