«Αυτός είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας»

Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Νίκος Οικονόμου

 
«Ο τάφος της Ολυμπιάδας έχει ήδη ανακαλυφθεί και… εκατομμύρια Έλληνες περνάνε από δίπλα του»… Αυτό ισχυρίζεται, έπειτα από πολυετείς έρευνες, ο Καθηγητής του τμήματος «Ελληνικών Σπουδών» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νις της Σερβίας,  Αθανάσιος Μπίντας

Ο ιδρυτής της παραπάνω ακαδημαϊκής έδρας αναφέρεται στο μεγάλο ανασκαμμένο ταφικό μνημείο του Κορινού Πιερίας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο σε μήκος μακεδονικό τάφο και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την άνοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Ο Αθανάσιος Μπίντας στηρίζει τα συμπεράσματά του σε συγκεκριμένες ιστορικές πηγές και αρχαίες επιγραφές, σύμφωνα με τις οποίες ο εν λόγω τάφος προσδιορίζεται επακριβώς ως το ταφικό μνημείο της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

 

Τα συμπεράσματά του τα έχει εκδώσει σε βιβλίο και τα έχει παρουσιάσει σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει λάβει πολλές προσκλήσεις από πανεπιστήμια του εξωτερικού για να παρουσιάσει τη μελέτη του.

Στη χώρα μας, ωστόσο, το θέμα παραμένει στα… χαμηλά…

Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί ο κ. Μπίντας για να στηρίξει την άποψή του είναι η μοναδικότητα του τάφου, τα κτερίσματα που βρέθηκαν σε αυτόν από τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey -που τον ανέσκαψε τη δεκαετία του 1850-, αλλά και το περιεχόμενο των επιγραφών, οι οποίες αναφέρουν συγκεκριμένα τα ονόματα της Ολυμπιάδας και της οικογένειάς της -των Αιακιδών. 

Σε αρχαία επιγραφή δε αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο τάφος της Ολυμπιάδας είναι απέναντι από τον τάφο του Νεοπτόλεμου. Ο τάφος του δεύτερου έχει ταυτοποιηθεί και βρίσκεται όντως… ακριβώς απέναντι.

Επικαλείται επίσης σημειώσεις του Αμερικανού Καθηγητή Charles Edson, το βιβλίο του Έλληνα Αρχαιολόγου Γ. Οικονόμου για τις επιτύμβιες επιγραφές της Πιερίας, οι οποίες «αναφέρονται στους Αιακίδες της Πιερίας αλλά και τα ανασκαφικά συμπεράσματα του αρχαιολόγου Ματθαίου Μπέσιου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή. Πέραν όλων αυτών, κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που βρέθηκαν στον -συλημένο- τύμβο, οδηγούν επίσης στο εν λόγω συμπέρασμα.

Δείτε τη συνέντευξη του Αθανάσιου Μπίντα στο zougla.gr:

ΠΗΓΗ