Αύγουστος Θεομητορικός

Με το εκκλησιαστικό έτος να ξεκινάει παραδοσιακά την 1η Σεπτεμβρίου όπου συνέπιπτε την ίδια ημέρα με την Πρωτοχρονιά των Βυζαντινών και με τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο τον Β’ Παλαιολόγο να ορίζει τον εορτασμό της Θεομήτορος σε ολόκληρο τον μήνα Αύγουστο, με την Κοίμηση της στις 15, την Απόδοση της εορτής στις 23 και την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στις 31, ερχόμαστε στο σήμερα και στον αξιαγάπητο μήνα Αύγουστο αυτόν, όπου στη λαϊκή συνείδηση αλλά και μνήμη, ακόμη συνεχίζει κι έχει την χαλαρότητα -τρόπον τινά- παραμονών Πρωτοχρονιάς, την περισυλλογή και το σχεδιασμό για κάτι νέο και ελπιδοφόρο που ίσως Σεπτέμβρη να φανεί.
«Ιδού η µήτηρ σου» (Ιωαν. 19,27) ήταν η φράση του Χριστού πάνω στον Σταυρό και απευθυνόταν στον Απόστολο Ιωάννη. Μια φράση κι ο κόσμος ο ορθόδοξος ταυτίστηκε με τον Ιωάννη και εμείς οι Έλληνες σαν λαός λιγάκι παραπάνω. Η Παναγία Μητέρα μας και ολόκληρος ο Αύγουστος βγήκε για λιτανεία.
Γι’ αυτό, τον μήνα Αύγουστο δεν νιώθεις ορφανός.
Η Ελλάδα γιορτάζει και μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπασματικά τον περσινό κατανυκτικό εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Ιβήρων του Αγίου Όρους, με επίκεντρο την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, στο παρακάτω βίντεο: