Αϋφαντής (πρέσβης ε.τ.): H πολιτική ελίτ σφυρίζει αδιάφορα για τον υποθαλάσσιο πλούτο και προτιμά να δίνει διαπιστευτήρια στους ξένους

Ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Αϋφαντής, σε μια αιχμηρή εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στα κρίσιμα εθνικά και γεωπολιτικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα υποστηρίζει ότι εθνική στρατηγική με χαρακτηριστικά εθνικού συμφέροντος είναι το πλέον επίκαιρο θέμα για την πολιτική τάξη της χώρας και θα πρέπει να αποτελέσει και βασικό κριτήριο της κοινωνίας με πίεση προς τους πολιτικούς και στο προεκλογικό κλίμα.
 Όπως σημειώνει, ενώ είναι γνωστό σε όλους πως η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας, θα αντέστρεφε πλήρως την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πολιτική ελίτ σφυρίζει για χρόνια αδιάφορα επί της ουσίας, αφού προτιμά να δίνει “εξετάσεις” στα εθνικά ως “δεδομένοι”, στους μεγάλους συμμάχους .
Κατά την γνώμη του, είμαστε ίσως ο πιο εύκολος κρίκος στην αλυσίδα της Ανατολικής Μεσογείου, για τον ανομολόγητο στόχο των ΗΠΑ, να διαχειριστούν αυτοί υπερεθνικά τον υποθαλάσσιο πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο, εν αντιθέσει με την στάση χωρών όπως η Αίγυπτος ή και η Τουρκία ακόμη ακόμη. «Να προσπαθήσουμε» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο τέλος των κοινών δηλώσεων. Ο Έλληνας ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε το «να προσπαθήσουμε» με συγκαταβατικό ύφος.
Η Τουρκία έχει πολλά να κάνει και σκληρά να προσπαθήσει. Ξεκινώντας από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συνεχίζοντας με τον τερματισμό των προκλήσεων, των παραβιάσεων, των υπερπτήσεων, της παραβίασης των χωρικών μας υδάτων, της χρησιμοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων ως όπλου εναντίον της Ελλάδας. Και πολλά άλλα οφείλει να προσπαθήσει να κάνει. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΥΕΘΑ τι ακριβώς σκέφτονται όταν λένε «να προσπαθήσουμε» για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο; Θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά; Θα σταματήσουμε τις αναγνωρίσεις-αναχαιτίσεις στον αέρα; Θα κάνουμε τα στραβά μάτια στις υπερπτήσεις στον αέρα και στις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων; Θα σταματήσουμε να κάνουμε ασκήσεις στο Αιγαίο που σε μεγάλο βαθμό ήδη το κάνουμε; Ποια θα είναι η προσπάθεια μας, γιατί πολλά μπορούν να περάσουν από το μυαλό μας.
Η Ελλάδα δεν προκαλεί καμία ένταση και κανένα πρόβλημα στην περιοχή. Η Ελλάδα δέχεται στρατιωτική πίεση από την Τουρκία για να συμφωνήσει σε συζητήσεις με «ανοιχτή ατζέντα» με την Τουρκία. Κάτι για το οποίο μας σπρώχνουν «φίλοι και σύμμαχοι» με πρώτους τους Αμερικανούς. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η ελληνική πολιτική σκηνή, χωρίς αντίληψη του γεωστρατηγικού βάθους στην Ανατολική Μεσόγειο, μοιάζει να θεωρεί “πρόβλημα” το Κυπριακό για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Μίλησε ακόμη για τους ευρύτερους σχεδιασμούς με την μόχλευση τυφλών εθνικισμών στα Βαλκάνια, εφιστώντας την προσοχή στην Ελλάδα, για προπλάσματα δημιουργίας “μειονοτικών” θεμάτων και στο εσωτερικό μας.