Σύνοδος παπικών επισκόπων συζητά την ιερολόγηση του «γάμου» των ομόφυλων ζευγαριών και την χειροτονία γυναικών

Η Ελένα Γέπεσεν-Σπίλερ, δικηγόρος που μάχεται υπέρ του δικαιώματος χειροτονίας των γυναικών στην Καθολική «Εκκλησία», παρευρέθη πριν από λίγες ημέρες σε μια μεγάλη σύνοδο στο Βατικανό. Αν και έχει μία ελαφρά αμφιβολία κατά πόσον ένας θεσμός ο οποίος ελέγχεται από άνδρες εδώ και 2.000 χρόνια έχει περάσει σε μία φάση που ακούει τη φωνή των γυναικών, το συγκεκριμένο γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία.

Στη σύνοδο σχεδόν των 300 επισκόπων από όλον τον κόσμο συμμετείχαν για πρώτη φορά στην ιστορία καλόγριες αλλά και 70 απλοί πολίτες με δικαίωμα ψήφου. Συνεκλήθη από τον Πάπα Φραγκίσκο με σκοπό να συζητηθεί το «μέλλον της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας», ένα θέμα που αναπόφευκτα θίγει διάφορα ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτό των παντρεμένων ιερέων, της ευλογίας στα ομόφυλα ζευγάρια και της θείας κοινωνίας από άτομα που έχουν πάρει διαζύγιο ή έχουν ξαναπαντρευτεί αλλά και το ζήτημα του ρόλου των γυναικών.

Και καθώς η (κεκλεισμένων των θυρών) σύνοδος αναμένεται να λήξει στις 29 Οκτωβρίου, η Σπίλερ δηλώνει πως έχει εκπλαγεί ευχάριστα. Αρκετοί κληρικοί (ιερείς, επίσκοποι, καρδινάλιοι), λέει, υποστήριξαν ανοιχτά τη διεύρυνση του ρόλου των γυναικών στους κόλπους της «Εκκλησίας». Μερικοί τάχθηκαν ακόμη και υπέρ της χειροτονίας των γυναικών στον βαθμό του διακόνου. «Εγιναν πραγματικά ωραίοι διάλογοι. Το πνεύμα δεν ήταν καθόλου “γυναίκες εναντίον επισκόπων”», λέει.
Βέβαια, αν και τα τελευταία χρόνια οι καθολικές έχουν καταφέρει κάποια πρόοδο στο ζήτημα της ίσης εκπροσώπησης, υπάρχουν ακόμη σθεναρές αντιρρήσεις για το δικαίωμά τους να χειροτονούνται διάκονοι, πολλώ δε μάλλον ιερείς. Οι διάκονοι μπορούν να κηρύξουν, να τελέσουν το μυστήριο του γάμου, της βάπτισης και της κηδείας αλλά μόνο οι ιερείς μπορούν να τελέσουν λειτουργία. Οι επικριτές υποστηρίζουν πως το να επιτραπεί στις γυναίκες να γίνονται διάκονοι αποτελεί το πρώτο βήμα προς το να γίνουν ιερείς, κάτι που «θα ακυρώσει τα 2.000 χρόνια του διδάγματος της Εκκλησίας και θα υπονομεύσει το κύρος της».

Η τελική απόφαση ανήκει στον ίδιο τον Πάπα, ο οποίος ωστόσο δεν αναμένεται να κάνει κάποια μεγάλη αλλαγή μετά τη σύνοδο αυτού του μήνα, η οποία θα συγκληθεί ξανά για την τελευταία φάση της τον επόμενο Οκτώβριο.

«Η χειροτονία των γυναικών στη θέση του διακόνου, του πρεσβυτέρου, του ιερέα και του επισκόπου είναι αδύνατη», δήλωσε ο καρδινάλιος Γκέρχαρντ Μίλερ σε συνέντευξη που έδωσε κατά την παραμονή της συνόδου. «Κανένας Πάπας δεν μπορεί να το αποφασίσει αυτό γιατί θα υποσκάψει την αξία των διδασκαλιών», πρόσθεσε.

Η Σπίλερ, όμως, χαίρεται που είδε μία αυξημένη στήριξη στην ιδέα πως οι γυναίκες πρέπει να παίζουν ένα μεγαλύτερο και πιο αναγνωρισμένο ρόλο σε όλες τις πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής.

Αν και χιλιάδες γυναίκες εργάζονται σήμερα σε καθολικά νοσοκομεία, σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε μερικές χώρες αναλαμβάνουν έως και θρησκευτικά καθήκοντα σε περιπτώσεις έλλειψης ιερατικού προσωπικού, εντούτοις παραμένουν τελικά καθυποταγμένες σε μια αρσενική κυριαρχία.

New York Times

 
 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΟΚΤ 23