Τι λέει ο Ποινικός Κώδικας για την διαπορά ψευδών ειδήσεων; Έχει νομική βάση η εξαγγελία δίωξης διαφορετικών απόψεων από τις κυβερνητικές ως προς τον κορωνοϊό;

15 ΑΥΓΟΥΤΟΥ 2020  Γεώργιος Ναπ. Ρούντας (Δικηγόρος)

15 Αυγούστου 2020, Η Εορτή Της Υπεραγίας Θεοτόκου, Της Μητέρας Του Θεού, Της Μητέρας όλων μας, Της Μεσίτριας της Σωτηρίας μας, Της Προστάτιδος και Υπερμάχου του γένους μας.

Χρόνια Πολλά σε όλους μας λοιπόν, με επιπλέον ευχές για Μετάνοια, Σωτηρία και για εκμάθηση της αληθινής έννοιας του Ευγενικού Διαλόγου, της Ελευθερίας Έκφρασης με Λεπτότητα και της Ενότητος εντός κοινωνίας και Εκκλησίας!

Είναι πολλές οι εξελίξεις λόγω του κορονοϊού στην χώρα μας σε πληθώρα θεμάτων. Ένα από αυτά έχει μία νομική έννοια και προσφέρεται για συζήτηση και επιστημονικό διάλογο ή και για αντίλογο φυσικά, ο οποίος βεβαίως και είναι καλοδεχούμενος.

Το τελευταίο διάστημα μάθαμε από το διαδίκτυο , ότι θα οδηγηθούν στο εισαγγελέα με την κατηγορία της “διασποράς ψευδών ειδήσεων” όσοι αναρτούν στο διαδίκτυο τις λεγόμενες “θεωρίες συνωμοσίας” για το ζήτημα του κορονοϊού και γενικώς όσοι έχουν μία διαφορετική άποψη και προσέγγιση του ζητήματος από αυτήν της κυβέρνησης.

Αλλά για να δούμε η κυβερνητική αυτή ανακοίνωση έχει νομική βάση ή είναι λανθασμένη;

Ο ισχύων Ελληνικός Ποινικός Κώδικας, όπως τροποποιήθηκε και κυρώθηκε πρόσφατα με τον νόμο 4619/2019 – ΦΕΚ 95/Α/11-6-2019 στο άρθρο 191 Π.Κ. με τίτλο “Διασπορά Ψευδών Ειδήσεων” αναλύει το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα και μας δίνει την Αντικειμενική και Υποκειμενική Υπόσταση του αδικήματος αυτού, δηλαδή με απλά λόγια πότε θεωρείται, ότι κάποιος όντως το έχει τελέσει.

Αναφέρει λοιπόν το άρθρο 191 Ποινικού Κώδικα τα εξής :

” 1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. “

Από τα ανωτέρω συνάγεται, συνοπτικά μιλώντας, ότι για να τελέσει κάποιος το εν λόγω αδίκημα πρέπει να έχει πράξει όλα τα ανωτέρω είτε από δόλο (έστω και ενδεχόμενο) είτε από αμέλεια και να έχουν επέλθει και τα αποτελέσματα που απαιτούνται.

Πρέπει δηλαδή για να το πούμε χοντρικά, κάποιος να διαδίδει δημοσίως ή μέσω του διαδικτύου ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα την πρόκληση φόβου σε αόριστο αριθμό προσώπων ή κύκλο ή κατηγορία προσώπων, τα οποία πρόσωπα τελικά να μην προβούν σε προγραμματισμένες πράξεις ή να τις ματαιώσουν και μάλιστα να προκληθεί κίνδυνος ζημιάς στην οικονομία, στον τουρισμό, στην αμυντική θωράκιση της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις της.

Τα διαδιδόμενα:

– πρέπει να είναι ειδήσεις, άρα πρόσφατα γεγονότα και όχι απλά ιστορικές ανακοινώσεις, διότι ως γνωστόν η είδηση είναι κάτι νέο και όχι κάτι παλαιό.

– πρέπει να είναι υποχρεωτικά ψευδή, όντως να μην υφίστανται και όντως να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το τί πιστεύει ο δράστη ή όχι.

– πρέπει υποχρεωτικά να μπορούν να επιφέρουν φόβο , όπως ακριβώς λέει το άρθρο, σε αόριστο αριθμό προσώπων ή σε ομάδα προσώπων και μάλιστα αυτά τα πρόσωπα να μην προβούν σε προγραμματισμένες πράξεις.

Ακόμη επιπροσθέτως πρέπει να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ζημίας στην οικονομία ή στον τουρισμό ή στην αμυντική θωράκιση της χώρας ή στην διατάραξη των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Αν λοιπόν ΔΕΝ έχει συμβεί κάτι από τα ανωτέρω, δηλαδή αν ΔΕΝ έχει πληρωθεί η αντικειμενική υπόσταση αυτού του συγκεκριμένου αδικήματος, τότε ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΣΤΕΙ το αδίκημα αυτό και άρα ΔΕΝ έχουμε “διασπορά ψευδών ειδήσεων” και άρα μπορεί να μιλάμε για οτιδήποτε άλλο.

Γενικές κυβερνητικές εξαγγελίες, ότι θα διώκονται ποινικά, όσοι έχουν διαφορετική άποψη για το ζήτημα του κορονοιού, έτσι απλά και γενικά, θέλουν προσοχή και δεν ωφελούν την κοινωνία αλλά μάλλον την φοβίζουν και την δυσκολεύουν.

Σίγουρα σημαντικό είναι η αναζήτηση και η εύρεση της Αλήθειας, η Υγεία και η Ασφάλεια όλων μας, σίγουρα κάθε ενέργεια και πράξη μας πρέπει να είναι υπεύθυνη προς όλους, εξίσου σημαντικά όμως είναι η Επιστημονική ορθότητα της ενημέρωσης και η Ελευθερία Έκφρασης των Ελλήνων πολιτών, πάντοτε φυσικά με ευγένεια, αλήθεια και ήθος, χωρίς εμπάθεια και συκοφαντίες.

Είναι εποχή δύσκολη, με δοκιμασία και το ζητούμενο είναι η Αλήθεια και η Ενότητα, τόσο η Κοινωνική όσο και Η Θεολογική. Ας μην επιτρέψουμε αλλοιώσεις και στα δύο αυτά.

 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα