ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ… ΡΕΚΟΡ ΤΖΑΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Tsamlitza tzamiΝίκου Χειλαδάκη

Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

 

Από το 2002 όταν ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταΐπ Ερντογάν είχε κερδίσει για πρώτη φορά τις εκλογές μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε δέκα περίπου χρόνια, η Τουρκία έχει γίνει η πιο πολυπληθής σε τζαμιά μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

 Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, MilliGazete, (12/7/2013), ενώ το 2002 στην Τουρκία υπήρχαν 75.941 τζαμιά, σήμερα ο αριθμός των μουσουλμανικών τεμενών έχει φτάσει στα 81.984. Δηλαδή μέσα σε δέκα περίπου χρόνια ο αριθμός των μουσουλμανικών τζαμιών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 8.743 τζαμιά, σπάζοντας κάθε ρεκόρ οικοδόμησης μουσουλμανικών τεμενών σε όλο τον ισλαμικό κόσμο καθιστώντας την Τουρκία πρώτη χώρα στον τομέα αυτό. Στην μεγάλη αυτή εκστρατεία «τζαμοποίησης» όλης της τουρκικής επικράτειας από τον ισλαμιστή πρωθυπουργό σίγουρα εντάσσεται και το μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιό του να αναγείρει ένα τεράστιο μουσουλμανικό τέμενος στην περιοχή Çamlıca της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στην γνωστή πλατεία Ταξίμ με την απροκάλυπτη φιλοδοξία ότι ένα τέτοιο τζαμί στο κέντρο του Ταξίμ θα καλύψει την παλιά ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας που δεσπόζει στην περιοχή.

Φυσικά τα πιο πολλά τζαμιά της Τουρκίας βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, συνολικά 3.190 τζαμιά Ακολουθεί το ισλαμικό Ικόνιο με 3.087 τζαμιά και έπεται η πρωτεύουσα Άγκυρα με 2.875 τζαμιά. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι στην Σμύρνη και στην Προύσα, δυο μεγαλουπόλεις της Τουρκίας, ο αριθμός των τζαμιών αντίστοιχα 1.823 και 1.660 είναι μικρότερος από  άλλες πόλεις με πολύ μικρότερο πληθυσμό όπως η Κασταμονού, με 2.557 τζαμιά, η Ορντού, με 2.045, η Σαμψούντα με 2.639 και η Αττάλεια με 2.130.

Παράλληλα μεγάλη άνοδο έχει σημειώσει η ίδρυση και λειτουργία  κατηχητικών σχολείων όπου διδάσκεται το Κοράνι παρά του ότι αυτά είχαν απαγορευτεί από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της τουρκικής  εφημερίδας σήμερα  στην Τουρκία λειτουργούν 10.914 κατηχητικά σχολεία όπου φοιτούν 205.553 άτομα. Εντύπωση κάνει εδώ η μεγάλη διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών που παρακολουθούν τα μουσουλμανικά κατηχητικά σχολεία. Όπως αναφέρεται στα κατηχητικά σχολεία φοιτούν 190.727 γυναίκες ενώ ο αριθμός των αντρών πέφτει στις 14.826.

Η ξέφρενη αυτή κούρσα περεταίρω ισλαμοποίησης της Τουρκίας έχει αρχίσει και προκαλεί πολλές αντιδράσεις καθώς στην σημερινή Τουρκία κατοικούν περί τα 20-25.000.000 Αλεβήτες που δεν πατούν ποτέ το πόδι τους στα τζαμιά. Εκτός όμως από τους Αλεβήτες υπάρχουν πολλά εκατομμύρια Κεμαλικών και δυτικόφιλων, κυρίως στις μεγάλες πόλεις της δυτικής Τουρκίας, που κυριολεκτικά απεχθάνονται κάθε τι που έχει σχέση με το Ισλάμ το οποίο θεωρούν σαν αναχρονιστικό και βάρβαρο. Σε όλους αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τα εκατομμύρια των κρυπτό-αρμενίων, κρυπτό-ρωμηών και γενικότερα κρυπτοχριστιανών, οι οποίοι υπολογίζονται ακόμα και από Τούρκους ερευνητές ιστορικούς, όπως ο πολύ γνωστός, Yusuf Halaçoğlu,  σε πολλά εκατομμύρια και οι οποίοι αντιτίθενται σφοδρά στην μεγαλύτερη ισλαμοποίηση της χώρας. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις γειτονικές μουσουλμανικές χώρες όπου παρατηρείται μια εμφανής υποχώρηση του σαλαφικού-συντηρητικού Ισλάμ, (όπως Συρία, Ιράκ και πρόσφατα Αίγυπτο), έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας ένα εκρηκτικό κλίμα που θυμίζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, (μια γεύση πήραμε με τα πρόσφατα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ), με απροσδιόριστες προς το παρόν συνέπειες ακόμα και για την συνοχή της ίδιας της Τουρκίας  

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΄΄ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ΄΄