ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Ένας ομογενής επιστήμονας, που ανακάλυψε ένα γενετικό τεστ το οποίο μπορεί να προβλέπει αν ένα παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να είναι αυτιστικό, ψηφίστηκε από την εφημερίδα «The Age» ως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστραλίας που «θα γράψουν ιστορία στα χρόνια που έρχονται».
 Πρόκειται για τον καθηγητή νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Σταν Σκαφίδα. Σύμφωνα με την ανακάλυψη, το γενετικό αυτό τεστ θα είναι διαθέσιμο σε πέντε χρόνια και θα προβλέπει με ακρίβεια 70% αν ένα παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να είναι αυτιστικό, επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη παρέμβαση της επιστήμης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Molecular Psychiatry».
 Σημειώνεται ότι ο Σταν (Ευστράτιος) Σκαφίδας είναι σήμερα επικεφαλής της έρευνας στο NICTA (εθνικό ερευνητικό κέντρο της Αυστραλίας) και κατέχει βραβεία αριστείας σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας. Το NICTA είναι σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς προθέσεων διέγερσης του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή του βιονικού ματιού.
 Ο Σταν Σκαφίδας είναι, επίσης, ο συνεφευρέτης του AFH, ενός κρίσιμου συστατικού της τεχνολογίας συνύπαρξης Bluetooth. Μέχρι σήμερα, η AFH τεχνολογία έχει ενσωματωθεί σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές Bluetooth και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.
 Κατέχει πάνω από είκοσι διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, στα ασύρματα και σε άλλα συστήματα επικοινωνίας. Ο ίδιος λέει ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του είναι η παροχή βιονικής όρασης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ο κ. Σκαφίδας παραδέχεται ότι «χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά» αλλά «οι ανθρώπινες δοκιμές δεν είναι πολύ μακριά για μια συσκευή που θα μπορούσε πραγματικά να χαρακτηριστεί πραγματικά θαύμα».
 Ο Σταν Σταφίδας γεννήθηκε το 1971 στη Μελβούρνη και το «μικρόβιο» της τεχνολογίας το είχε από παιδί γι’ αυτό, όπως αναφέρει, τα δώρα που ζητούσε είχαν πάντα σχέση με ηλεκτρονικές μηχανές και υπολογιστές. Επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα, όπου ζουν οι περισσότεροι συγγενείς του, ενώ αναφέρει ότι και οι δύο γονείς του είναι από την Ελλάδα.

http://www.romioi.com/