Αρθρογραφώντας για την εφημερίδα Telegraph, ο πρίγκιπας αναφέρει πως η κρίση του ιού έχει επιφέρει «ολέθριες επιπτώσεις» στις υπηρεσίες που παρέχονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας έχει προειδοποιήσει πως ο καρκίνος κινδυνεύει να παραβλεφθεί πλήρως καθώς ζωτικής σημασίας επεμβάσεις και θεραπείες για παθήσεις που είναι απειλητικές για την υγεία ακυρώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας Κόβιντ….
Ο πρίγκιπας Κάρολος ανέφερε πως η πανδημία έχει επιφέρει «καταστρεπτικές συνέπειες» στις υπηρεσίες που παρέχονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο όσους νοσούν από την ανυπόφορη αυτή ασθένεια και προειδοποίησε πως η ματαίωση των εγχειρήσεων για τον καρκίνο δημιούργησε «απόγνωση» ανάμεσα σε όσους υποφέρουν από αυτή τη νόσο.
Γράφοντας αποκλειστικά για την εφημερίδα Telegraph, ο πρίγκιπας, ο οποίος είναι ο χρηματοδότης του φιλανθρωπικού ιδρύματος Υποστήριξης του Καρκίνου Macmillan, δήλωσε: «Σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της πανδημίας, οι δυσκολίες έχουν μετατραπεί σε κρίσεις, μια αίσθηση απομόνωσης έχει δημιουργήσει πραγματική απόσταση και – μολονότι κάποια θεραπεία ή επέμβαση είναι αναγκαία σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ματαιωθεί – το άγχος μετατράπηκε σε απόγνωση».
«Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Macmillan έχει προσαρμοστεί σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που εξελίσσεται προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο καρκίνος δεν θα παραβλεφθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρόλα αυτά όμως ο κορωνοϊός έχει ολέθριες συνέπειες, με την φιλανθρωπική οργάνωση να χάνει το ένα τρίτο (1/3) από το εισόδημά της από τους εράνους.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως αυτές οι ολέθριες επιπτώσεις της πανδημίας Κόβιντ στις υπηρεσίες που παρέχονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου ίσως να μην γίνουν πλήρως αντιληπτές για τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται πως 33.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει την θεραπευτική αγωγή αλλά έχουν μείνει αδρανείς λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε από την αντίδραση του ιού.
Σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Macmillan, πάνω από 50.000 άνθρωποι πιθανότατα να ζουν με μη διαγνωσμένο καρκίνο ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αν οι υπηρεσίες που παρέχονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου δεν προστατεύονται καλύτερα, ο αριθμός των μη διαγνωσμένων ασθενών μπορεί να διπλασιαστεί σε 100.000 τον επόμενο χρόνο, προειδοποίησε το φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Μια έρευνα εκτίμησε μεταξύ σε 7.000 και 18.000 περισσότερους θανάτους λόγω καρκίνου μέσα στο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας.
Ο πρίγκιπας ανέφερε πως λαμβάνοντας μια διάγνωση για τον καρκίνο, ή υπομένοντας τη θεραπεία, θα μπορούσαν να είναι ανάμεσα στις πιο τρομακτικές εμπειρίες που μπορεί κανείς να φανταστεί, ακόμα και σε κανονικές συνθήκες. Ο ίδιος ενθάρρυνε όλους όσοι τώρα έχουν μπροστά τους τη νέα χρονιά, να σκεφτούν όλους αυτούς που επηρεάστηκαν από τον καρκίνο, των οποίων «ο προσωπικός αγώνας για το πιο σημαντικό που έχουν» έχει καταστήσει τα πάντα δυσκολότερα από την κρίση του Κόβιντ.
Τα εσωτερικά δεδομένα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που γνωστοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα από το περιοδικό Health Service υποδηλώνουν πως οι λίστες αναμονής για ασθενείς με καρκίνο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους εφτά (7) μήνες. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που αναμένουν τη θεραπεία για τον καρκίνο εντός 62 ημερών από την παραπομπή ενός παθολόγου έχει αυξηθεί από περίπου 90.000 άνθρωποι μέχρι τα μέσα Μαΐου σε περίπου 160.000 άνθρωποι μέχρι το Δεκέμβριο.
Βρετανική έρευνα για τον καρκίνο ανέφερε πως οι ασθενείς αντιμετώπισαν ένα «διπλό κακό» για καθυστερήσεις προκειμένου να κλείσουν ένα ραντεβού στον παθολόγο και μεγάλα χρονικά διαστήματα αναμονής για ζωτικής σημασίας εξετάσεις. Σχεδόν τρία εκατομμύρια (3.000.000) άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν ήδη με καρκίνο και αυτός ο αριθμός αναμένεται πως μόνο θα αυξάνεται.
Στο μεσοδιάστημα, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Macmillan έχει προβλέψει μια απώλεια της τάξεως των 175 εκ. λιρών για τα επόμενα τρία χρόνια ως συνέπεια της ματαίωσης πολλών φιλανθρωπικών εκδηλώσεων. Ο πρίγκιπας απέδωσε φόρο τιμής στον τρόπο με τον οποίο το φιλανθρωπικό ίδρυμα, ένα από τα οποία επιλέχθηκε για την Χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική έκκληση της Telegraph, ανταποκρίθηκε στην πανδημία.
«Αυτές είναι πραγματικά τρομακτικές περιστάσεις. Ωστόσο, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε προκειμένου να αντιμετωπίζει τον καρκίνο δεν αποθαρρύνεται εύκολα και όπως αντιλαμβανόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κατάστασης τον περασμένο χρόνο, από τη μια άκρη της χώρας μας ως την άλλη, η αξιοθαύμαστη βούληση και η συμπόνια για τους Βρετανούς έχουν επισκιάσει κάθε τι σκοτεινό», ανέφερε ο πρίγκιπας.
Ο ίδιος αναγνωρίζει πως ο χρόνος που βρίσκεται μπροστά θα περιέχει προκλήσεις ‘ασύλληπτες για μόλις δώδεκα μήνες πριν’ αλλά απέδωσε φόρο τιμής στην αποφασιστικότητα και στο ‘θυσιαστικό πνεύμα’ με το οποίο το έθνος αντιμετώπισε την κρίση του ιού.
«Η συμπόνια, όπως διδαχθήκαμε, δεν έχει εξαντληθεί‧ έχει δυναμώσει όσο τη χρησιμοποιούμε», δήλωσε ο πρίγκιπας. «Η θυσία έχει γίνει η δεύτερη φύση. Η προσφορά καθίσταται όχι απλά μια πράξη, αλλά συμπεριφορά.»
Υπογράμμισε τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία έχουν έρθει στο προσκήνιο τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες, τονίζοντας: «Βιώσαμε ένα από τα πιο αγχωτικά και αβέβαια έτη.»
Έχουμε υποφέρει πολλά‧ πολλά έχουν χαθεί. Αλλά πολλά επίσης έχουν ανακαλυφθεί ξανά: μια αντοχή στον χρόνο την οποία εμείς με κάποιον τρόπο πάντα γνωρίζαμε πως ήταν τον υπόβαθρο του χαρακτήρα μας‧ μια συμπόνια την οποία εμπιστευθήκαμε, τοποθετήθηκε στην καρδιά των αξιών μας‧ ένα θάρρος το οποίο αισθανθήκαμε πως πάντα θα μπορούσαμε να το ανακαλέσουμε σε μια στιγμή έκτακτης ανάγκης».
«Σε αυτήν την κρίση, οι άνθρωποι της χώρας αυτής δεν έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς. Έχουν αποδείξει τους εαυτούς τους ισάξιους με τα υψηλότερα ιδεώδη μας, κληρονόμους των καλύτερων παραδόσεών μας και άξιους της εξέχουσας ιστορίας μας στην οποία τώρα, οι ίδιοι, έχουν επίσης διαδραματίσει το δικό τους ρόλο».
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΔΩ