Ομογενείς στην πλατεία Αθηνών, στηρίζουν την Ελλάδα (βίντεο)

Φωτογραφία «Ε.Κ»/Ματίνα Δεμελή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κρατώντας ελληνικές σημαίες και πλακάτ, ομογενείς κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Αθηνών της Αστόριας, στη συγκέντρωση συμπαράστασης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τον Εβρο, μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Η Ελλάδα υποφέρει, το Αιγαίο αιμορραγεί» γράφει ένα από τα πολλά πανό που έφτιαξαν οι ομογενείς οι οποίοι κατέκλυσαν την πλατεία νωρίς το μεσημέρι. Από το Κουίνς, μέχρι το Λονγκ Αϊλαντ, την Πενσυλβάνια και την Ουάσιγκτον οι Ελληνες της Διασποράς ένωσαν τη φωνή τους δηλώνοντας πως είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

https://www.facebook.com/ekirikas1915/videos/485280775684206/

Το συλλαλητήριο συμπαράστασης διήρκησε τρεις ώρες και εκτός από την Ομογένεια είχε σύμμαχο και τον καλό καιρό.
«Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε την Ελλάδα όπως και όσο μπορούμε» είπε η Ελένη Καλούδη που παρευρέθηκε στο συλλαλητήριο συμπαράστασης μαζί με την μητέρα της Ουρανία.

Ο Νίκος Αλεγκάκης, με καταγωγή από το Ηράκλειο της Κρήτης, κρατάει ένα πλακάτ που γράφει «Η Ευρώπη πρέπει να αποσυμφορήσει τα σύνορα της Ελλάδας». «Ηρθαμε να παλέψουμε για τα δίκαια της Ελλάδας τα οποία κάποιοι παραβιάζουν. Ενώ η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την αγνοούν και την πιέζουν συνέχεια επειδή είναι μικρή χώρα. Ηρθαμε εδώ για να διεκδικήσουμε οτιδήποτε χρειάζεται η πατρίδα μας η οποία έχει ιστορία πολλών χιλιάδων χρόνων και δικαιούται να την αναγνωρίζει όλος ο πλανήτης γι’ αυτό το πράγμα».

Δίπλα του, ο κ. Σπύρος Τσαντίλης, του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, λέει πως «ήρθαμε να δούμε τα χάλια που περνάει η Ελλάδα μας. Είμαι 64 χρόνια στην Αμερική και βρίσκομαι πάντα σε τέτοιες εκδηλώσεις. Επρεπε να έχει έρθει κι άλλος κόσμος εδώ σήμερα. Τουλάχιστον 3000 ακόμη».

Ο Νίκος Καλαμαράς έφυγε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Σπάρτη στα 11 του χρόνια. «Είμαι εδώ 65 χρόνια. Δεν παύει όμως το ελληνικό αίμα να κυλάει στις φλέβες μου γιατί είμαι το εγγόνι του Λυκούργου και του Λεωνίδα. Βέβαια, αν και είμαστε κάπου 200.000 Ελληνες στην Αστόρια, ούτε 2000 δεν είμαστε εδώ σήμερα. Είναι καιρός να κάνουμε κάτι γιατί τα λόγια είναι παχιά. Να πολεμήσουμε όλοι αν χρειαστεί και όλος ο Ελληνισμός που είναι απλωμένος σε όλο τον πλανήτη να δει ποιοι είμαστε. Το τραγούδι λέει ‘Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει’. Δυστυχώς η Ελλάδα πεθαίνει και αν δεν συμμορφωθούμε θα τη χάσουμε. Και πιο πολύ πονάμε εμείς εδώ οι ξενιτεμένοι παρά οι ντόπιοι κάτω. Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου ζουν εδώ, είναι τρίτη γενιά και μιλούν ελληνικά. Πρέπει να είμαστε περήφανοι που γεννηθήκαμε Ελληνες».

Η Ηρώ Κωστάκη, μια νέα κοπέλα κρατάει τη σημαία και λέει: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Οι νεότεροι ασχολούνται με τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα; «Οχι όσο θα έπρεπε, θα ήθελα περισσότερο με όσα γίνονται. Και θα ήθελα να είναι εδώ περισσότεροι Ελληνες σήμερα για να στηρίξουν την Ελλάδα». Η μητέρα της, Χριστίνα Παναγοπούλου-Κωστάκη, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων, συμπληρώνει: «Θα έπρεπε να είμαστε πολύ περισσότεροι. Βέβαια πάντοτε στηρίζουμε και θα στηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε τα αδέλφια μας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».

Η Εφη Σκούφαλου με καταγωγή από το Βροντάδο της Χίου δηλώνει εξαγριωμένη και απογοητευμένη με τα όσα συμβαίνουν στο νησί της. «Είμαι εδώ σήμερα γιατί έχω εξαγριωθεί με αυτά που συνέβησαν στη Χίο, πρώτα από όλα με τα ΜΑΤ γιατί ο Βροντάδος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από εκεί που ήταν να χτίσουν τις κλειστές δομές και πιστεύω ότι θα υπάρχει κίνδυνος για την πόλη. Πάνω από όλα είμαι Ελληνίδα και θέλω να συμπαρασταθώ» σημειώνει, ενώ η Μαρίνα Ροδοπούλου προσθέτει: «Παρακολουθούμε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην πατρίδα, δίνουμε στήριξη σε όλους, στα νησιά, στον Εβρο. Οντως υπάρχει κίνδυνος και αναμένουμε την εξέλιξη των γεγονότων».

ΠΗΓΗ

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα