Απόδοση στα Ελληνικά: Νίκος Μαρής
Λίγα ζητήματα είναι πιο αμφιλεγόμενα στις μέρες μας, από ό,τι οι εντολές για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Και η συζήτηση πρόκειται να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο.
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο ακαδημαϊκό περιοδικό Annals of Internal Medicine δημιουργεί περισσότερες αμφιβολίες για τις πολιτικές που αναγκάζουν υγιή άτομα να φορούν καλύμματα προσώπου, με την ελπίδα να περιοριστεί η διάδοση του COVID-19. «Ερευνητές στη Δανία ανέφεραν την Τετάρτη ότι οι χειρουργικές μάσκες δεν προστάτευαν τους χρήστες από τη μόλυνση από τον κοροναϊό σε μια εκτεταμένη, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή», αναφέρουν οι New York Times .
Η μελέτη είναι ίσως το καλύτερο επιστημονικό τεκμήριο μέχρι σήμερα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η οποία διενεργήθηκε από τις αρχές Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης προσέλαβαν περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες που ήταν αρνητικοί σε τεστ για το COVID-19 αμέσως πριν την έναρξη του πειράματος. Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν χειρουργικές μάσκες και δόθηκε η εντολή να τις φορούν έξω από το σπίτι. Οι άλλοι μισοί είχαν οδηγίες να μην φορούν μάσκα έξω από το σπίτι. Περίπου 4.860 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το πείραμα, αναφέρουν οι Times .
«Οι ερευνητές ήλπιζαν ότι οι μάσκες θα μειώσουν το ποσοστό μόλυνσης κατά το ήμισυ στους μετέχοντες. Αντίθετα, 42 άτομα στην ομάδα μάσκας, ή 1,8 τοις εκατό, μολύνθηκαν, σε σύγκριση με 53 στην ομάδα χωρίς μάσκα, ή 2,1 τοις εκατό. Η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική », αναφέρουν οι Times .
Ο Δρ Henning Bundgaard, επικεφαλής του πειράματος και ιατρός στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς του είναι σαφή: «Η μελέτη μας δίνει μια ένδειξη πως δεν αποκομίζουμε πολλά από τη χρήση μάσκας.»
Οι Times σημειώνουν ότι η έρευνα «δεν αντιφάσκει με τα αυξανόμενα δεδομένα ότι οι μάσκες μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού από το χρήστη σε άλλους» – προσθέτει όμως ότι τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα υιοθέτησε την άποψη ότι οι μάσκες προστατεύουν τα άτομα από τη μόλυνση του ιού.
Ωστόσο, δύο σημαντικά πράγματα πρέπει να σημειωθούν εδώ.
Οι Times έχουν δίκιο ότι η μελέτη «δεν αντιφάσκει» με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι μάσκες μπορούν να αποτρέψουν τους άρρωστους από τη μετάδοση του ιού σε άλλους. Ωστόσο, η Δανική μελέτη δεν εξέταζε αυτό. Όπως σημειώνει το έγγραφο, μόνο υγιή άτομα δοκιμάστηκαν στο πείραμα.
Δεύτερον, δεν υπήρξε ποτέ μεγάλη διαφωνία σχετικά με το αν οι άρρωστοι πρέπει να φορούν μάσκα. Από την αρχή της πανδημίας, οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας συμφώνησαν ότι τα μολυσμένα άτομα οφείλουν να φορούν μάσκα για να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους.
«Οι μάσκες είναι σημαντικές για κάποιον που έχει μολυνθεί, ώστε να αποτρέψει τη μόλυνση κάποιου άλλου», σημείωσε ο Δρ Anthony Fauci τον Μάρτιο στην εκπομπή 60 λεπτά:«Όταν βρισκόμαστε εν μέσω ενός ξεσπάσματος επιδημίας, η χρήση μάσκας μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθανθούν λίγο καλύτερα και μπορεί ακόμη και να εμποδίσει ένα σταγονίδιο. Αλλά δεν παρέχει την τέλεια προστασία που πιστεύουν οι άνθρωποι ότι παρέχει, και συχνά υπάρχουν ακούσιες συνέπειες: Οι άνθρωποι ασυναίσθητα πιάνουν διαρκώς τη μάσκα και αγγίζουν το πρόσωπό τους.»
Ο Fauci αργότερα άλλαξε τη θέση του, λέγοντας ότι αποθάρρυνε τη χρήση μάσκας λόγω της ανησυχίας του για ελλείψεις στον ανεφοδιασμό. Αλλά δεν έκανε λάθος στο ότι η χρήση μάσκας συνοδεύεται από απρόθετες συνέπειες, όπως το ότι οι άνθρωποι αγγίζουν πολύ το πρόσωπό τους.
Ο επικεφαλής του CDC Robert Ray Redfield Jr. προχώρησε περισσότερο από τον Fauci, δηλώνοντας δημόσια ότι «αυτή η μάσκα προσώπου με προστατεύει πιο εγγυημένα από τον COVID, από ό,τι εάν έκανα ένα εμβόλιο κατά του COVID» (σ.σ. κάτι παρόμοιο υποστήριξε σε διάγγελμα και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας). Ωστόσο, ο ισχυρισμός του Redfield δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της μελέτης της Δανίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «αναγνωρίζει ότι δεν διαθέτουμε τεκμήρια για το ότι η χρήση μάσκας προστατεύει υγιή άτομα από το SARS-CoV-2».
Τα αποτελέσματα της μελέτης της Δανίας διαψεύδουν τον ισχυρισμό των αξιωματούχων δημόσιας υγείας ότι η χρήση χειρουργικής μάσκας μπορεί να προστατεύσει τα άτομα από τη μόλυνση με COVID-19, αλλά αυτό είναι απίθανο να τερματίσει τη διαμάχη για τη μάσκα, η οποία έχει γίνει ένα από τα πιο τοξικά θέματα συζήτησης σήμερα. Αξίζει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι οι μάσκες δεν ήταν ένα διχαστικό ζήτημα, έως ότου οι κυβερνήσεις άρχισαν να απαιτούν τη χρήση τους.
Όπως έχω ήδη πει, μπορούν να υπάρξει εύλογη και πειστική επιχειρηματολογία τόσο υπέρ όσο και κατά της χρήσης μάσκας από τον υγιή πληθυσμό. Αντικαθιστώντας όμως την ατομική επιλογή με συλλογικές εντολές, οι κρατικοί αξιωματούχοι πολιτικοποίησαν το ζήτημα και μαγάρισαν την επιστήμη. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες αντιμετώπισαν αιτήματα ανάκλησης ερευνών που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για όλους δεν βασίζονταν σε στέρεα δεδομένα. Επιπλέον, η Δανική μελέτη φαίνεται να καθυστέρησε να δημοσιοποιηθει επειδή τα ιατρικά περιοδικά ήταν επιφυλακτικά για τα ευρήματά της.
Λίγοι από εμάς – ακόμη και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, όπως φαίνεται – είναι σε θέση να απαντήσουν με οποιοδήποτε βαθμό βεβαιότητας, για το εάν οι μάσκες είναι μια αποτελεσματική μορφή προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Μερικοί το βλέπουν αυτό σαν λόγο να αναγκάσουν τους πάντες να φορούν μάσκα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ακριβώς αυτή η αβεβαιότητα είναι ο λόγος που η απόφαση πρέπει να αφεθεί στα μεμονωμένα άτομα.
«Κάθε ορθολογική δράση είναι κατ’ αρχήν ατομική δράση», παρατήρησε κάποτε ο οικονομολόγος Ludwig von Mises. «Μόνο το άτομο σκέφτεται. Μόνο το άτομο συνδιαλέγεται. Μόνο το άτομο δρα».
Οι κρατικοί αξιωματούχοι της υγείας δεν θα έπρεπε να προτείνουν κανένα προληπτικό μέτρο – πόσο μάλλον να το επιβάλλουν – χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι αποτελεσματικό. (Στη δημόσια υγεία, αυτό είναι γνωστό ως η αρχή της αποτελεσματικότητας.) Το να αναγκάζουν οι κυβερνήσεις υγιείς ανθρώπους να φορούν μάσκες ήταν εξ αρχής μια προσβολή των δικαιωμάτων που διατηρούμε αναφορικά με το σώμα μας και τη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπειά.
Πλέον, αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο σαν μια προσβολή και στην ίδια την επιστήμη.
***
Ο Jonathan Miltimore είναι διευθυντής σύνταξης στην Ιστοσελίδα FEE.org. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό TIME, στην Wall Street Journal, στο CNN, στο Forbes, και στο Fox News.
To άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Foundation for Economic Education