Επιστημονική Έρευνα: Γιατί άλλαξα άποψη για τον γενικό εγκλεισμό (lockdown)

O Ari Joffe, Καθηγητής παιδιατρικής, λοιμωξιολογίας αλλά και ιατρικής ηθικής στον Καναδά, πρώην υποστηρικτής των γενικών απαγορευτικών (lockdowns), δημοσίευσε έρευνα για να δείξει για ποιο λόγο άλλαξε γνώμη. Τεκμηριώνει ότι o γενικός εκγλεισμός προκαλεί δέκα φορές μεγαλύτερη βλάβη στην κοινωνία και τους ανθρώπους σε σύγκριση με τη βλάβη που προκαλεί ο ίδιος ο ιός. Και αυτό αφορά όλα τα επίπεδα, ακόμη και το υγειονομικό.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ο ιός Sars-Cov-2 έχει προκαλέσει την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) παγκοσμίως κατά το έτος 2020. Για την αντιμετώπισή του οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο εφήρμοσαν το μέτρο του γενικού εγκλεισμού (lockdown), περιορίζοντας τις κινήσεις των πληθυσμών τους, την εργασία, την εκπαίδευση, τις συγκεντρώσεις και γενικές δραστηριότητες σε μια προσπάθεια για να ελαττώσουν τα κρούσματα από τον κορωνοϊό. Ο σκοπός δημόσιας υγείας των γενικών εγκλεισμών (lockdowns) ήταν να σώσουν τον πληθυσμό από τα κρούσματα και τους θανάτους από κορωνοϊό και να εμποδίσουν την επιβάρυνση των εθνικών συστημάτων υγείας από τους ασθενείς με κορωνοϊό. Στην παρούσα δημοσίευση εξηγώ γιατί άλλαξα την θέση μου ως προς την υποστήριξη του μέτρου του γενικού εγκλεισμού (lockdown).

Πρώτα, εξηγώ τον τρόπο με τον οποίο οι αρχικές μοντελοποιημένες προβλέψεις προκάλεσαν φόβο και μαζικές αντιδράσεις (crowd-effect, groupthink, etc). Δεύτερον, συνοψίζω σημαντικές πληροφορίες που αναδύθηκαν σχετικά με την μοντελοποίηση, συμπεριλαμβάνοντας την θνητότητα, τις ομάδες υψηλού κινδύνου, τα όρια της ανοσίας της αγέλης και τις στρατηγικές εξόδου. Τρίτον, περιγράφω πώς η πραγματικότητα άρχισε να γίνεται σε βάθος αντιληπτή, με πληροφορίες σχετικές με τις σημαντικές παράπλευρες απώλειες εξαιτίας της αντιμετώπισης της πανδημίας, και πληροφορίες που τοποθετούν τον αριθμό των θανάτων σε αυτό το πλαίσιο και προοπτική. Τέταρτον, παρουσιάζω μια ανάλυση κόστους-οφέλους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού η οποία τεκμηριώνει ότι οι γενικοί εγκλεισμοί (lockdowns) είναι πολύ περισσότερο βλαπτικοί της δημόσιας υγείας σε σχέση με τον ίδιο τον κορωνοϊό. Καταλήγω με μερικές προτάσεις για να προχωρήσουμε μπροστά.