ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ανδρέα Ν. Κατράκη

Αεροπαγίτη ε.τ.

     Αφορμή αυτής της παρουσίασης, εδαφίων του Κορανίου, αποτελεί η πρωτόγνωρη διακίνηση και εγκατάσταση μεταναστών στην Ευρώπη, από μουσουλμανικές κυρίως χώρες, ο πολιτισμός των οποίων έχει ως κεντρικό του άξονα τον Ισλαμισμό, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από το ιερό τους βιβλίο που είναι  το Κοράνι.

     Κατ’ αρχήν, όποιος και αν είναι ο πολιτισμός αυτός αφορά τους λαούς που τον βιώνουν, όπως τον βιώνουν, και δεν μας «πέφτει λόγος», κανένας κριτικός λόγος, για την αξιολόγησή του. Από τη στιγμή όμως που, χάριν της παγκοσμιοποίησης, καλούμεθα, σχεδόν υποχρεούμεθα, να συμβιώσουμε με τους λαούς αυτούς, τότε δικαιούμεθα, πλήρως «νομιμοποιούμεθα», να ελέγξουμε τα στοιχεία εκείνα που συγκροτούν τη βάση του πολιτισμού αυτού στη βιωματική του έκφραση, γεγονός που έχει αποφασιστική σημασία, για την ομαλή συγκατοίκηση μεταξύ ισλαμιστών και «αλλόθρησκων» Ευρωπαίων. Κανείς δεν μπορεί, στην εξυπηρέτηση του όποιου ιδεολογήματος, να αποστερήσει τους λαούς υποδοχής από αυτό το δικαίωμα. Είναι μια οικογενειακή τους υπόθεση, ένα δικό τους «πάντρεμα» με τους λαούς με τους οποίους καλούνται να συμβιώσουν.

     Εδώ επιβάλλεται μια παρένθεση. Είναι φανερό ότι οι διακρίσεις αυτές, που αναφέρονται στο θρήσκευμα των διαφόρων λαών, προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις, γιατί προσκρούουν στο θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και στην αρχή της ανεξιθρησκείας.

    Όμως, στο εξεταζόμενο ζήτημα, η αναφορά στο θρήσκευμα δεν γίνεται με τις παραπάνω έννοιες, ούτε από κάποια μεταφυσική ή φονταμενταλιστική οπτική γωνία ή με την έννοια της «καλής» ή «κακής» θρησκείας. Η αναφορά γίνεται σε ένα πραγματικό γεγονός, σε μια υφιστάμενη πραγματική κατάσταση, που στην πρακτική της διάσταση δημιουργεί το α ή το β πρόβλημα συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων, που ακολουθούν διαφορετικό θρήσκευμα, η παράκαμψη του οποίου – γεγονότος – θα είχε χαρακτήρα «ιδεολογικής» ανευθυνότητας. Κάθε άνθρωπος, όπου γης, είναι ελεύθερος να ακολουθεί και να ασκεί το θρήσκευμα που πιστεύει. Ενσάρκωση αυτής της ελευθερίας αποτέλεσε η νομική της ανεξιθρησκείας, ως ένα από τα βασικότερα στοιχεία κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, με την έννοια, ότι η κρατική εξουσία πρέπει να ανέχεται και να προστατεύει την άσκηση όλων των γνωστών θρησκειών. Αν ληφθεί, όμως, υπόψη, ότι βασικό στοιχείο του πολιτισμού των λαών αυτών είναι η κοσμοθεωρία που εκτυλίσσεται γύρω από τη θρησκεία τους, προκύπτει, ότι ο πολιτισμός των ατόμων αυτών, με εξαίρεση ορισμένα ιστορικά στοιχεία των Αράβων, ταυτίζεται, όπως προαναφέρεται, με τις  διδαχές του Κορανίου ή όποια γνώση του οποίου από τους «συγκατοίκους τους» δεν πρέπει να θεωρείται περιττή.

     Έτσι, παρατίθενται, ενδεικτικά, ορισμένα μόνα εδάφια του Κορανίου, από τα οποία αποδεικνύεται το υποκινούμενο μίσος του ισλαμισμού κατά των χριστιανών και εντεύθεν η δυσχέρεια ομαλής συμβίωσης των ισλαμιστών με τους χριστιανούς, αν ληφθεί υπόψη η ισχυρή επίδραση που ασκεί το Κοράνι στην εν γένει βιωματικότητα των ισλαμιστών.  

 

ΚΕΦΑΛ. 3. Εδάφια:

12. Πες στους άπιστους (χριστιανούς – εβραίους): «Γρήγορα θα νικηθείτε και θα συγκεντρωθείτε στην Κόλαση». Τι απαίσιο πράγμα είναι ο Άδης!

28. Οι πιστοί ας μην κάνουν φίλους τους άπιστους αντί για τους πιστούς. Όσοι το κάνουν αυτό, ας μην ελπίζουν σε καμία βοήθεια από τον Θεό, εκτός κι αν το κάνουν από φόβο. Ο Κύριος, πάντως, σας διατάζει να φοβάστε μόνο Εκείνον, επειδή σε Εκείνον θα επιστρέψετε.

30. Μωάμεθ, όταν οι άπιστοι εξύφαιναν συνωμοσία εναντίον σου και προσπαθούσαν να σε συλλάβουν, να σε σκοτώσουν ή να σε εκδιώξουν, ο Θεός έστρεψε τη συνωμοσία, εναντίον τους. Βεβαίως, ο Κύριος είναι πιο ικανός στην εξύφανση συνωμοσίας.

56. «Τους άπιστους θα τους τιμωρήσω με σκληρά βασανιστήρια, και σε τούτο τον κόσμο και στον άλλο, και δεν έχουν ποιον να τους βοηθήσει».

57. «Τους πιστούς θα τους ανταμείψω. Ο Θεός δεν αγαπά τους άδικους».

78. Όποιου τα βήματα τα κατευθύνει ο Κύριος, αυτός κατευθύνεται στον σωστό δρόμο, όποιος χάνει τον δρόμο καταστρέφεται.

85. Όποιος επιθυμεί άλλη λατρεία, διαφορετική από τον ισλαμισμό (υποταγή στον Θεό), δεν θα είναι δεκτός από Εκείνον, και στη μέλλουσα ζωή αυτός θα είναι με τους αφανισμένους.

86. Πώς είναι δυνατόν ο Θεός να κατευθύνει εκείνους που, αφού πίστεψαν και διακήρυξαν την αλήθεια του Αποστόλου Του και έγιναν μάρτυρες των θαυμάτων Του, ξαναγύρισαν στην απιστία; Ο Θεός δεν καθοδηγεί τους κακούς.

179. Πλάσαμε πολλά πνεύματα και ανθρώπους για την Κόλαση της φωτιάς, η καρδιά τους δεν αισθάνεται, έχουν μάτια και δεν βλέπουν, έχουν αυτιά και δεν ακούν. Είναι σαν τα ζώα και εξαπατώνται περισσότερο απ’ όσο αυτά. Δεν είναι καθόλου τέτοιοι όσοι δίνουν προσοχή στις αποκαλύψεις μας.

 

ΚΕΦΑΛ. 4. Εδάφια: 

47. Οπαδοί των Γραφών, να πιστεύετε σε ό,τι στάλθηκε από ψηλά (εννοείται το Κοράνι) για να επικυρώσει τις γραφές σας, προτού αλλοιώσουμε τους χαρακτήρες του προσώπου σας ή σας γυρίσουμε τα κεφάλια σας προς τα πίσω. Πιστέψτε προτού σας καταραστούμε, όπως καταραστήκαμε όσους παραβίασαν την αργία του Σαββάτου. Η διάταξη του Κυρίου εκτελέστηκε αυτοστιγμεί.

117. «Εγώ δεν του δίδαξα τίποτ’ άλλο πέρα από τις εντολές Σου: «Να λατρεύετε τον Θεό, τον Κύριό μου και Κύριό σας». Όσο βρισκόμουν στη γη, μπορούσα να είμαι μάρτυρας κατηγορίας τους. Τώρα, όμως, που με πήρες κοντά Σου, Εσύ γνωρίζεις τα πάντα και είσαι μάρτυρας των πάντων.

 

ΚΕΦΑΛ. 6. Εδάφια:

101. Πώς είναι δυνατόν ο Δημιουργός των ουρανών και της γης να έχει παιδιά; Εκείνος που δεν έχει άλλο συνεταίρο, Εκείνος που δημιούργησε τα  πάντα και γνωρίζει τα πάντα.

102. Αυτός είναι ο Κύριος και Θεός σας, δεν υπάρχει άλλος εκτός από Αυτόν, τον Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου. Να Τον λατρεύετε, γιατί σας επιβλέπει.

 

ΚΕΦΑΛ. 9. Εδάφια:

29. Να πολεμάτε εναντίον όποιου δεν πιστεύει στον Θεό και την έσχατη ημέρα, καθώς και εναντίον όποιου δεν θεωρεί αθέμιτο, ό,τι ο Θεός και ο Απόστολός του (Μωάμεθ) απαγόρευσαν. Να πολεμάτε, εναντίον των Εβραίων και των Χριστιανών, οι οποίοι δεν πρεσβεύουν την πίστη της αλήθειας. Να πολεμάτε εναντίον τους, έως ότου όλοι πληρώσουν τον φόρο υποτέλειας και ταπεινωθούν.

30. Οι Εβραίοι λένε ότι ο Έσδρας είναι γιος του Θεού. Οι Χριστιανοί υποστηρίζουν ότι ο Μεσσίας είναι γιος του Θεού. Να τι λόγια βγαίνουν από τα χείλη τους! Μοιάζουν με τους αρχαίους άπιστους. Ο Θεός ας τους καταστρέψει. Πόσα ψέματα λένε!

31. Λάτρεψαν περισσότερο ως Θεό τους ραβίνους, τους ιερείς και τον Μεσσία, τον γιο της Μαρίας, στη θέση του ίδιου του Κυρίου, παρόλο που διατάχτηκαν και οι μεν και οι  δε να μην υπηρετούν καν άλλον παρά μόνο τον Θεό, επειδή δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από Εκείνον. Μακριά από τη δόξα Του οι άλλες θεότητες με τις οποίες Τον εξισώνουν!

33.  Ο Θεός έστειλε τον Απόστολό Του (Μωάμεθ) με οδηγίες και με την αληθινή θρησκεία, προκειμένου να την ανυψώσει πάνω από όλες τις άλλες, σε πείσμα των ειδωλολατρών.

72. Ο Θεός υποσχέθηκε σε όλους τους πιστούς, άντρες και γυναίκες, κήπους με τρεχούμενα νερά, όπου θα παραμείνουν αιώνια και θα έχουν κατοικίες ευχάριστες και άπειρη τη χάρη του Κυρίου. Αυτή η ευτυχία είναι ατελείωτη.

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛ. 10. Εδάφια:

41. Αν σε θεωρήσουν απατεώνα, πες τους:  «Οι πράξεις μου ανήκουν σε μένα, όπως και οι δικές σας σε εσάς. Είστε αθώοι για τις δικές μου πράξεις και εγώ για τις δικές σας».

42. Μερικοί από αυτούς έρχονται να σε ακούσουν χωρίς να σε καταλαβαίνουν. Πιστέψτε σε αυτόν και βοηθήστε τον με όλες σας τις δυνάμεις. Συναινείτε και δέχεστε τη συμφωνία με αυτόν τον όρο; Κι εκείνοι απάντησαν: «Δεχόμαστε». «Είστε, λοιπόν, μάρτυρες», πρόσθεσε ο Κύριος, «και Εγώ είμαι μάρτυρας δικός σας».

68. Λένε: «Ο Θεός έχει γιο». Μακριά αυτή η βλασφημία! Όχι. Ο Θεός είναι από μόνος Του αρκετός, σε Εκείνον ανήκουν όλα όσα βρίσκονται στους ουρανούς και στη γη. Μήπως λάβατε την εντολή να λέτε αυτά τα πράγματα, μήπως λέτε ό,τι δεν ξέρετε;

69. Πες τους: «Όσοι επινοούν ψεύδη κατά του Θεού, δεν θα ευτυχήσουν».

70. «Θα ευχαριστηθούν προς στιγμήν μέσα σε τούτο τον κόσμο και έπειτα θα γυρίσουν κοντά Μας, οπότε θα υποστούν σκληρά βασανιστήρια ως αντίποινα για την απιστία τους».

96. Ο πρώτος ναός που χτίστηκε από τους ανθρώπους είναι ο ναός της Μπάκκα (Μέκκας), ναός ευλογημένος για την καθοδήγηση όλων μας.

97. Θα βρείτε σε αυτόν ίχνη ολοφάνερων θαυμάτων. Αυτός είναι ο Σταθμός του Αβραάμ. Όποιος μπαίνει στον περίβολό του είναι εξασφαλισμένος από κάθε κίνδυνο.  Το προσκύνημα των ιερών αυτών τόπων είναι απαραίτητο χρέος προς τον Θεό και πρέπει να γίνεται από όσους ανθρώπους μπορούν να ανταποκριθούν στο χρέος αυτό. Ο Κύριος του σύμπαντος δεν έχει ανάγκη από τους άπιστους.

 

ΚΕΦΑΛ. 18. Εδάφια:

4. Να προειδοποιήσεις και όσους ισχυρίζονται πως ο Θεός έχει γιο.

5. Πως ούτε οι ίδιοι ούτε οι πατεράδες τους δεν γνωρίζουν κάτι τέτοιο. Ο λόγος αυτός που βγαίνει από τα χείλη τους είναι θανάσιμο αμάρτημα, είναι ψέμα.

15. Οπαδοί των Γραφών, ήρθε σε εσάς ο Απόστολός Μας, για να φανερώσει πολλά χωρία των Γραφών, τα οποία αποκρύψατε και παραλείψατε. Το φως ήρθε σε εσάς από τον Θεό, όπως και το λαμπρό Βιβλίο (το Κοράνι).

51. Πιστοί, μην αναπτύσσετε σχέσεις με τους Εβραίους ούτε με τους Χριστιανούς αυτοί είναι μεταξύ τους φίλοι. Όποιος από εσάς αναπτύξει φιλία μαζί τους, θα τους μοιάσει. Ο Κύριος δεν κατευθύνει σωστά τους διεφθαρμένους.

52. Θα δεις όσους έχουν αδύναμη καρδιά να προσχωρούν βιαστικά στους άπιστους ισχυριζόμενοι: «Φοβόμαστε την περίπτωση της αποτυχίας». Ίσως ο Κύριος σας αναδείξει νικητές ή δώσει κάποια διαταγή που θα ανατρέπει τα σχέδιά τους.

57. Πιστοί, μη ζητάτε υποστήριξη από τους οπαδούς των Γραφών ούτε από τους άπιστους που χλευάζουν και εμπαίζουν τη θρησκεία σας. Να φοβάστε τον Κύριο, αν είστε πιστοί μουσουλμάνοι.

58. Όταν καλείστε στην προσευχή, σας κοροϊδεύουν και σας εμπαίζουν, καθώς είναι λαός ανόητος.

59. Πες στους οπαδούς των Γραφών: «Γιατί μας αποφεύγετε; Μήπως επειδή πιστεύουμε στον Θεό και σε ό,τι Εκείνος μας αποκάλυψε από ψηλά και σε ό,τι είχε αποκαλύψει είναι ο Ταγούτ, ο οποίος θα τους οδηγήσει από το φως στο σκοτάδι. Αυτοί προορίστηκαν για τις φλόγες της Κολάσεως, στην οποία θα παραμείνουν αιώνια.

 

ΚΕΦΑΛ. 32. Εδάφια:

28.  Θα ρωτήσουν: «Πότε θα έρθει αυτή η καταστροφή; Πες μας, αν λες την αλήθεια».

29. Να απαντήσεις: «Την ημέρα της καταστροφής, η πίστη των απίστων δεν θα ωφελήσει σε τίποτα. Καμία αναβολή δεν θα δοθεί σε αυτούς».

30. Απομακρύνσου από αυτούς και περίμενε, όπως κι εκείνοι περιμένουν.

 

ΚΕΦΑΛ. 33. Εδάφια:

28. Προφήτη, πες στις γυναίκες σου: «Αν ποθείτε τη ζωή του κόσμου τούτου και την απόλαυση των αγαθών του, ελάτε να μου το πείτε, θα σας παραχωρήσω μεγάλο μέρος των αγαθών μου και μια ευχάριστη ελευθερία».

29. Αν όμως επιθυμείτε τον Θεό και τον Απόστολό Του, καθώς και τη μέλλουσα ζωή, ο Κύριος προετοίμασε ευχάριστη αμοιβή για τους ενάρετους.

30. Γυναίκες, αν καμιά από εσάς κριθεί ένοχη αισχρότητας και αποδειχτεί τέτοια, ο Θεός θα διπλασιάσει την ενοχή σας. Αυτό είναι δυνατό για τον Κύριο.

32. Γυναίκες του Προφήτη, εσείς δεν μοιάζετε με τις υπόλοιπες γυναίκες. Αν φοβάστε τον Θεό, μη χαριεντίζεστε.

 

ΚΕΦΑΛ. 35. Εδάφια:

36. Τους άπιστους (χριστιανούς – εβραίους) ο Θεός τους καταδικάζει στο πυρ το εξώτερον. Δεν θα ανακληθεί η απόφαση με την οποία τους θανατώνει και τους βασανίζει, ούτε και η τιμωρία της Κόλασης θα ελαφρύνει. Έτσι θα ανταμείψουμε κάθε άπιστο.

37. Θα φωνάζουν από τα έγκατα της Κόλασης: «Βγάλε μας, Κύριε! Θα ζήσουμε ενάρετα, και όχι όπως ζήσαμε στο παρελθόν». «Μήπως δεν σας δώσαμε ζωή αρκετή για να βελτιωθείτε; Στάλθηκε σε εσάς και απόστολός Μας. Γευθείτε, λοιπόν την ποινή. Για τους πονηρούς δεν υπάρχει σωτηρία».

 

ΚΕΦΑΛ. 38. Εδάφια:

2. Οι άπιστοι ζουν στην υπεροψία και στην παρανομία.

3. Πόσες γενιές δεν εξαφανίσαμε πριν από αυτούς! Όλοι ζητούσαν βοήθεια, αλλά ήταν αργά να γλυτώσουν την τιμωρία.

 

ΚΕΦΑΛ. 39. Εδάφια:

45. Θα τους δεις να οδηγούνται στην τιμωρία με ντροπή, ρίχνοντας βλέμματα κλεφτά.. Οι πιστοί μουσουλμάνοι, όμως, θα λένε: «Να οι ασεβείς, οι οποίοι κατέστρεψαν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους». Μήπως την ημέρα της Ανάστασης (των νεκρών) δεν θα καταδικαστούν οι κακοί στην αιώνια τιμωρία;

71. Οι άπιστοι ομαδικά θα προχωρούν προς την Κόλαση και όταν φτάσουν εκεί, θα ανοίξουν οι πύλες της και οι φύλακες θα αναφωνήσουν: «Μήπως οι απόστολοι που επελέγησαν ανάμεσά σας δεν σας περιέγραψαν τα θαύματα του Κυρίου σας και δεν σας είπαν ότι τούτη τη μέρα θα εμφανιστείτε ενώπιον του Θεού; «Ναι!» θα απαντήσουν. Η απόφαση όμως για την τιμωρία των απίστων θα εκτελεστεί.

72. «Μπείτε», θα τους πουν, «σε τούτες τις πύλες της Κολάσεως όπου θα μείνετε για πάντα». Πόσο φρικτή είναι η κατοικία των αλαζόνων!

 

ΚΕΦΑΛ. 43. Εδάφια:

69. Σε που πιστέψατε στις αποκαλύψεις Μας και γίνατε μουσουλμάνοι, θα πούμε:

70. «Μπείτε με τις γυναίκες σας στον Παράδεισο και χαρείτε».

71. Θα τους προσφέρουν κύπελλα από χρυσάφι και ποτήρια γεμάτα με ποτό, πράγματα τα οποία ποθούν τόσο οι αισθήσεις και χαίρονται τα μάτια. Θα μείνουν εκεί αιώνια.

72. «Να ο Παράδεισος», τον οποίο θα απολαύσετε ως αμοιβή για τις πράξεις σας.

73. «Σε αυτόν υπάρχουν άφθονοι καρποί γευθείτε τους».

74. Οι ασεβείς θα μείνουν αιώνια στην τιμωρία της Κόλασης.

75. Η ποινή τους δεν θα ελαφρύνει και δεν θα έχουν ελπίδα σωτηρίας.

76. Δεν αδικήσαμε Εμείς αυτούς οι ίδιοι αδίκησαν τον εαυτό τους.

 

ΚΕΦΑΛ. 47. Εδάφια: 

7. Πιστοί, αν βοηθήσετε τον Θεό στη μάχη Του κατά των απίστων, τότε και ο Θεός θα σας βοηθήσει και θα κατευθύνει τα βήματά σας.

8. Οι άπιστοι (χριστιανοί – εβραίοι) μπορεί να καταστραφούν και ο Θεός να εξαφανίσει τα έργα τους.

9. Αυτή θα είναι η αμοιβή της απιστίας τους προς την αποκάλυψη του Θεού, ο Οποίος μπορεί να ματαιώσει τις πράξεις τους.

10. Δεν πέρασαν ποτέ από εκείνες τις χώρες; Δεν είδαν ποιο ήταν το τέλος των ίδιων τους των προγόνων, τους οποίους ο Θεός εξαφάνισε; Παρόμοια τύχη περιμένει και σήμερα τους άπιστους.

11. Και αυτό, επειδή ο Θεός είναι ο προστάτης των πιστών, ενώ οι άπιστοι

δεν έχουν προστάτη.

12. Ο Θεός θα βάλει τους πιστούς και όσους κάνουν το καλό μέσα σε κήπους με καθαρά τρεχούμενα νερά. Οι άπιστοι, όμως, τώρα χαίρονται και τρέφονται σαν τα ζώα ενώ η κατοικία τους θα είναι η φωτιά.

13. Πόσες χώρες πιο ισχυρές από τη δική σου, η οποία σε έδιωξε, δεν εξαφανίσαμε χωρίς κανένας να τις βοηθήσει!

15. Να η εικόνα του Παραδείσου, τον οποίο υποσχεθήκαμε σε όσους φοβούνται τον Κύριο: Ποταμοί νερών που δεν θα σταματούν ποτέ τη ροή τους, ποταμοί από γάλα που η γεύση του δεν αλλοιώνεται ποτέ, ποταμοί κρασιού που ανακουφίζει όσους πίνουν, ποταμοί καθαρού μελιού, κάθε λογής καρποί και άφεση των αμαρτιών. Δεν περιμένουν, όμως, τα ίδια τον κολασμένο, ο οποίος θα μείνει στη φωτιά και θα πίνει βραστό νερό που θα κατακαίει τα σπλάχνα του.

 

ΚΕΦΑΛ. 52. Εδάφια:

13. Την ημέρα εκείνη θα ριχτούν στη φωτιά της Κόλασης.

14. Και θα ακούσουν: «Να το πυρ το εξώτερον, το οποίο δεν πιστεύατε!».

15. «Αυτή είναι η τιμωρία. Μήπως δεν τη βλέπετε;».

16. «Καίτε, τώρα, από τη φωτιά τούτη. Είτε την αντέχετε είτε όχι αδιαφορούμε. Πάρτε την αμοιβή που αξίζει στα έργα σας!».

17. Όσοι φοβούνται τον Κύριο, θα μπουν στους κήπους και θα απολαύσουν τις χαρές.

18. Και θα γευτούν τα δώρα του Κυρίου ο Οποίος τους προστάτεψε από την τιμωρία της φωτιάς.

19. «Φάτε, πιείτε και χαρείτε, ως ανταμοιβή των πράξεών σας».

20. «Ξαπλώστε σε καλοστρωμένα κρεβάτια και σμίξτε με αγνές παρθένες, οι οποίες έχουν μαύρα και μεγάλα μάτια».

21. Τα όρη θα κουνηθούν και θα φαίνονται σαν αναθυμιάσεις.

22. Η Κόλαση θα πάρει τη μορφή του δάσους.

23. Κατοικία των ασεβών,

24. Όπου θα μείνουν για πολλούς αιώνες.

25. Δεν θα ανακουφίζονται από δροσιά ούτε από κανένα άλλο ποτό,

26. Παρά μόνο με βραστό νερό και με πύο,

27. Ως αντίποινα για τις πράξεις τους.

28. Γιατί ποτέ δεν σκέφτηκαν πως θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

29. Δεν πίστευαν στις αποκαλύψεις Μας και τις χαρακτήριζαν ψεύτικες (χριστιανοί – εβραίοι).

30. Εμείς όμως βλέπουμε και καταγράφουμε τα πάντα.

31. Ας δοκιμάσετε, λοιπόν, την αμοιβή σας. Θα αυξήσουμε τις συμφορές σας.

32. Για τους δίκαιους επιφυλάσσεται ευτυχισμένη διαβίωση,

33. Κήποι και αμπέλια,

34. Κοπέλες με μεγάλα στήθη, συνομήλικές τους,

35. Και κανάτες γεμάτες,

36. Δεν θα ακούν ανοησίες ούτε ψέματα.

37. Αυτή είναι η αμοιβή του Κυρίου σου. Είναι αρκετή;

 

ΚΕΦΑΛ. 57. Εδάφιο:

28. Πιστοί, να φοβάστε τον Θεό και να πιστέψετε στον Απόστολό Του.  Ο Θεός θα δώσει σε εσάς διπλό μερίδιο από τη μεγαλοψυχία Του. θα δώσει σε εσάς το φως.

 

ΚΕΦΑΛ. 88. Εδάφιο:

1. Δεν άκουσες για τη μέρα εκείνη που θα σκεπάσει τα πάντα;

 

ΚΕΦΑΛ. 98. Εδάφια:

6. Οι άπιστοι οπαδοί των Γραφών (χριστιανοί – εβραίοι) και οι ειδωλολάτρες θα μείνουν αιώνια στη φωτιά της Κόλασης. Αυτοί είναι οι πιο κακοήθεις από όλα τα πλάσματα.

7. Όσοι πιστεύουν και κάνουν το καλό, είναι οι καλύτεροι απ’ όλους.

 

ΚΕΦΑΛ. 103. Εδάφια:

1. Ορκίζομαι στο δειλινό που έρχεται μετά το μεσημέρι,

2. Ότι ο άνθρωπος εργάζεται για την καταστροφή του.

3. Εξαιρούνται, όμως, όσοι πιστεύουν, όσοι κάνουν το καλό και όσοι παροτρύνουν τους άλλους στην αλήθεια και στην εγκαρτέρηση.

222. Θα σε ρωτήσουν για την έμμηνο ρύση των γυναικών. Να απαντήσεις: «αυτό είναι εμπόδιο. Μην έρχεστε σε επαφή μαζί τους κατά το διάστημα αυτό και μη σμίξετε μαζί τους, μέχρι να γίνουν καθαρές. Έπειτα ξαναγυρίστε σε αυτές, όπως σας διατάζει ο Θεός. Ο Κύριος αγαπά τους αγνούς και όσους μετανιώνουν».

223. Οι γυναίκες σας είναι το χωράφι σας. Να πηγαίνετε, λοιπόν στο χωράφι σας με όποιο τρόπο σας αρέσει, προηγουμένως όμως να κάνετε κάτι και για την ψυχή σας. Να φοβάστε τον Κύριο και να ξέρετε ότι μια μέρα θα γυρίσετε σε Εκείνον. Να αναγγείλεις στους πιστούς τα χαρμόσυνα μηνύματα.

 

 

 

 

 

ΜΕΡΟΣ ΕΝΔΕΚΑΤΟΝ

ΠΟΛΕΜΟΣ (Τζιχάτ)

 

     Ένα άλλο βασικό μέσο, εκτός από την κατήχηση, που εξαίρεται στο Κοράνι για την επικράτηση του ισλαμισμού, είναι ο πόλεμος. Πόλεμος, όχι κυρίως για εδαφικές κατακτήσεις, αλλά για την διάδοση του ισλαμισμού.

    Χαρακτηριστικό γνώρισμα των πολέμων, που προτρέπει ο Μωάμεθ τους οπαδούς του, είναι η συμπαράσταση του Αλάχ προς τους πιστούς Μουσουλμάνους και η θεϊκή αμοιβή όσων σκοτώνονται στη μάχη. Συνδέει τις πολεμικές πράξεις άμεσα με την πίστη, ως το μόνο κίνητρο κατά των αντιπάλων τους.

     Θέλει τον συλλογικό πόλεμο ως μέσο εξόντωσης των αντιπάλων – απίστων, ανεξαρτήτως υπαιτιότητάς τους, προκειμένου έτσι να επιτύχει τις όποιες επιδιώξεις του.

 

ΚΕΦΑΛ. 2. Εδάφια:

16. Όποιος κατά την ημέρα της μάχης γυρίσει στους άπιστους την πλάτη και δεν το κάνει για να ετοιμάσει νέα έφοδο ή να ξανασυγκεντρωθεί, θα χτυπηθεί από την οργή του Θεού. Κατοικία του θα είναι η Κόλαση. Τι φρικτή διαμονή!

17. Τους άπιστους (χριστιανούς – εβραίους) δεν τους σκοτώνετε εσείς, αλλά ο Θεός. Όταν ρίχνεις το ακόντιό σου, δεν το ρίχνεις εσύ, αλλά ο ίδιος ο Θεός, προκειμένου να δοκιμάσει τους πιστούς Του με δοκιμασία η οποία είχε λαμπρά αποτελέσματα. Ο Κύριος ακούει και γνωρίζει τα πάντα.

18. Ο Θεός το κάνει αυτό, επειδή ακυρώνει τα σχέδια των απίστων.

19. Άπιστοι, επιθυμήσατε τη νίκη και η νίκη στράφηκε εναντίον σας. Αν πρώτοι σταματήσετε να πολεμάτε εναντίον  μας, θα πέσουμε κι εμείς επάνω σας και δεν θα σας ωφελήσει καθόλου η αριθμητική σας υπεροχή, καθώς ο Θεός είναι με τους πιστούς.

43. Να θυμάσαι, Μωάμεθ, πως ο Θεός σου έδειξε στον ύπνο σου ολιγάριθμο τον εχθρικό στρατό. Αν σου τον έδειχνε πιο ισχυρό, τότε θα δειλιάζατε όλοι και θα άρχιζαν συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό. Ο Θεός, όμως, σας προφύλαξε. Ο Κύριος γνωρίζει όσα βρίσκονται στην καρδιά των ανθρώπων.

44. Όταν βρεθήκατε απέναντι στον εχθρό, ο Θεός τον παρουσίασε ολιγάριθμο. Το έκανε για να ολοκληρώσει το έργο του Θεϊκού Του θελήματος. Σε Εκείνον θα καταλήξουν τα πάντα.

74. Όσοι πίστεψαν και εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να πολεμήσουν για την πίστη τους, καθώς και όσοι πρόσφεραν άσυλο και βοήθησαν τον Προφήτη, είναι οι αληθινοί πιστοί. Δίκαια αυτούς τους περιμένει η συγχώρηση του Κυρίου και οι γενναιόδωρες ευεργεσίες Του.

154. Μη λέτε πως όσοι σκοτώθηκαν για την πίστη τους, πέθαναν. Όχι, ζουν, εσείς όμως τούτο δεν το βλέπετε.

178. Πιστοί, ο νόμος της αντεκδίκησης επιβάλλεται σε εσάς για αυτούς που φονεύτηκαν. Ο ελεύθερος θα πεθάνει για τον ελεύθερο, ο δούλος για τον δούλο, η γυναίκα για τη γυναίκα. Εκείνος που πετυχαίνει τη συγχώρηση του αδελφού του, οφείλει να πληρώσει κάποιο ποσό, και τότε η τιμωρία του θα είναι πιο επιεικής. Αυτό είναι ο μετριασμός της ποινής από τον Κύριό σας, αυτή είναι η χάρη της μεγαλοψυχίας Του. Όποιος όμως κριθεί και πάλι ένοχος για παρόμοιο έγκλημα, θα καταδικαστεί σε βαριά ποινή.

216. Σας επιβάλλεται ο πόλεμος; Όσο κι αν τον απεχθάνεστε. Βεβαίως, πολλά δυσάρεστα σε εσάς συμβαίνει να είναι καλά, και πολλά που είναι ευχάριστα να είναι κακά. Ο Κύριος ξέρει εσείς δεν ξέρετε τίποτα.

217. Θα σε ρωτήσουν αν κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα επιτρέπεται ο πόλεμος. Να απαντήσεις: « Ο πόλεμος κατά τη διάρκεια του μήνα αυτού είναι πάρα πολύ μεγάλο κακό, το να εγκαταλείψεις όμως τον δρόμο του Θεού, το να αρνείσαι Αυτόν και το Ιερό Τέμενος, το να εκδιώκεις από τον περίβολο του Τεμένους όσους κατοικούν σε αυτό, όλα αυτά είναι πολύ πιο βαριά αμαρτήματα από το να σκοτώσεις κατά τον ιερό μήνα». Οι άπιστοι δεν θα σταματήσουν να πολεμούν, έως ότου σας κάνουν να απαρνηθείτε τη θρησκεία σας, αν το μπορέσουν. Όσοι όμως, από εσάς αρνηθούν τη θρησκεία τους και πεθάνουν άπιστοι, οι πράξεις τους δεν θα τους ωφελήσουν ούτε στην τωρινή ούτε στη μελλοντική τους ζωή. Είναι προορισμένοι για την αιώνια φλόγα της Κόλασης.

218. Όσοι πίστεψαν και εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να πολεμήσουν για την πίστη τους, ας ελπίζουν στη φιλευσπλαχνία του Θεού. Ο Θεός είναι επιεικής και μεγαλόψυχος.

244. Να πολεμάτε για την πίστη σας και να ξέρετε πως ο Κύριος ακούει και γνωρίζει τα πάντα.

 

ΚΕΦΑΛ. 9. Εδάφια:

13. Μήπως θα πολεμήσετε εναντίον ενός λαού που δεν υπήρξε επίορκος και δεν προθυμοποιήθηκε να εκδιώξει τον Προφήτη σας; Αυτοί ξεκίνησαν πρώτοι την αδικία. Θα τους φοβηθείτε; Μεγαλύτερο φόβο οφείλετε στον Θεό, αν είστε πιστοί.

14. Πολεμήστε αυτούς, για να τους τιμωρήσει ο Θεός μέσω των δικών σας χεριών και να τους ταπεινώσει και, έτσι, να αναδείξει εσάς νικητές τους και να ικανοποιήσει τις καρδιές των πιστών.

20. Όσοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους και θυσιάζουν τους εαυτούς τους και την περιουσία τους στη μάχη υπέρ της πίστης, αυτοί θα καταλάβουν την υψηλότερη βαθμίδα ενώπιον του Θεού και θα είναι μακάριοι.

21. Ο Κύριος υπόσχεται σε αυτούς τη μεγαλοψυχία Του και την ανταμοιβή μέσα στους κήπους του Παραδείσου, όπου θα ευχαριστιούνται αιώνια.

22. Θα μείνουν εκεί αιώνια, καθώς ο Θεός διαθέτει άπειρες αμοιβές.

29. Να πολεμάτε εναντίον όποιου δεν πιστεύει στον Θεό και στην Έσχατη Μέρα, καθώς και εναντίον όποιου δεν θεωρεί αθέμιτο ό,τι ο Θεός και ο προφήτης του απαγόρευσαν. Να πολεμάτε επίσης εναντίον των Εβραίων και των Χριστιανών, οι οποίοι δεν πρεσβεύουν την πίστη της αλήθειας.

84. Αν κάποιος από αυτούς (τους άπιστους) πεθάνει, μην προσεύχεσαι γι’ αυτόν ούτε να πας και να σταθείς πάνω από τον τάφο του, γιατί κανείς από αυτούς δεν πίστεψε στον Θεό και στον Απόστολό Του, αλλά πέθαναν ένοχοι.

85. Μη σε θαμπώσουν ούτε τα πλούτη τους ούτε τα παιδιά τους. Ο Θεός θα τους τιμωρήσει στον κόσμο τούτο με ιδιαίτερο τρόπο, θα πεθάνουν άπιστοι.

86. Όταν στάλθηκε από ψηλά εκείνο το κεφάλαιο του Κορανίου το οποίο τους παρήγγειλε να πιστέψουν στον Θεό και να πολεμήσουν με τον Απόστολό Του, οι πιο φιλήδονοι σε ικέτεψαν να τους εξαιρέσεις από την εκστρατεία, λέγοντας: «Άφησέ μας εδώ να μείνουμε με όσους μένουν πίσω».

87. Προτίμησαν να μείνουν πίσω, η καρδιά τους πέτρωσε και δεν αισθάνονταν τίποτα.

88. Ο Απόστολος όμως και οι πιστοί παραδίδουν τον εαυτό τους και την περιουσία τους στον πόλεμο υπέρ της πίστης. Τους επιφυλάσσονται όλα τα αγαθά αυτοί είναι οι ευτυχισμένοι.

89. Γι’ αυτούς ετοίμασε ο Θεός κήπους με τρεχούμενα νερά, όπου θα μείνουν στον αιώνα τον άπαντα. Αυτή είναι μια ατελείωτη ευτυχία.

90. Πολλοί από τους Άραβες της ερήμου ήρθαν να δικαιολογηθούν και να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από τον πόλεμο. Όσοι διαψεύσουν τον Θεό και τον Απόστολό Του έμειναν πίσω. Σκληρά βασανιστήρια περιμένουν τους άπιστους.

93. Να είσαι σκληρός με όσους ζητούν την εξαίρεσή τους από τον πόλεμο, παρόλο που είναι πλούσιοι, και προτιμούν να μείνουν με τους άμαχους που μένουν πίσω. Ο  Θεός σκλήρυνε την καρδιά τους και δεν γνωρίζουν τίποτα.

 

ΚΕΦΑΛ. 22. Εδάφια:

58. Όσοι πολέμησαν για την πίστη τους και έπεσαν στη μάχη, θα ανταμειφθούν λαμπρά από τον Κύριο, ο Οποίος γνωρίζει να ανταμείβει καλύτερα από κάθε άλλον.

59. Ο Κύριος θα τους εισαγάγει σε κήπους, με τέτοιο τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν. Ο Κύριος είναι πάνσοφος και μειλίχιος.

 

ΚΕΦΑΛ. 33. Εδάφια:

25. Ο Θεός παρακίνησε τους άπιστους και την οργή τους. Ο Θεός είναι αρκετός για τους πιστούς στη μάχη, ο Κύριος είναι ισχυρός και παντοδύναμος.

26. Εκδίωξε τους οπαδούς των Γραφών από τα χαρακώματά τους, επειδή βοήθησαν τους (άπιστους) συμμάχους τους. Έβαλε στην καρδιά τους τον τρόμο και την απελπισία, άλλους τους θανατώσατε και άλλους τους υποδουλώσατε.

 

ΚΕΦΑΛ. 38. Εδάφια: 

10. Όποιον στρατό κι αν στείλουν οι παρατάξεις που μάχονται τους πιστούς, θα τραπεί σε φυγή. Αυτός θα λάβει ψηλότερη βαθμίδα από εκείνον που προσέφερε την περιουσία του, και μετά τη νίκη, και πολέμησε μετέπειτα. Ο Θεός, βέβαια, υποσχέθηκε και στους δύο λαμπρή αμοιβή. Ο Κύριος γνωρίζει τις πράξεις σας.

11. Αν κανείς δανείσει στον Θεό, ο Κύριος θα του διπλασιάσει το δάνειο, αμείβοντάς τον γενναιόδωρα.

21. Να πολεμάτε, λοιπόν, με γενναιότητα για να σας συγχωρήσει ο Κύριος και να απολαύσετε τις ηδονές του Παραδείσου, ο οποίος έχει την έκταση του ουρανού και της γης και προετοιμάστηκε για όσους πίστεψαν στον Κύριο και στους αποστόλους Του. Αυτή θα είναι η χάρη την οποία ο Θεός, γεμάτος από αγαθότητα, παραχωρεί σε όποιον Εκείνος θέλει.

 

ΚΕΦΑΛ. 59. Εδάφια:

6. Τα λάφυρα που ορίστηκαν για τον Απόστολο του Θεού δεν τα κυριεύσατε εσείς ούτε με τα άλογα ούτε με τα υποζύγιά σας. Ο Θεός, όμως αναδεικνύει νικητή όποιον Εκείνος θέλει ανάμεσα στους αποστόλους Του. Ο Κύριος είναι παντοδύναμος.

11. Να πιστεύετε στον Θεό και στον Απόστολό Του. Να πολεμάτε για την πίστη σας, θυσιάζοντας την περιουσία και τον ίδιο σας τον εαυτό. Αυτά θα σας ωφελήσουν, μακάρι να το αναγνωρίζετε!

12. Ο Θεός θα συγχωρεί τις αμαρτίες σας. Θα σας βάλει σε κήπους με τρεχούμενα νερά και στις πολυτελείς κατοικίες των κήπων της Εδέμ.