Οι τρεις παγίδες του διαβόλου κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος

Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυξ
Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος λέει, ότι ο διάβολος βάζει σε κάθε άνθρωπο, τις εξής 3 παγίδες – λάκκους, με σκοπό να τον εξαπατήσει: 
α) Εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν το σωστό π.χ. να πάνε στην Εκκλησία και να συμμετέχουν στα Μυστήρια Της. Ο διάβολος τους βάζει να κρίνουν τους παπάδες και τους πιστούς, βρίσκοντας τα κουσούρια και τα ελαττώματά τους. Άλλους πάλι τους κρατά μακριά από την Εκκλησία με τη σάρκα, άλλους με το μεθύσι, άλλους με τον τζόγο κ.ά. Ορισμένοι όμως ξεφεύγουν, από την απ’ αυτήν πρώτη παγίδα, οπότε ο διάβολος επιστρατεύει μια δεύτερη παγίδα. 
β) Επιτρέπει τους ανθρώπους να κάνουν το σωστό, να πηγαίνουν στην Εκκλησία, αλλά να το κάνουν με το δικό τους βολικό τρόπο. Περιμένουν να χτυπήσει η τρίτη καμπάνα να πάνε στην Εκκλησία, ανάβουν ένα κερί και νομίζουν ότι εκκλησιαστήκανε. Άλλοι πάλι Κοινωνούν, χωρίς να έχουν εξομολογηθεί κ.ά… Ορισμένοι όμως, έχουν ξεφύγει και από αυτήν την παγίδα, οπότε ο διάβολος τους θέτει μια τρίτη παγίδα. 
γ) Πηγαίνει ο διάβολος στο αυτί τους και τους λέει: Μακάρι να κάνουν και οι άλλοι αυτά που κάνεις εσύ! Έρχεται δηλ. ο διάβολος σε αυτούς και τους συγκρίνει με τους άλλους και τους επιβραβεύει, με σκοπό να υπερηφανευτούν και να χάσουν έτσι όλο το μισθό τους.
 
Κάποτε ομιλούσε ένας μεγάλος ιεροκήρυκας. Όταν τελείωσε την ομιλία του, πήγε κάποιος, για να τον συγχαρεί. Από πίσω του, πήγαν και άλλοι για να τον συγχαρούν. 
Και λέει στον ιεροκήρυκα: 
– Θεωρώ τον εαυτόν μου απόψε ευτυχή, για 2 χαρές που νιώθω: Μία που σας συγχαίρω, πιάνοντας το χέρι σας, έναντι αυτών που είπατε απόψε και μία, που έρχομαι πρώτος στην σειρά για να σας συγχαρώ! 
– Δυστυχώς είστε ο δεύτερος, τον διόρθωσε ο ιεροκήρυκας. 
– Πώς δεύτερος, εγώ ήρθα πρώτος, είπε με απορία εκείνος. Εξάλλου όλοι οι άλλοι είναι από πίσω μου. 
– Ήρθε πρώτα ο διάβολος και με είπε, ότι τα είπα καλά!