«Ναι» στα μετρητά, «όχι» στο πλαστικό χρήμα και μετά τον κορονοϊό – Τι έδειξε έρευνα

Μπορεί ο κορονοϊός να έθεσε περιορισμούς ακόμα και στις συναλλαγές μας αλλά, σύμφωνα με νέα έρευνα, η επικράτηση των μετρητών έναντι του πλαστικού χρήματος δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμα και μετά την πανδημία.

Η πανδημία της COVID-19 φαίνεται πως αλλάζει ριζικά την καθημερινότητά μας, αλλά όχι τη σχέση μας με το χρήμα, αφού δεν παρατηρείται στροφή από τα μετρητά σε πληρωμές με κάρτα και ανέπαφες συναλλαγές. 

 

Συγκεκριμένα, μόλις ένας στους δέκα Γάλλους είπαν «όχι» σε συναλλαγή με μετρητά κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop/Brink που έγινε για λογαριασμό του δικτύου BFMTV και προβλήθηκε την Κυριακή (07/06).

Αρκετά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων αλυσίδων, στράφηκαν προς το πλαστικό χρήμα για να «αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού», όπως εξήγησε η επιχειρηματική ένωση FEDESFI σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Παραμένουν δημοφιλή τα μετρητά

Παρά την υγειονομική κρίση, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι δημοφιλή στους Γάλλους, αφού είναι το αγαπημένο μέσο πληρωμής για μικρές καθημερινές αγορές (π.χ. ψωμί, καπνός, Τύπος) στο 67% των ερωτηθέντων σύμφωνα με την έρευνα. Το ποσοστό φτάνει ακόμα και στο 74% για ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Ωστόσο, οι Γάλλοι χρησιμοποιούν τα μετρητά μόλις σε ποσοστό 13% προκειμένου να πληρώσουν σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Το 39% όσων επιχειρηματιών ρωτήθηκαν, δήλωσαν έτοιμοι να στραφούν στο πλαστικό χρήμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στις αρχές Μαρτίου, έδωσε οδηγίες για χρήση ανέπαφων συναλλαγών και πιστωτικών καρτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε ότι ο κορονοϊός δεν επιβιώνει πάνω σε ένα χαρτονόμισμα για περισσότερα από 120 λεπτά.

Πηγή