ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Του Άλκη Τζαφέρου

«Πᾶσά τε ἐπιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης

καὶ τῆς ἄλλης ἀρετῆς πανουργία,

οὐ σοφία φαίνεται».

ΠΛΑΤΩΝΟΣ, Μενέξενος [247a]

 

«Να μιλήσουν οι Ειδικοί!». Να μιλήσουν, καμμία αντίρρηση. Aλλά να έχουμε στο νου, ότι η Επιστήμη επιδέχεται και διάψευσης. Συνεπώς οι Ειδικοί μπορεί και να κάνουν λάθος! Γι’ αυτό πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και όχι να φιμώνονται. «Να μιλήσουν όλοι οι Ειδικοί»! Και πάλιν βεβαίως αλάθητο δεν υπάρχει ούτε στην Επιστήμη.

Ενδεικτικό είναι ότι στα μέσα του εικοστού αιώνα το σύνολο των νοσοκομείων στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, έδιναν στα νεογέννητα βρέφη υποκατάστατα μητρικού γάλακτος. Οι δε μητέρες εφοδιάζονταν με αντί-γαλακταγωγά φάρμακα. Ο κατάλογος των παραδειγμάτων των «επιστημονικών» λαθών, ηθελημένων ή αθέλητων είναι πολύ μακρύς.

Γι΄αυτό οι καλοί επιστήμονες λένε συχνά για δύσκολα θέματα : «Πάρε και μία δεύτερη γνώμη». Πρακτική που συνέστησε και ο άγιος Πορφύριος ο οποίος διακόνησε τριάντα χρόνια μέσα στην Πολυκλινική Αθηνών και υπήρξε και ο ίδιος θύμα επιστημονικών λαθών. Γνώρισε όμως και συγκινητική φροντίδα από γιατρούς ταπεινούς και πιστούς. Ο ίδιος ο άγιος θεράπευσε ένα σωρό ασθενείς ενώ ακτινογραφούσε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους και είπε γι’αυτό: «Δέν εἶναι ἐπιστήμη, δέν εἶναι τέχνη, εἶναι Χάρις».

Γυμνή Επιστήμη

To 1873 ο δαρβινιστής βιολόγος και πατέρας της ευγονικής Thomas Huxley υποστήριξε ότι η ανθρωπολογία δεν είναι παρά ένας κλάδος της Ζωολογίας!

Λίγο νωρίτερα, το 1864, ο Τ. Huxley ίδρυσε τον κλειστό όμιλλο επιστημόνων που αργότερα ονομάστηκε X-Club με στόχο την προώθηση της απελευθέρωσης της επιστήμης από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παρόμοιοι όμιλοι επιστημόνων έδρασαν σε διάφορες χώρες σε Ανατολή και Δύση.

Η γυμνή καθαρή Επιστήμη γρήγορα μεταβλήθηκε σε μια Επιστήμη που εξυπηρετούσε γεωπολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα και φυσικά απέφερε τεράστια κέρδη σε όσους ασχολήθηκαν με ετις εφαρμογές της. Ξεκίνησε μεν μια νέα «Χρυσή Εποχή» Ανακαλύψεων που οδήγησε στην επιτάχυνση της εξέλιξης. Παράλληλα όμως η ανθρωπότητα των ανεπτυγμένων χωρών για χάρη της ευημερίας της έκλεισε τα μάτια της σε μεγάλα εγκλήματα βιοηθικής που έγιναν τόσο στη Δύση όσο και στον αναπτυσσόμενο Κόσμο. Θα αναφέρουμε ένα από τα άπειρα παραδείγματα.

Από την Αμερική με αγάπη για τον Χίτλερ

Ο εγγονός του Huxley ένας από τους πρωτοπόρους της ευγονικής. Ο Julian Sorrell Huxley (1887-1975) σε όλη του τη ζωή υποστήριζε ότι η ευγονική είναι ένας τρόπος καταπολέμησης της φτώχειας και της ασθένειας. Σε μια ταινία με τίτλο: «Από γενιά σε γενιά» το 1937 υποστήριξε την ιδέα ότι οι εξαιρετικοί χαρακτήρες κληρονομούνται και εξέφρασε την άποψη πως μία οικογένεια που από διανοητικής πλευράς είναι ελαττωματική (mental defective) δεν θα έπρεπε να γεννηθεί!

Πολλές από τις προτάσεις του Huxley υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν από τον Χίτλερ που αποτελεί τον ιδανικό εκφραστή μιας Επιστήμης χωρίς θεολογικές αναστολές. Ο Huxley προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του από τους Ναζί, αλλά αυτό δεν εμπόδισε εν τω μεταξύ να εφαρμοστούν χιλιάδες υποχρεωτκές και βάρβαρες στειρώσεις σε αμερικανούς πολίτες από το 1900 ως το 1930.

Η ιατρική δώρο του Θεού

Η θεωρία της Μείωσης των Πληθυσμών καθώς και η Θεωρία του Οικογενειακού Προγραμματισμού και ορισμένα από όσα διδάσκονται στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης φέρουν πολύ έντονα την

σφραγίδα του χωρισμού Επιστήμης και Θρησκείας. Σε αυτή τη θεωρία σήμερα ακουμπάει κατά βάθος και η νομιμοποίηση της ευθανασίας. Ο Huxley χαρακτηριστικά αποκαλούσε την ιατρική ώς επιστήμη ελέγχου του θανάτου!

Η ιατρική είναι δώρο από το Θεό στο βαθμό που μας δίνει το δικαίωμα να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων. Ο γιατρός δεν είναι Θεός και δεν πρέπει να ανακατεύεται στην αρχή και στο τέλος της ζωής που ανήκουν στον Θεό.

Δεν παύει να παραμένει αληθινή η ρήση του Πλάτωνα που πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια διαπίστωνε ότι η Επιστήμη στερημένη από την Αρετή, είναι απλά πανουργία.

Κλείνοντας το σημείωμα αυτό ας θυμηθούμε ότι όσο θαυμαστή και αν είναι η εξέλιξη της Επιστήμης, η βασική μας κόκκινη γραμμή δεν μπορεί παρά να συμπυκνωθεί σε δύο λέξεις:

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»

(συνεχίζεται…)

Πηγές:

Τhe Oxford Handbook of the History of Eugenics

Global Population: History, Geopolitics, and Life on Earth, Alison Bashford, Columbia University Press, 1963. (Περιέχει πλούσια βιβλιογραφία).

Scientific Lazzaroni, Wikipedia

Nathan Reingold, Science in Nineteenth-Century America (1964)

The Lazzaroni: science and scientists in mid-nineteenth-century America. Library of Congress Cataloging in Publication Data Miller, Lillian B.

Axel Jansen, Alexander Dallas Bache: Building the American Nation through Science and Education in the Nineteenth Century (2011).

‘Julian Huxley and the Continuity of Eugenics in Twentieth-century Britain’, PMC, Professor Professor Paul Weindling Charlton BG, PubMed, May 15, 2006.

Μια αποκαλυπτική φωτογραφία του Αγίου Πορφυρίου, Σεβ. Μητροπολίτου Ναϊρόμπης Μακαρίου,

ΠΗΓΗ