Απόδημος Ελληνισμός – Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουλούμπασι – Λ.Δ. ΚΟΝΓΚΟ

Γράφει η διευθύντρια του Γυμνασίου – Λυκείου Λουμπουμπάσι, κα Βικτώρια Γερασιμίδου

   Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 εορτάστηκε μέσα σε κλίμα εθνικής συγκίνησης και υπερηφάνειας το Έπος του 1940, στην Ελληνική Κοινότητα του Λουμπουμπάσι της Λ.Δ του Κονγκό. Ο εορτασμός ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία και Δοξολογία που τελέστηκε χοροστατούντος Μητροπολίτου Κατάνγκας κ. Μελετίου. Τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας με τις Σημαίες τους και οι μαθητές με την ενδυμασία της παρέλασης, παρακολούθησαν τη Δοξολογία μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, φόρο τιμής στους ήρωες του Έπους του 1940. Παρόντες στη Δοξολογία ήταν ο Επίτιμος Πρόξενος Κατάνγκας κ. Μαργέτης Ευάγγελος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Μανωλιάδης Πυθαγόρας, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.


Στη συνέχεια, οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας με ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων, κατάθεση στεφάνου στους Αθάνατους Ήρωες του 1940, παρέλαση των σχολείων όλων των βαθμίδων, και απονομή αριστείων και βραβείων στους μαθητές που αρίστευσαν στο προηγούμενο σχολικό έτος.
Το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Διαματάρη Αντωνίου για τον Απόδημο Ελληνισμό ανέγνωσε ο Επίτιμος Πρόξενος Κατανγκας κ. Μαργέτης Ευάγγελος. Επίσης, ο Αντιπρόεδρος κ. Μανωλιάδης Πυθαγόρας ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ψαρομμάτη Γεωργίου.


Ακολούθησε η εορτή που ετοίμασαν το νήπια με την νηπιαγωγό τους, κ. Κρούσκου, το θεατρικό-σκετς «Ασπρογάλανο πανί» της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη του Δημοτικού, ενώ το Γυμνάσιο-Λύκειο παρουσίασε αρχικά «το Ευζωνάκι γοργό», απόσπασμα από την πολεμική επιθεώρηση «Μπράβο Κολονέλο» και κατόπιν απόσπασμα επιθεώρησης, με τον τίτλο «ΓΡΑΜΜΑ» από το Θέατρο της Δευτέρας, αρχείο της ΕΡΤ.
Η εορτή ολοκληρώθηκε με τους παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς και έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Όλες οι δράσεις των σχολείων καταχειροκροτήθηκαν από τους γονείς και όλους τους παροίκους που τίμησαν με την παρουσία τους τις εορταστικές μας εκδηλώσεις.

Ακόμη μια χρονιά που η Ελληνική Κοινότητα γιορτάζει την Επέτειο του 1940 με κάθε τιμή και σεβασμό στους πεσόντες Αθάνατους Ήρωες του Έπους του 40. Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας που κάθε φορά ξεπερνούν το μέτριο και μας κάνουν περήφανους. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς μας που τιμούν τον εκπαιδευτικό και παιδευτικό τους ρόλο.
ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ!