Απόδημος Ελληνισμός – Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αιθιοπία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

   Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η επέτειος του ‘’ΟΧΙ’’ στην Αδδίς Αμπέμπα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 27ης Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Φρουμεντίου με την δοξολογία την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αξώμης κ.κ. Δανιήλ (συνεπικουρούμενος από τον Πανοσολογιότατο Μέγα Αρχιμανδρίτη Πατέρα Χρυσόστομο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα Εμμανουήλ Κλάψη). Πλήθος παροίκων παρευρέθη μεταξύ των οποίων οι μαθητές και μαθήτριες των Ελληνικών Σχολείων με τις σημαιοφόρους του Μιχείου Λυκείου και της Ζεκείου Δημοτικής Σχολής να πρωτοστατούν.


Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αξώμης κ. κ. Δανιήλ οι επίσημοι απέδωσαν φόρο τιμής με δάφνινα στεφάνια υπέρ της μνήμης πεσόντων ηρώων.
   Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη σχολική γιορτή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ‘’Νικολάου Δράκου’’. Με υπερηφάνεια για το ‘’ΟΧΙ’’ του `40 και με καμάρι, μαθητές και μαθήτριες απήγγειλαν ποιήματα, ανέγνωσαν κείμενα , τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς σε διδασκαλία του καθηγητή Φυσικής Αγωγής Εμμανουήλ Ασσέφα. Την παράσταση ΄΄έκλεψαν΄΄ οι λιλιπούτειοι μαθητές του κ. Γιαννακού Αριστείδη που με τη βροντερή φωνή τους εντυπωσίασαν του παρευρισκόμενους . Εύθυμη νότα στη γιορτή έδωσε η θεατρική παράσταση που επιμελήθηκε η Φιλόλογος κ. Μπούρα Ευφροσύνη. Οι γονείς καταχειροκρότησαν τις προσπάθειες των παιδιών.
Είχε προηγηθεί η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον διευθυντή της Ζεκείου Δημοτικής Σχολής κ. Γιαννακό Αριστείδη ο οποίος μίλησε για την Εθνική Επέτειο και τον Ελληνικό Ηρωισμό τονίζοντας τις διαχρονικές αξίες των Ελλήνων.


Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αξώμης κ. κ. Δανιήλ , ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Πατήρ Χρυσόστομος , η άρτι αφιχθείσα νέα Επιτετραμμένη Εντιμότατη κ. Τζωρτζάτου Όλγα (η οποία απέδωσε σύντομο χαιρετισμό) ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Δημήτριος Συκάς, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Ε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κ. Αθανάσιος Ρούσος.

   Εκλεκτός καλεσμένος στη γιορτή ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Εμμανουήλ Κλάψης. Η προσπάθεια των παιδιών καταχειροκροτήθηκε από γονείς και παροίκους.