Τηρήθηκε το ιπποκράτειο «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν» στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού;

Μια εξαιρετική ανάλυση του Ιατρού Ανδρέα Κουτρόπουλου!
 
Πολύ εμπεριστατωμένη δουλειά που αναδεικνύει τα επιστημονικά και διοικητικά ατοπήματα που η επιστημονική κοινότητα, ο ιατρικός κόσμος και η κοινωνία αγνόησαν και θεσμοθέτησαν υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις.
 
Κλινικές δοκιμές
Ιπποκράτης: «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν»
Το 2018 μελέτη (υπό την υποστήριξη του Bill & Melinda Gates Foundation) εκτίμησε ότι ένα εμβόλιο νέας τεχνολογίας έναντι ασθένειας για την οποία δεν υπήρξε ποτέ εμβόλιο χρειάζεται 12μιση χρόνια για να αναπτυχθεί (δοκιμαστεί) περίπου.
Η πιθανότητα να περάσει με επιτυχία και τη φάση III κλινικών δοκιμών ένα τέτοιο εμβόλιο (unprecedented) εκτιμήθηκε ότι είναι μόλις 2%.
Προ του SARS-CoV-2 δεν κατέστη δυνατή παραγωγή επιτυχημένου εμβόλιου έναντι κορονοϊού.
Έχοντας αυτά υπόψιν, 2 χρόνια αργότερα ανακοινώθηκε ανάπτυξη εμβολίων, νέας τεχνολογίας, σε διάστημα μικρότερο του έτους, έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2, με αποτελεσματικότητα 95% (Pfizer) και 94,1% (Moderna).
 
Αποτελεσματικότητα
 
Η αποτελεσματικότητα αυτή αναφέρεται στη σχετική μείωση κινδύνου για νόσηση RRR μόνο. Ωστόσο, η απουσία αναφοράς και της απόλυτης μείωσης κινδύνου ARR μπορεί να οδηγήσει σε μεροληψία (bias), να “επηρεάσει”, δηλαδή, την ερμηνεία της αποτελεσματικότητας.
Ο FDA τονίζει (σελ. 60) ότι, επειδή μόνο η αναφορά της σχετικής μείωσης κινδύνου επηρεάζει υπερβολικά τους ασθενείς, πρέπει να αναφέρεται η απόλυτη μείωση κινδύνου (ARR), επίσης.
 
Η ARR του εμβολίου της Pfizer βάσει των κλινικών δοκιμών είναι 0,84%. Αν δηλαδή από 119 μη εμβολιασμένους επρόκειτο να νοσήσει ένας, πρέπει να εμβολιαστούν και οι 119 (NNV), για να μη νοσήσει αυτός ο ένας.
 
Με απλά λόγια χωρίς εμβόλιο νόσησαν οι 0,88%. Με εμβόλιο οι 0,04% (0,88 – 0,04 = 0,84%). Γίνεται αντιληπτό ότι άσχετα από τη λήψη, ή όχι, εμβολίου η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος είναι μικρότερη του 1%, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, ενώ το όφελος από τον εμβολιασμό είναι επίσης κάτω του 1% (0,84% απόλυτη μείωση του κινδύνου νόσησης από COVID-19):
Ένας ανεμβολίαστος έχει κινδύνο 0,88% να νοσήσει. Το εμβόλιο του μειώνει τον κίνδυνο, μόλις, κατά 0,84%. Αυτή είναι η απόλυτη μείωση του κινδύνου ARR, που του προσφέρει το εμβόλιο.
Το αναφερόμενο 95% δείχνει απλά ότι το 0,04 είναι μικρότερο του 0,88 κατά 95%, και όχι ότι ο εμβολιασμένος έχει 95% πιο μικρό απόλυτο κινδύνο να νοσήσει:
 
ΣΩΣΤΟ:
Κίνδυνος νόσησης: ανεμβολίαστος 0,88%
εμβολιασμένος 0,04%
ΛΑΘΟΣ:
Κίνδυνος νόσησης: ανεμβολίαστος 100%
εμβολιασμένος 5%
Βάσει μελέτης στο γενικό πληθυσμό στο Ισραήλ, η ARR με το εμβόλιο της Pfizer προσδιορίστηκε σε 0.46% (δηλαδή για να μη νοσήσει ένας πρέπει να εμβολιαστούν 217), επομένως ακόμα μικρότερη.
Ασφάλεια.
Σε ένα βίντεο-παρουσίαση Καναδοί Ιατροί εξηγούν με απλό, εύκολα κατανοητό λόγο γιατί “από τις κλινικές δοκιμές της Pfizer (εμβόλιο BNT162b2) προέκυψε ότι:
1. τα εμβόλια βλάπτουν περισσότερο από ότι ωφελούν.
2. υπάρχουν ελαττώματα στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των κλινικών δοκιμών.”
(ή σε PDF εδώ:)
Πιο συγκεκριμένα εξηγούν πχ τη διαφορά σε παρενέργειες, ή θανάτους, μεταξύ των δύο ομάδων των κλινικών δοκιμών: αυτή που έλαβε το εμβόλιο, κι αυτή που δεν το έλαβε (placebo):
 
α) Ανεπιθύμητες ενέργειες. (εικόνα 1)
Η ομάδα του εμβολίου εμφάνισε πιο λίγα θετικά περιστατικά COVID-19 κατά 91,3% σε σχέση με την ομάδα placebo. Ωστόσο, η ομάδα του εμβολίου εμφάνισε πιο πολύ κατά
300% ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες θεωρήθηκαν σχετικές με το εμβόλιο,
75% ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή δραστηριότητα,
10% ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες απαιτούν επίσκεψη σε τμήμα επειγόντων νοσοκομείου, ή νοσηλεία,
σε σχέση με την ομάδα, που δεν έλαβε το εμβόλιο (placebo).
β) Θάνατοι. (εικόνα 2)
Σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην ομάδα του εμβολίου.
Θάνατοι συνολικά ανά ομάδα:
εμβολίου 20, placebo 14.
Θάνατοι σχετικοί με την COVID-19:
εμβολίου 1, placebo 2.
Θάνατοι σχετικοί με καρδιαγγειακές παθ:
εμβολίου 9, placebo 5.
Οι κλινικές δοκιμές χαρακτηρίζονται από ελαττώματα, όπως εξηγούν οι Καναδοί συνάδερφοι στο βίντεο-παρουσίαση, αλλά και μία υπεύθυνη των κλινικών δοκιμών.
Πχ:
Η φάση III των κλινικών δοκιμών έπρεπε να διαρκέσει ως τον Μάιο του 2023. Αντ’ αυτού, μετά από μόλις 5 μήνες άρχισε το εμβολιαστικό προγράμμα (εικόνα 3), ενώ
αποκαλύφθηκε στους συμμετέχοντες αν είχαν λάβει το εμβόλιο, ή όχι (placebo), και τους επετράπη να εμβολιαστούν, εάν δεν είχαν εμβολιαστεί.
Η ομάδα ελέγχου, δηλ αυτή που δεν έχει λάβει το εμβόλιο (placebo), αποτελεί το μέτρο σύγκρισης. Χωρίς αυτήν η κλινική δοκιμή του εμβολίου είναι αδύνατη.
Επομένως, από τον έκτο μήνα έπαψε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, ώστε να είναι δυνατή η (μακροχρόνια) εκτίμηση της ασφάλειας, ή της αποτελεσματικότητας.
(εικόνα 4)
 
Παράγοντες κινδύνου για βαριά νόσηση από COVID 19 (ηλικία, συννοσηρότητες) δεν αντιπροσωπεύτηκαν επαρκώς στις κλινικές δοκιμές:
Ενώ το 85% των θανόντων από COVID-19 είναι ηλικίας 75 ετών και άνω, μόνο 4,4% των συμμετεχόντων ανήκουν σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα. (εικόνα 5)
Ενώ το 95% των θανόντων από COVID-19 έχει συνοδές παθήσεις, μόνο το 21% των συμμετεχόντων έχει συννοσηρότητες.
Μία σειρά από παθήσεις αποκλείστηκαν εντελώς από τις κλινικές δοκιμές, όπως ψυχιατρικές νόσοι, αυτοάνοσα, αλλεργία, αιμορραγικές διαταραχές κ.ά. (εικόνα 6)
Επίσης, δε συμπεριελήφθησαν όσοι είχαν ήδη νοσήσει, ενώ είναι απαραίτητο, ώστε να συγκριθεί η εμβολιακή με τη φυσική ανοσία αλλά και να εκτιμηθεί η ασφάλεια του εμβολίου στους ήδη νοσήσαντες από COVID-19.
Κατά τις κλινικές δοκιμές αγνοήθηκαν οι βιοχημικοί δείκτες (biomarkers), δηλ δεν έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις, η μεταβολή των οποίων ειδοποιεί έγκαιρα για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως και για μακροπρόθεσμες παρενέργειες.
Στις κλινικές δοκιμές συμμετεχόντες και από τις 2 ομάδες (1594 εμβόλιο, και 1816 placebo), ενώ θεωρήθηκαν ύποπτοι, δεν υπεβλήθησαν σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19. (εικόνα 7)
Στην περίπτωση που όντως ήταν θετικοί, η αποτελεσματικότητα θα ήταν 19%, αντί της αναφερόμενης 95% (RRR).
Αν η RRR είναι κάτω από 50%, το εμβόλιο δε λαμβάνει άδεια.
Στο βίντεο-παρουσίαση οι Καναδοί Ιατροί επισημαίνουν κι άλλα θέματα.
—-
Έναρξη εμβολιαστικού προγράμματος: δεδομένα.
Σε εμπιστευτικό έγγραφο καταγράφονται ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το εμβόλιο της Pfizer, ως την 28η Φεβρουαρίου 2021 (πέρυσι), όπως μαιευτικές επιπλοκές:
υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη, πρόωρη ρήξη υμένων, πρόωρος τοκετός, ενδομήτριος και νεογνικός θάνατος, αυτόματη αποβολή, ή σε νεογνά τα οποία θηλάζουν (και των οποίων η μητέρα έχει εμβολιαστεί) λήθαργος και αλλεργία στο εμβόλιο (κ.ά.), κλπ.
(πρόκειται για εμπιστευτικό έγγραφο της Pfizer προς τον FDA, το οποίο αφορά τους πρώτους 2μιση μήνες εμβολιασμών)
Σύμφωνα με προδημοσιευμένη μελέτη οι θάνατοι, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, στην Αγγλία, υποκαταμετρώνται συστηματικά.
Η αναλογία risk/benefit του εμβολιασμού, αν δηλ είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος, ή το όφελος από τα εμβόλια, υπολογίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, με τη σύγκριση της θνησιμότητας από κάθε αίτιο μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
Η ταξινόμηση των θανόντων στις 2 αυτές κατηγορίες πιθανότατα δε γίνεται σωστά στην Αγγλία (δηλ ανάλογα με το προφίλ του εμβολιασμού τους) σύμφωνα με άλλη προδημοσιευμένη μελέτη.
Αρχικά, μελέτη σε 68 χώρες, και μεγάλο μέρος των ΗΠΑ συμπέρανε ότι η αύξηση των περιστατικών COVID-19 δεν έχει σχέση με το ποσοστό του εμβολιασμού.
Η τάση κατά την μελέτη είναι ότι χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού έχουν περισσότερα θετικά περιστατικά, ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Στη συνέχεια μελέτη διαπίστωσε ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού, τόσο αυξάνεται η υπερβάλλουσα θνησιμότητα (excess mortality) στη Γερμανία.
Αντίστοιχα, μελέτη σε 145 χώρες δείχνει ότι ο εμβολιασμός εμφανίζει στατιστικά σημαντική ροπή για αιτιακή συσχέτιση με αύξηση των περιστατικών COVID-19/των σχετικών με COVID-19 θανάτων.
—-
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 ωφελούν ή βλάπτουν περισσότερο;