Πόσο βοηθά το εμβόλιο και πόση αξία έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Γράφει ο Ιωάννης Καβαλιώτης, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, τ. Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης
 
Τo Ισραήλ ήταν πρωτοπόρο στους μαζικούς εμβολιασμούς καθώς και στην καθιέρωση του διαβατηρίου εμβολιασμού.  Ωστόσο, η χώρα αυτή ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα το υψηλότερο ποσοστό λοίμωξης από κορωνοϊό σε όλον τον κόσμο. 

Αυτό δείχνει ότι ούτε η υποχρεωτικότητα του εμβολίου, ούτε τα πιστοποιητικά μπορούν να περιορίσουν ή να τελειώσουν την πανδημία. Και τούτο διότι τα εμβόλια αδυνατούν να μειώσουν τη μετάδοση (άρα και τη λοίμωξη) και χάνουν την αποτελεσματικότητα τους ακόμη και κατά της σοβαρής νόσησης εντός ολίγων μηνών. Σήμερα οι διπλά εμβολιασμένοι Ισραηλινοί καταμετρούνται ως ανεμβολίαστοι και θα χρειαστούν μια τρίτη δόση. Έχει όμως παρατηρηθεί ότι οι δόσεις αναζωπύρωσης (booster doses) στην πράξη αυξάνουν το ποσοστό λοιμώξεων άμεσα μετά τον εμβολιασμό (post-vaccination spike), υποχωρώντας στη συνέχεια.

Υπάρχει όμως και κάτι ενθαρρυντικό από τις ανακοινώσεις του Ισραήλ. Βεβαιώθηκε ότι η φυσική ανοσία (μέσω προηγηθείσας λοίμωξης) είναι ισχυρότερη και πιο μακρόχρονη από τον εμβολιασμό. Παρέχει προστασία 27 φορές ισχυρότερη του εμβολίου. Ανάλογα με τη χώρα το ποσοστό του πληθυσμού που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία κυμαίνεται από 5 έως και 75%. 

Επιπλέον, στο Ισραήλ διαπιστώθηκε το πρόβλημα ασφάλειας των εμβολίων, τα οποία έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλον τον πλανήτη τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θανάτωσαν ή οδήγησαν σε πολύ βαριές βλάβες πάνω από 100.000 άτομα.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη καταργήσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Να σημειωθεί ότι η Σoυηδία, η χώρα χωρίς αυστηρά μέτρα για την Covid-19, έχει θνητότητα από κορωνοϊό κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Ουσιαστικά το πιστοποιητικό έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία του.

Swiss Policy Research (swprs.org), 14-09-2021

πηγή