Στρος Καν: «Για να μπορέσει να ξαναμοιραστεί η τράπουλα θα πρέπει o κίνδυνος της πανδημίας να διαποτίσει βαθιά, αλλά πάνω απ’ όλα με διάρκεια την παγκόσμια συλλογική ευαισθησία»

     Σ’ ένα εκτενέστατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην γαλλική επιθεώρηση Politique Internationale στις 5 Απριλίου 2020 ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Dominique Strauss-Kahn σημειώνει ότι η υγειονομική κρίση που βιώνουμε τώρα είναι πολύ διαφορετική από προηγούμενες πανδημίες, όπως εκείνη της Μαύρης Πανώλης του 1348 μ.Χ. ή της λεγόμενης Ισπανικής Γρίπης του 1918-1919 λόγω της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της ευχέρειας των μετακινήσεων.
Από το κείμενο αυτό βέβαια αξίζει να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή σε ένα συγκεκριμένο απόσπασμα στο οποίο ο Straus-Kahn ούτε λίγο ούτε πολύ επισημαίνει την απαιτούμενη, καλοσχεδιασμένη και μεθοδευμένη διεθνή προσπάθεια διασποράς προπαγάνδας και πανικού στις κοινωνίες με σκοπό την χειραγώγηση των κοινωνιών προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και μεταβολής των συλλογικών επιλογών! Συγκεκριμένα το επίμαχο τμήμα του άρθρο έχει ως εξής:
 
    «Είναι λογικό, λοιπόν, να αναμένουμε έναν κατακερματισμό της παγκοσμιοποίησης κι αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη, αν γνωρίζει πώς να την αδράξει (…) Για να μπορέσει να ξαναμοιραστεί η τράπουλα θα πρέπει o κίνδυνος της πανδημίας να διαποτίσει βαθιά, αλλά πάνω απ’ όλα με διάρκεια την παγκόσμια συλλογική ευαισθησία. Η πολεμική μεταφορά, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, βρίσκει την εφαρμογή της μόνον σε περιόδους κινητοποίησης. Αντιμέτωποι με μια τέτοια δομική και ταυτόχρονα παγκόσμια απειλή είναι πιθανό να γινόμαστε μάρτυρες μιας βαθιάς αλλαγής των συλλογικών προτιμήσεων»