Με αφορμή την πτώχευση της Κατσέλης και τα λάθη της διοίκησης Δαυϊδ, τις απολύσεις στην Coca Cola 3E και την μεταφορά της έδρας στην Ελβετία με την υπογραφή της διοίκησης Δαυϊδ, σας παρουσιάζουμε ελληνικές επιχειρήσεις πρότυπα με επικεφαλής που τιμούν την λέξη Έλληνας.
Και όμως υπάρχουν επιχειρηματίες – managers που βρίσκονται στο τιμόνι σοβαρών, υπεύθυνων και κρίσιμων για την εθνική ταυτότητα επιχειρησιακών μονάδων, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στους εργαζομένους, επιτυγχάνουν βήματα προόδου εν μέσω κρίσης.
Ολοκληρώνοντας την φετινή σεζόν στο fmvoice.gr αναδείξαμε επιχειρήσεις – διαμάντια του ελληνικού επιχειρείν που μπορεί να μην υπερηφανεύονται για τζίρους δισεκατομμυρίων όπως η Coca Cola, υπερηφανεύονται όμως για το επιχειρηματικό ήθος που τους διέπει και παραδίδουν μαθήματα επιχειρηματικής ηθικής.
Το κίνημα ΔΕΝ ΑΠΟΛΥΩ
ΚΡΙ-ΚΡΙ: «Μεγάλη σημασία για εμάς έχουν οι άνθρωποι. Απασχολούμε περί τα 300 άτομα, μοιραζόμαστε μαζί τους το όραμά μας και δύο φορές διακριθήκαμε ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Για παράδειγμα, στο εργοστάσιο των Σερρών, δεν υπάρχουν μόνο οι γραμμές παραγωγής των γαλακτοκομικών και των παγωτών. Υπάρχει και ένας πλήρως εξοπλισμένος παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων», αναφέρει ο «τιμονιέρης» της ΚΡΙ ΚΡΙ, Παναγιώτης Τσινάβος και συμπληρώνει «…δεν έχουμε κάνει καμία απόλυση και καμία μείωση μισθών».
ΛΟΥΞ: Ξεκίνησε το 1950 από την Παλιά Πόλη της Πάτρας. Σήμερα κατέχει την τρίτη θέση στην ελληνική αγορά αναψυκτικών- πίσω από τις πολυεθνικές Coca cola και Pepsi. Ο όμιλος απασχολεί 95 άμεσους και έμμεσους εργαζομένους και δια στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Μαρλαφέκα «Δεν απολύσαμε, ούτε μειώσαμε μισθούς»
ΕΨΑ: «Η παλαιότερη βιομηχανία αναψυκτικών αν και έχει πληγεί από την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23%, δεν έχει προχωρήσει σε απολύσεις και ούτε έχει γίνει μείωση μισθών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Τσαούτος μιλώντας στην εκπομπή FACE CONTROL
COCO-MAT: Ως μια «οικογένεια» χαρακτηρίζει την επιχείρηση, που απασχολεί πάνω από 200 άτομα στη Ελλάδα και στην Ευρώπη ο γενικός διευθυντής κ. Μαλτέζος. «Το προσωπικό κατά μέσο όρο μένει στην εταιρεία 8 χρόνια. Ο εργαζόμενος νιώθει ότι του ανήκει η εταιρεία. Δεν έχουμε απολύσει προσωπικό, ούτε έχουμε μειώσει μισθούς… ενδεχομένως να αυξηθεί το προσωπικό λόγω της ανάπτυξης της εταιρείας!»
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Κώστας Παπαδημητρίου έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανος καθώς το μπαλσάμικο ξύδι κατέχει την τρίτη θέση στην αγορά της Αυστραλίας και φιγουράρει στα καλύτερα delicatessen της Νέας Υόρκης. Η οικογενειακή επιχείρηση που εδρεύει στο Θούριο Καλαμάτας δεν έχει προχωρήσει σε απολύσεις, ούτε έχει μειώσει τους μισθούς στα πάνω από 50 άτομα που απασχολεί.
ΓΑΙΑ: Η εταιρεία τροφίμων που «συνήθισε» τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 26% με στόχο για τζίρο φέτος τα 15 εκατ., απασχολεί 51 άτομα και μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν ακόμα λόγο: δεν έχει προχωρήσει ούτε σε απολύσεις, ούτε σε μειώσεις μισθών!
Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης: Αποτελώντας παράδειγμα υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας, η αλυσίδα Κωνσταντινίδης με προσωπικό 300 ατόμων, δεν έχει προχωρήσει σε απολύσεις. Αντιθέτως ο επανασχεδιασμός των δυο καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν 25 νέες θέσεις εργασίας.
Το κίνημα ΔΕΝ ΦΕΥΓΩ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: «Δεν μας φοβίζει η κρίση και παρά τις δυσκολίες δεν θα μετέφερα ποτέ την έδρα μας εκτός Ελλάδας», δηλώνει η κυρία «Μπισκότα Παπαδοπούλου», Ιωάννα Παπαδοπούλου. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί πάνω από 1.150 εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι στην ιστορική βιομηχανία δεν έχουν δει μειώσεις μισθών, ούτε απολύσεις και συνεχίζουν να αμείβονται με όσα προβλέπει η παλαιά ΣΣΕ.
ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ, Μανώλης Δαμιανάκης, ξεχωρίζει όχι μόνο για τις διοικητικές του ικανότητες αλλά και για την αγάπη που τρέφει στον τόπο του. Ερωτηθείς εάν θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο αλλαγής της έδρας της εταιρείας εκτός συνόρων, η απάντηση του ήταν αποστομωτική: «Καλύτερα να το κλείσουμε παρά να φύγουμε έξω».
ELITE STROM: «Μας πέρασε από το μυαλό να αλλάξουμε έδρα αλλά είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε» δήλωσε στην εκπομπή Face Control o πρόεδρος της επιχείρησης Γιάννης Σπίνος, γιος του ιδρυτή της εταιρείας, ο οποίος μαζί με τους αδελφούς του Σπύρο και Γιώργο, ευθύνονται για το μέλλον της επιχείρησης. Το «τέρας» της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Σπίνο, αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τις δυσκολεύει στο να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια.