6η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΠΑΤΡΑ, 10-5-2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η 6η πανελλήνια Σύναξη Νεότητος της Ενωμένης Ρωμηοσύνης, με φλέγον και επίκαιρο θέμα: «Η πατρίδα και οι νέοι σήμερα».

 

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το τηλεοπτικό κανάλι «Αχελώος». Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών π. Θεόκλητος και ο Πρόεδρος της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης» κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος.

Ακολούθησαν οι ομιλητές: π. Νεκτάριος Κωτσάκης, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού, ο κ. Δημήτριος Νατσιός, δάσκαλος- θεολόγος και ο κ. Γεώργιος Ρούντας, δικηγόρος Αθηνών.

 

Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού, π. Νεκτάριος Κωτσάκης, μίλησε με θέμα «Η ελληνορθόδοξη παράδοση, η μόνη ασφαλής οδός για τους νέους». Όταν το πλοίο κατευθύνεται με ορμή προς το παγόβουνο με κίνδυνο να συντριβεί, μόνο η κραυγή «όπισθεν ολοταχώς» μπορεί να το σώσει. Την ίδια κραυγή υψώνουμε και εμείς σήμερα, όχι με την έννοια της οπισθοδρόμησης και του σκοταδισμού, αλλά της πνευματικής μας θωράκισης και της επιστροφής στις ζωοπάροχες πηγές των ναμάτων του Γένους μας. Ορθόδοξος σημαίνει ελεύθερος, ορθόδοξος και Ρωμηός σημαίνει άνθρωπος χωρίς παρωπίδες, άνθρωπος ο οποίος αγαπά και δεν φοβάται τον άλλον άνθρωπο, γιατί έχει αρχοντιά, γιατί δεν είναι κομπλεξικός και δεν αισθάνεται μειονεκτικά μπροστά σε κανέναν, γιατί είναι υπερήφανος για αυτό που είναι και αυτή η υπερηφάνεια δεν είναι αλαζονεία, αλλά το γνώθι σ’ αυτόν των αρχαίων Ελλήνων, είναι αυτή η γνώση της βαρύτατης κληρονομιάς που κουβαλούμε επάνω μας. Αυτή η Ρωμαίικη υπερηφάνεια μπορεί να υπηρετήσει και όχι να υπηρετείται, μπορεί να σταθεί και να αγκαλιάσει τον κόσμο όλο και να γίνει διάκονος της ανθρωπότητας. Ας ανοίξουμε τον δρόμο στην αληθινή παιδεία, να φτιάξουμε πρώτα ανθρώπους ελεύθερους κι αν φτιάξεις ανθρώπους ελεύθερους, τότε θα αποκτήσεις και πατρίδα ελεύθερη. Αυτό είναι το μήνυμα της Ρωμηοσύνης, του πόνου και της αγάπης για την πατρίδα μας. Αναμφίβολα αυτή η ελληνορθόδοξη πορεία είναι η μόνη ασφαλής κληρονομιά που μπορούμε να δώσουμε στους νέους, για να την προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους ανόθευτη και ακέραιη στις επόμενες γενιές.

 

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Δημήτριος Νατσιός, δάσκαλος και θεολόγος με θέμα: «Η τιμιωτέρα ιδιότητα της οικουμένης Ρωμηός». Ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στα νεοταξικά βιβλία γλώσσας του δημοτικού σχολείου και του γυμνασίου και προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να μην τα διδάσκουν. Αναφέρθηκε σε ηχηρά αποσπάσματα αυτών των βιβλίων, όπου το λογοτεχνικό κείμενο έχει υποχωρήσει συλλήβδην, δίνοντας χώρο σε συνταγές μαγειρικής, αστρολογικές προβλέψεις, κείμενα απαισιόδοξα χωρίς αξίες και ιδανικά, που συχνά προσβάλλουν την ορθόδοξη πίστη, ενώ προβάλλονται ερωτικές σχέσεις μικρών μαθητών με ενήλικες. Με τον τρόπο αυτό η αφελληνισμένη ψευτοδιανόηση αλωνίζει ανενόχλητη τόσα χρόνια την παιδεία, βάλλοντας κατά της πίστης, του ήθους και της πατρίδας μας.

 

Ακολούθως, ο κ. Γεώργιος Ρούντας, Δικηγόρος, εκπρόσωπος του Τομέα Νεότητος Αθηνών της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης» μίλησε με θέμα «Το χρέος των νέων στην πατρίδα σήμερα». Η πατρίδα μας σήμερα νοσεί πνευματικά και υλικά, αιμορραγεί από τα συσσωρευμένα σφάλματα όλων μας. Έχουμε χρέος να εντρυφήσουμε στην ουσία της πατρίδας μας, να την αγαπήσουμε χωρίς ακρότητες και υπερβολές και να τη βοηθήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσει να υπάρχει και να εκπληρώνει τον σκοπό της. Έχουμε χρέος να γίνουμε ένα με την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να προσφέρουμε την συμμετοχή μας στην κοινωνία και στην πολιτεία. Να αξιοποιήσουμε με υπομονή τις επαγγελματικές λύσεις που προσφέρει η πατρίδα μας, οι οποίες με την κατάλληλη διαχείριση μπορούν να προσφέρουν οικονομική αποκατάσταση, μεγαλύτερη συναισθηματική ηρεμία και γαλήνη, ενισχύοντας την ήδη ερειπωμένη ελληνική περιφέρεια. Έχουμε χρέος οι νέοι της Ελλάδος σήμερα να διατηρήσουμε με κάθε τρόπο την Ελληνορθόδοξη πνευματική μας ταυτότητα και παράδοση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα στην ιστορία μας και όπως μας την διέσωσαν και μας την παρέδωσαν οι πρόγονοι και προπάτορές μας, με τις θυσίες και τους αγώνες τους. Η πατρίδα μας σήμερα έχει ίσως περισσότερο από ποτέ ανάγκη το Ορθόδοξο Χριστιανικό βίωμα και παράστημα. Φορείς Χάριτος Θεού χρειάζεται η Ελλάς. Ας γίνει κάθε Ελληνόπουλο, μέσω της Χριστιανικής ζωής ένας τέτοιος Φορέας και όλα τα άλλα θα έλθουν. Διότι δίνουμε καθημερινά μια μάχη, η οποία προσπαθεί να κλέψει εκτός από την εθνική μας συνείδηση και τις ίδιες τις ψυχές μας.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με παλμό, δημοτικούς χορούς από όλη την Ελλάδα και δρώμενα που παρουσίασαν το χορευτικό του Δήμου Αγρινίου, του Αγίου Δημητρίου Πατρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαιόφιλων Γαβαλούς και Θεστιέων Καινούργιου και ο χορευτικός όμιλος Μεσολογγίου. Δημοτικά και έντεχνα τραγούδια ακούστηκαν από την πολύ αξιόλογη παιδική χορωδία του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

 

Χωρίς αμφιβολία η πατρίδα μας έχει αδαμάντινο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να δώσει πολλά, εμπνέοντας και δείχνοντας τον δρόμο προς την Ανάσταση. Στην Ελλάδα του σήμερα, τίποτα δεν έχει κριθεί ολοκληρωτικά. Τίποτα δεν χάθηκε. Κανένα τέλος δεν έχει επέλθει. Όλα βρίσκονται σε εξέλιξη. Είμαστε ακόμη ένα γένος φωτεινό, ζωντανό, με ελπίδα στην καρδιά. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και δια ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ!

1. ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΟΤΗΤΟΣ 5. ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΟΤΗΤΟΣ 2. ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΟΤΗΤΟΣ 3. ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΟΤΗΤΟΣ 4. ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΟΤΗΤΟΣ