Πολιτική Διαμάχη στον Τουρκικό Στρατό – οι νέοι αξιωματικοί έστειλαν μήνυμα στον Ερντογάν!

Ένα αναλυτικό άρθρο του Τούρκου συγγραφέα και εμπειρογνώμονα Ισμαήλ Γιασά τόνισε τη διαμάχη που προκλήθηκε από τις φωνές ορισμένων νέων Τούρκων αξιωματικών μετά την τελετή αποφοίτησης στην οποία παρευρέθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το περασμένο Σάββατο, δεκάδες Τούρκοι φοιτητές που αποφοίτησαν από το Κολλέγιο Πολέμου Χερσαίων Δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, οργάνωσαν μια δεύτερη τελετή ορκωμοσίας μετά τον όρκο στην τελετή αποφοίτησης.

  • Η παράλληλη αυτή τελετή δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε για φοιτητές των Σχολών Χερσαίου, Ναυτικού και Αεροπορικού Πολέμου.

Ο  Γιασά τόνισε στο άρθρο του στην εφημερίδα «Arabi 21» ότι οι απόφοιτοι μετέτρεψαν την τελετή ορκωμοσίας, όπως σημειώνει στο κείμενό του, σε μια διαδήλωση στην οποία σήκωσαν τα ξίφη τους και φώναξαν: «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ» (αναφερόμενος στον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, Ατατούρκ).

Ένα μήνυμα το οποίο πολλοί αναλυτές θεώρησαν ως «πολιτικό», ίσως μια «εξέγερση», σημαίνοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ άλλοι υποβάθμισαν τη σημασία του γεγονότος και είπαν ότι ήταν φυσικό γεγονός και δεν υπήρχε καμία υπερβολή στην ερμηνεία του.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε σε ανακοίνωσή του ότι είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον αυτών των φοιτητών από το πανεπιστήμιο λόγω της συμμετοχής τους σε εκείνη τη διαδήλωση, επειδή δεν ήταν πλέον φοιτητές μετά την αποφοίτησή τους.

Ωστόσο, ο Τούρκος συγγραφέας, Αλί Ιχσάν Καραχασάνογλου, επέκρινε αυτό ως υπευθυνοδιαφυγή, και τόνισε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Yeni Akit» «αυτοί οι φοιτητές σχεδίασαν αυτή τη διαδήλωση πριν αποφοιτήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι, από νομική άποψη, η διοίκηση του πανεπιστημίου θα μπορούσε να ανοίξει έρευνα εναντίον τους, επειδή και μόνο η αποφοίτησή τους δεν αφαιρεί την ευθύνη της διοίκησης».

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, στο σχόλιό του σχετικά με τη διαδήλωση στρατιωτικών φοιτητών στην τελετή αποφοίτησης, είπε ότι είναι φυσιολογικό για τους νέους αξιωματικούς να αναφέρουν το όνομα του «αιώνιου ανώτατου διοικητή» του τουρκικού στρατού, Μουσταφά Κεμάλ. Ατατούρκ, και αρνήθηκε να επικρίνει τους αποφοίτους και να τους προσβάλει για ό,τι έκαναν.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αμφισβήτησε τη σημασία της διοργάνωσης αυτής της ανεπίσημης τελετής, αμφισβητώντας τις προθέσεις των διοργανωτών της και προειδοποίησε κατά της εκμετάλλευσης του ονόματος του Ατατούρκ για να υποκινήσει τις διαιρέσεις στην κοινωνία.

 Το γεγονός αποκαλύφθηκε σε όλες του τις πτυχές, υποδεικνύοντας ότι αυτό που είχε γίνει με τους νέους αξιωματικούς, ενίσχυσε τις ελπίδες των αντιπάλων της Τουρκίας.

  • Ο Γιασά πιστεύει ότι οι δηλώσεις του Τσελίκ υποδηλώνουν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είδε ότι είχε στηθεί μια παγίδα για να το παρασύρει στη σύγκρουση με τους νέους αξιωματικούς και τους οπαδούς του Ατατούρκ, και ως εκ τούτου επέλεξε να αγνοήσει το γεγονός ότι η διαδήλωση είχε στόχο την κυβέρνηση.

 Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν δυσαρέσκεια στο κόμμα και τους υποστηρικτές του, και ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μουσταφά Βαράνκ, επέκρινε την παράλληλη εκδήλωση και την υπεράσπιση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος των νέων αξιωματικών που την πραγματοποίησαν, επισημαίνοντας ότι το να ανήκεις στο στρατιωτικό ίδρυμα απαιτεί τήρηση των κανονισμών του και τους αυστηρούς κανόνες του.

Το άρθρο συνέχισε:

Δεν είναι μυστικό για κανέναν στην Τουρκία ότι το άσμα «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ» είναι ένα πολιτικό άσμα που υψώθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και τους πραξικοπηματίες, εκτός από όλους όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη νομική ευθύνη και να απολαύσουν κάποιου είδους ασυλία.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών που αποφοιτούν από τα τρία πολεμικά κολέγια που δεν συμμετείχαν στην παράνομη εκδήλωση, και είναι αφελές να πιστεύουμε ότι η συνάντηση αυτών των νέων αξιωματικών μετά το τέλος της τελετής αποφοίτησης είναι μάλλον σύμπτωση , το σίγουρο είναι ότι υπήρξαν εκείνοι που σχεδίασαν αυτή την εκδήλωση μέρες πριν την τελετή, και έπεισαν τους αποφοίτους να εφαρμόσουν το σχέδιό τους.

Επομένως, τίθεται αυτό το ερώτημα: «Ποιος είναι ο εγκέφαλος αυτής της διαδήλωσης;»

Κάποιοι από τους νέους αξιωματικούς μπορεί να αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην παράλληλη τελετή ως κοπάδι, αλλά είναι βέβαιο ότι υπήρξαν εκείνοι που συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση και δεν αποκλείεται πίσω από αυτό το γεγονός, που απασχολεί ακόμη τους πολιτικούς, να βρίσκονται απόστρατοι αξιωματικοί.

Η διαδήλωση των νέων αξιωματικών πυροδότησε έντονες συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα επανάληψης απόπειρας πραξικοπήματος.

Μια παραδοσιακή απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν είναι απίθανο όσοι ονειρεύονται πραξικόπημα να αναζητήσουν αντισυμβατικές απόπειρες που είναι πιο περίπλοκες από τις προηγούμενες.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα αλλάξουν οι συνθήκες, οι οποίες επί του παρόντος δεν δίνουν σε όσους έχουν πραξικοπηματική νοοτροπία πολλά περιθώρια κίνησης.

Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να έχει ως στόχο να προστατεύσει τον στρατιωτικό θεσμό από διαιρέσεις και να τον κρατήσει μακριά από πολιτικές συζητήσεις, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται να ενισχύσει το εσωτερικό της μέτωπο για να αντιμετωπίσει σοβαρές περιφερειακές προκλήσεις αλλά πρέπει  να ανακαλύψει τις διασυνδέσεις των συμμετεχόντων στην εξέγερση κατά της κυβέρνησης του AKP, καθώς και την έκταση των πραξικοπηματικών τάσεων τους και αν συνδέονται όλοι αυτοί με την ομάδα του Φετουλάχ Γκιουλέν φορώντας τη προσωπίδα της πίστης προς τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, καταλήγει το δημοσίευμα.

https://echedoros.blog/

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα