Από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πέντε δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Τα τελευταία χρόνια η Πρίστινα παίζει ένα παιχνίδι προσέγγισης με την Ελλάδα, ξεκινώντας από την εγκαθίδρυση οικονομικών και στη συνέχεια την άνοδό της στο επίπεδο των οικονομικών σχέσεων.

Σύντομα το Κοσσυφοπέδιο θα ανοίξει ειδική αποστολή στην Ελλάδα και το ερώτημα είναι εάν η πολιτική αναταραχή στην οποία βρίσκονται θα οδηγήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Πρίστινα από την Αθήνα;

…γράφει η Ντανιέλα Λούκοβιτς στο σερβικό Blic.

Αυτό συζητείται πιο έντονα αυτές τις μέρες, ειδικά αφού ανακοινώθηκε ότι επικεφαλής της ειδικής αποστολής θα είναι η Nora Visoka – Weller, μια Αλβανίδα παντρεμένη με τον Βρετανό καθηγητή Marko Weller, ο οποίος κάποτε ήταν μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι στον διάλογο με το Βελιγράδι.

Είναι μόνο ένα από τα βήματα που έχουν περάσει η Αθήνα και η Πρίστινα και ο Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς, πρώην διπλωμάτης, λέει στο Blic ότι η αποστολή θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει κίνδυνο για τις σχέσεις με το Βελιγράδι, αλλά δεν είναι αυτό το επίκεντρο αυτή τη στιγμή.

  •  Η Αθήνα δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική και γι’ αυτό κάνει ένα βήμα παραπέρα στη συγκεκριμενοποίηση των σχέσεων με την Πρίστινα.
  •  Φοβάται αυξημένα τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας και είναι ευαίσθητη στις πιέσεις από τη Δύση, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις με τη Σερβία.

Γι’ αυτό αποφάσισε να κάνει αργά βήματα, η Πρίστινα το γνωρίζει και μάλλον, αφενός, έχει λάβει οδηγίες για το τι να κάνει. Δυνητικά, αυτή η αποστολή μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις σχέσεις με το Βελιγράδι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι στο επίκεντρο – σημειώνει ο Γιοβάνοβιτς.

«Η Αθήνα δεν είναι έτοιμη για αυτό το βήμα»

Το ίδιο σκέφτονται και στη χώρα που θα φιλοξενήσει αυτή την ειδική αποστολή. Ο Βασίλης Νέδος, σχολιαστής εξωτερικής πολιτικής από την Αθήνα, λέει ότι, όσον αφορά την ειδική αποστολή, η Πρίστινα αναμένει πιο τακτικές ανταλλαγές απόψεων και συναντήσεις στην Αθήνα για να τους πείσει ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου δεν θα δημιουργούσε προβλήματα που σχετίζονται με άλλα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

– Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την αναγνώριση, η επίσημη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα απαιτούσε διαφορετική πορεία. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι αυτό το αίτημα από την Πρίστινα είναι πάντα στο τραπέζι, αλλά δεν νομίζω ότι η ατμόσφαιρα εδώ στην Αθήνα είναι ώριμη για ένα τέτοιο βήμα προόδου στις σχέσεις Ελλάδας-Κοσόβου – είπε ο Νέδος στο Kosovo Online.

Αυτό σίγουρα εργάζεται γρήγορα. Πέρυσι, για παράδειγμα, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νικόλαος Δένδιας πραγματοποίησε τρεις φορές επίσημη επίσκεψη στην Πρίστινα . Μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ραμ είναι ο πιο συχνός καλεσμένος τους.

Κοιτώντας πίσω, ο Νέδος λέει ότι υπάρχει ξεκάθαρη και σταθερή επίσημη θέση της Ελλάδας για το Κοσσυφοπέδιο.

– Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου ήταν εδώ αρκετές φορές τον περασμένο χρόνο. Είχαμε και επισκέψεις από τον Υπουργό Εξωτερικών, οπότε θα έλεγα ότι δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται τέτοιου είδους ανταλλαγές. Υπάρχει σαφής και σταθερή επίσημη θέση της Ελλάδας ότι επιθυμούμε την εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ των κοινοτήτων, καθώς και των πολιτιστικών δεσμών με το Κοσσυφοπέδιο.

Γι’ αυτό υποστηρίζουμε την αποστολή της KFOR, ο ελληνικός στρατός είναι παρών στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ το γραφείο του Κοσσυφοπεδίου άνοιξε στην Αθήνα πριν από λίγα χρόνια σε διμερές επίπεδο. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν σημαντικές περαιτέρω κινήσεις από αυτό, όπως επίσημη αναγνώριση, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή – είπε ο Νέδος.

Στην Πρίστινα έχουν ακόμα ελπίδες

Αλλά στην Πρίστινα πιστεύουν διαφορετικά. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, Mazlum Baraljiu, πιστεύει ότι η ειδική αποστολή του Κοσσυφοπεδίου στην Αθήνα, με επικεφαλής τη Nora Visoka Veler, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών δεσμών με την Ελλάδα.

Εκτιμά ότι στο μέλλον αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και στην αναγνώριση του Κοσσόβου από την Ελλάδα.

– Οι σχέσεις Ελλάδας-Κοσσόβου βελτιώνονται, πρώτα απ’ όλα οικονομικά, αλλά και πολιτικά, και γι’ αυτό ευθύνονται οι χώρες του Κουίντε. Η ελληνική οικονομία είναι αρκετά παρούσα στο Κοσσυφοπέδιο, οι επενδυτές είναι εκεί και πιθανότατα οι χώρες του Κουίντε επηρέασαν την Ελλάδα να βελτιώσει τις σχέσεις με κάποιο τρόπο. Τώρα έφτασε επιτέλους στο σημείο να ανοίγει ένα γραφείο με οικονομική και πολιτική σημασία, μέσω του οποίου θα αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας-Κοσσόβου – δήλωσε ο Baralija για το Kosovo Online.

Η τελευταία φορά που μίλησαν για αυτό το θέμα από την Αθήνα ήταν αφότου ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι είπε ότι από τα μέλη της ΕΕ που δεν το αναγνωρίζουν, η Ελλάδα είναι το πιο κοντά στην αλλαγή αυτής της απόφασης.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «η θέση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη», καταλήγει το δημοσίευμα.

echedoros