Για τις σκοτεινές πλευρές του ΝΑΤΟ οι οποίες αφορούν και την Ελλάδα μίλησε ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών – www.elisme.gr) κ. Ιωάννης Μπαλτζώης.
Αρχικά ο κ. Μπαλτζώης αναφέρθηκε στις δύο σκοτεινές πλευρές του ΝΑΤΟ που επηρέασαν την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’70. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις βαρβαρότητες κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη το 1955, γνωστές ως Σεπτεμβριανά, και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, που λέγεται ότι σχεδιάστηκε από τον Χένρι Κίσινγκερ.
Στη συνέχεια ο κ. Μπαλτζώης κάνει αναφορά στις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ σε διάφορες χώρες. Το 1991, το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στο Ιράκ με την επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου”, ενώ το 1992 επενέβη στη Σομαλία για ανθρωπιστικούς λόγους. Το 1994, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τους Σερβοβόσνιους στη Βοσνία και συνέχισε με βομβαρδισμούς στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Ένα από τα πιο αποτρόπαια γεγονότα ήταν ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας το 1999, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, που οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους και καταστροφές υποδομών.
Επίσης, γίνεται αναφορά στις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003, καθώς και στη διάλυση της Λιβύης το 2011, παρά την εντολή του ΟΗΕ για “No-fly-zone”. Η συζήτηση περνάει στη Συρία, όπου το ΝΑΤΟ εισέβαλε και οδήγησε τη χώρα στη διάλυση. Αναφέρεται επίσης στον ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των τζιχαντιστών στις τρεις περιοχές που κατέχει η Τουρκία στη βόρεια Συρία.
Στη συνέχεια, η συζήτηση αναφέρεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου η Ουκρανία πολεμά με τη στήριξη του ΝΑΤΟ, ενώ η Ρωσία λαμβάνει βοήθεια από χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν. Επίσης, αναφέρεται στην υποστήριξη της Βόρειας Κορέας προς τη Ρωσία, με αναφορά στις στρατιωτικές της δυνάμεις.
Τέλος, γίνεται αναφορά στις αμυντικές δαπάνες των χωρών παγκοσμίως, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξοδεύουν τα περισσότερα, και η Ελλάδα να ξοδεύει 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Αναφέρεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει περίπου 750 βάσεις σε 80 χώρες και εξετάζει τη δημιουργία νέων, όπως στη Φινλανδία.