Ακρόπολη Δύστου

Η Ακρόπολη της Δύστου βρίσκεται κοντά στα Κριεζά, στη νότια Εύβοια. Ήταν χτισμένη σε επιβλητικό, κωνικό λόφο, στη περιοχή Καστρί, στη λίμνη της Δύστου. Η ετυμολογική έννοια της λέξης Δύστος δηλώνει το δυστυχισμένο, αν και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το όνομα πιθανόν να προέρχεται από κάποια κατάδυση ή καταβύθιση που συνέβη στην περιοχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη ιδρύθηκε από τους Δρύωπες, αρχαίο προελληνικό φύλο. Η πρώτη κατοίκηση της περιοχής ξεκίνησε από την Νεολιθική Εποχή, σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν βρεθεί στις όχθες της λίμνης. Αρκετούς αιώνες αργότερα, ιδρύθηκε οργανωμένος οικισμός στο λόφο, όπου και άκμασε κατά τα Κλασικά και Ελληνιστικά Χρόνια.
 
Υπήρξε ανέκαθεν γεωργικός οικισμός, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Το επίνειο της Δύστου ήταν το Μπούφαλο, το οποίο βρισκόταν στη θέση του σημερινού Πόρτο Μπούφαλο. Κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ. η Δύστος οχυρώθηκε με ισχυρό τείχος, του οποίου τμήμα του σώζεται και σήμερα. Επίσης η κορυφή του λόφου προστατεύτηκε και με δεύτερο οχυρωματικό περίβολο. Τέλος, το πιο αξιοσημείωτο ήταν μια ενεπίγραφη στήλη της εποχής εκείνης, που βρέθηκε στη Χαλκίδα, και αναφερόταν στην αποξήρανση της λίμνης. Το κείμενο της στήλης περιέχει τη σύμβαση αποξήρανσης της λίμνης μεταξύ του Χαιρεφάνη και 230 Ερετριέων πολιτών. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης προβλεπόταν η κατασκευή αποχετευτικών αγωγών, υπονόμων και φρεατίων για την αποχέτευση των υδάτων. 
 
Η μόνη γραπτή αναφορά που γίνεται στην αρχαία Δύστο, και πιθανόν μιλάει για την καταστροφή της, είναι στα Φιλιππικά του Θεόπομπου. Ο Θεόπομπος αναφέρει ότι ο Φίλιππος, αφού πέρασε την Ερέτρια, εκκίνησε για την Δύστο. Η ταύτιση της αρχαίας Δύστου έγινε από τις αρχές του 19ου αιώνα χάρη στη διατήρηση του ονόματος από ένα μικρό χωριό, κοντά στους πρόποδες του λόφου. Αργότερα το χωριό εκκενώθηκε λόγω της ελονοσίας.