Εκδήλωση της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Κομοτηνή

Την Κυριακή 28/01/2024 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου, ομιλία με θέμα «Ιωάννης Δούκας Βατάτζης,  ο Θρακιώτης Άγιος Αυτοκράτορας της Ρωμηοσύνης», με ομιλητή τον κ. Σαρσάκη Ιωάννη, ιστορικό ερευνητή – συγγραφέα.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε με σύντομο και περιεκτικό λόγο στην ζωή και το έργο του Αυτοκράτορος Ιωάννη Βατάτζη, και σε όλες τις ενέργειές του με τις οποίες κατόρθωσε να ενισχύσει το κράτος του, να αντιμετωπίσει όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές και τελικά να θέσει τις βάσεις για την μετέπειτα ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους.

Επίσης έγινε ειδική αναφορά στην γεγονότα μετά την κοίμηση του Αυτοκράτορος Ιωάννη που οδήγησαν στην αγιοκατάταξή του και στην δημιουργία του θρύλου του Μαρμαρωμένου Βασιλιά. 

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον ομιλητή για την εύστοχη και γλαφυρή παρουσίαση, καθώς για εμάς έχει ιδιαίτερη αξία η ύπαρξη Αγίων και δη αυτοκρατόρων από την περιοχή της Θράκης. Ευχαριστούμε επίσης την ομάδα ΕΡΩ Ξάνθης για την συνεισφορά της στην υλικοτεχνική προετοιμασία της εκδήλωσης. Να σημειωθεί ότι η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του youtube