Οι «μπράβοι του διαδικτύου» λογοκρίνουν ανεξέλεγκτοι…

Γράφει η Μαρία Δεναξά, δημοσιογράφος
 
Πλέον το θέμα της λογοκρισίας στο Facebook και γενικότερα στο διαδίκτυο, σε ότι έχει να κάνει με το κυρίαρχο αφήγημα παίρνει επικές διαστάσεις!
Ξεπερνά Οργουελ και Χαξλευ μαζί και μάλιστα συμμετέχουν οργανωμένες ομάδες, που ισχυρίζονται πως σκοπός τους είναι η αξιολόγηση της ακρίβειας ειδήσεων και δημοσιεύσεων και ο περιορισμός της παραπληροφόρησης.
Αλλά πραγματική αποστολή τους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η φίμωση, η διαπόμπευση, η λογοκρισία και η παραπληροφόρηση! Δηλαδή το αντίθετο απ αυτό που ισχυρίζονται πως προστατεύουν!
Εκτός λοιπόν από τη λογοκρισία στις ακριβείς δηλώσεις ενός Ολλανδού ευρωβουλευτή και της διευθύντριας γνωστής φαρμακοβιομηχανίας, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τον… αγιασμό*, που ανέβασα στο FB χωρίς κανέναν απολύτως σχολιασμό, η πλατφόρμα με τη βοήθεια ιντερνετικών χαφιέδων, λογόκρινε και χαρακτήρισε ως hoax κείμενο μου που γράφτηκε αμέσως μετά και για τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή και της διευθύντριας και πριν η γνωστή φαρμακοβιομηχανία βγει να τα…μαζέψει.
Πλέον όμως δεν μαζεύονται! Ούτε η φαρμακοβιομηχανία, ούτε η εμμονή εξάλειψης κάθε διαφορετικής σκέψης, γνώμης, άποψης, δήλωσης κτλ όχι μόνο για τον αγιασμό* αλλά για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα!
Μέσα απ αυτό το μικρό παράδειγμα φαίνεται ξεκάθαρα ποια είναι η αποστολή των μπράβων και των τρολ του διαδικτύου. Δεν είναι η κατάρριψη των fake news αλλά η δημιουργία και η καλλιέργεια τους (όπως στο 1984)!
Χρησιμοποιώ συνειρμούς γιατί όπως θα έχετε καταλάβει μπλέξαμε παγκοσμίως!