Το λογότυπο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Mr. Thorbjorn Jagland

Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Θέμα: Το λογότυπο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

 

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης,

 

Είμαστε οι ηγέτες των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και αντιπροσωπεύουμε εκατομμύρια Ελλήνων που προέρχονται από την Ελληνική επαρχία της Μακεδονίας, αποκαλώντας τους εαυτούς μας πολιτιστικά και ιστορικά Μακεδόνες.

 

Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση τους Σλάβους κατοίκους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) να χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο και να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» με εθνική έννοια. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε εθνολογική χρήση του επιθέτου «Μακεδονικός/ή/ό» από τη σλαβική πλειοψηφία της ΠΓΔΜ πως είναι επίθεση εναντίον της πολιτιστικής Μακεδονικής μας ταυτότητας, η οποία είναι η ταυτότητά μας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

 

Απογοητευτήκαμε από το γεγονός πως η Οργάνωσή σας επέτρεψε τη χρήση του επιθέτου «Μακεδονική» ως το λογότυπο της ΠΓΔΜ στην Προεδρία του ΣτΕ. Είμαστε προβληματισμένοι και αναρωτιόμαστε με ποια λογική το Συμβούλιο της Ευρώπης επέτρεψε σε μέλος κράτος τη χρήση του όρου «Μακεδονική» Προεδρία, γνωρίζοντας πολύ καλά τη διαφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας; Δεδομένου ότι το όνομα της χώρας είναι επίσημα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το λογότυπο θα έπρεπε να ήταν το ίδιο.

 

Το λογότυπο «Μακεδονική» Προεδρία αποκλείει το ένα τρίτο των πολιτών της ΠΓΔΜ. Στην απογραφή του 2006, μόνο το 62% των κατοίκων της ΠΓΔΜ αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» αν και η Προεδρία υποτίθεται πως εκπροσωπεί όλους τους πολίτες της χώρας. Αυτό και μόνο, θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Οργάνωσής σας, διότι δέχεται μόνο την εκπροσώπηση της πλειοψηφίας και αποκλείει τις μειονότητες, οι οποίες αποτελούν το 38% των κατοίκων. Εξάλλου το 38% του πληθυσμού της χώρας δεν μπορεί ακριβώς να θεωρηθεί μειονότητα.

 

Η μονοπώληση και η ανάδειξη του γεωγραφικού όρου «Μακεδονικός/ή/ό» σε εθνικό επίπεδο ο οποίος έχει γίνει αποδεκτός από την Οργάνωσής σας, στερεί από εμάς το θεμελιώδες δικαίωμα να λεγόμαστε «Μακεδόνες» χωρίς προσάρτηση Σλαβικής ταυτότητας. Τέτοιες ενέργειες από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και της Οργάνωσής σας παραβιάζουν τα δικά μας ανθρώπινα δικαιώματά και είναι εναντίον των υφισταμένων διεθνών κανόνων και δικαίου. Έχουμε ήδη κάνει κατάθεση σε αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά για το σφετερισμό της Μακεδονικής πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητάς μας από τους εθνολογικά Σλάβους κατοίκους της ΠΓΔΜ, την οποία επισυνάπτομε για δική σας πληροφόρηση.

 

Με εκτίμηση,

 

Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ – Νίνα Γκατζούλη, Ύπατη Πρόεδρος και Πρόεδρος Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου

 

Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας – Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος

 

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά – Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόδρος

 

Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης – Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος

 

Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής – Αμύντας Παπαθανασίου

 

Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών- Δημήτριος Μποζιρικίδης, Πρόεδρος

 

Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου- Πάνος Δ. Σπηλιάκος, Πρόεδρος

 

Μακεδονικές Οργανώσεις και Ομοσπονδίες στην Ελλάδα- Επικοινωνία: Αντώνης Δασκόπουλος

 

 

Κοινοποίηση σε όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Ευρώπης