ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ) – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Περιοδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα της στην Αρκαδία πραγματοποίησε η Γραμματέας τουΣυμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.
Η ομογενής ιατρός είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης καιέλαβε μέρος σε ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες.
Στην πόλη του Τυρού, η Γραμματέας του ΣΑΕ τιμήθηκε για την δράση της και τη στήριξήτης στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής από τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καρδαράπαρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης κ.Δημήτριου Λαλουδάκησε ειδική εκδήλωση.
Στον σύντομο χαιρετισμό της προς τους παρευρισκομένους, η Δρ. Σαραντοπούλουχαρακτήρισε μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα τον Απόδημο Ελληνισμό και τόνισε τηνανάγκη ανάπτυξης επιχειρηματικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιώνμεταξύ των οργανώσεων της Ομογένειας και των τοπικών κοινωνιών με στόχο τηνσφυρηλάτηση των σχέσεων των Αποδήμων με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, και ιδιαίτερατης νέας γενιάς των ομογενών, αλλά και την διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικήςκληρονομιάς του τόπου.
«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την Ελλάδα στις καρδιές των Ομογενών μας,στόχος μας είναι να συνδράμουμε στην αναβίωση της περιφέρειας. Εμείς οι Ομογενείςείμαστε στο πλευρό της πατρίδας μας αυτές τις δύσκολες μέρες» είπε η Γραμματέαςτου ΣΑΕ. Έκλεισε δε τον χαιρετισμό της με την φράση του μεγάλου Αγωνιστή τηςΕπανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην οποία αποτυπώνεται με τον καλύτεροτρόπο η προσφορά προς την πατρίδα «Εγώ, η φαμίλια μου, τα άρματά μου… όλα για τηνΕλλάδα».
Η πόλη του Τυρού, με πληθυσμό 2000 κατοίκων, βρίσκεται στο κέντρο της Τσακωνιάς,στο μέσο της επαρχίας Κυνουρίας στην νοτιοανατολική πλευρά του Νομού Αρκαδίας.Πέρα, βέβαια, από τα αρχαιολογικά στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα παντού και τηναπαράμιλλη φυσική ομορφιά, η ύπαρξη της Τσακώνικης διαλέκτου που είναι ακόμηζωντανή και λειτουργική στην περιοχή του Τυρού, αποδεικνύει την αδιάσπαστη συνέχειααπό τους Δωριείς. Χαρακτηριστική είναι και οι τσακώνικη αρχιτεκτονική των οικισμώνστα γύρω χωριά. Ο Δήμος Τυρού διοργανώνει κάθε καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσειςμε την επωνυμία «Απολλώνια», οι οποίες περιλαμβάνουν: θεατρικές παραστάσεις-συναυλίες -παιδικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις προς τιμή των Αποδήμων.