Η Σχολή Σαχέτι γιόρτασε τα 92α γενέθλια του Γεωργίου Μπίζου

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής Σαχέτι, κ. Άξιος Δημοσθένης

Έφθασε στο ΣΑΧΕΤΙ συνοδευόμενος από τα μέλη της οικογένειάς του και όλοι οι μαθητές το προσωπικό και οι καλεσμένοι τον υποδέχθηκαν όρθιοι χειροκροτώντας τον. Ο Γεώργιος Μπίζος συγκινημένος ανταπέδωσε τον χαιρετισμό σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους μαθητές για τους οποίους όπως είναι γνωστό τρέφει ιδιαίτερη αγάπη.


Η Διεύθυνση και οι Εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος ετοίμασαν μια απλή αλλά όμορφη εκδήλωση ώστε αφ’ ενός μεν να τιμήσουν τον κ. Μπίζο, αλλά συγχρόνως να δώσουν ιδιαίτερη ομορφιά στα 92α γενέθλιά του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσευχή την οποία τέλεσαν οι Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.κ Δαμασκηνός και ο Άκρας της Γκάνας κ.κ Πέτρος. Αμέσως μετά οι Επικεφαλής Επιμελητές Σ. Φερέττι και Γ. Γεωργιάδης καλωσόρισαν τους επισκέπτες και τον Τιμώμενο Γ. Μπίζο και τον λόγο πήρε η χορωδία των μαθητών της Δ’ Δημοτικού με το υπέροχο τραγούδι ‘’Το θαλασσινό Τριφύλλι’’. Στη συνέχεια μαθητές της Α’ Γυμνασίου αναφέρθηκαν στην Οδύσσεια του Μπίζου στην πορεία από το Βασιλίτσι της Μεσσηνίας στη Ν. Αφρική, από την παιδική του ηλικία μέχρι την ώριμη ηλικία των αγώνων για την ισότητα, την ελευθερία και τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού τραγούδησαν στον κ. Μπίζο στη Γλώσσα των Ζούλου και μαθητές της Γ’ και Ε’ επίσης του Δημοτικού συνέδεσαν πολύ όμορφα το Αρχαιοελληνικό ‘’ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ’’ με την ζωή και τους αγώνες του Γ. Μπίζου. 


Το πιο θερμό χειροκρότημα εισέπραξαν οι μαθητές του Μικρού Χορευτικού της Γ’ Δημοτικού με τον υπέροχο χορό από την Κέρκυρα ‘’Ρούγα’’. Ο κ. Μπίζος παίρνοντας τον λόγο, με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την ιδιαίτερη τιμή που του επιφύλαξαν και στη συνέχεια, αναφέρθηκε τόσο στα παιδικά του χρόνια, όσο και στην φιλία του και τους κοινούς αγώνες με τον Νέλσον Μαντέλα. Η Εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της τούρτας των γενεθλίων και την επίδοση των δώρων στον κ. Μπίζο, από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΑΧΕΤΙ κ. W. Taylor. Συγχρόνως όλοι οι παρευρισκόμενοι, επισκέπτες, μαθητές και εκπαιδευτικοί τραγουδούσαν …..Να ζήσεις…….. στον έντονα συγκινημένο κ. Μπίζο. 


Σημειώνουμε ότι εκτός των προαναφερομένων στη εκδήλωση παρέστησαν, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ κ. Ι. Χατζαντωνάκης με τη Σύζυγό του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ Δρ. Α. Στεφάνου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Δρ. Γ. Βλάχος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Ι. Φιλίππου, γονείς των μαθητών και όλοι οι εκπαιδευτικοί του ΣΑΧΕΤΙ.

 

Λίγα λόγια για τον Γ. Μπίζο


Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε το 1928 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Στη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, δραπέτευσε από την κατεχόμενη πατρίδα του και κατέφυγε σαν πρόσφυγας στη Νότια Αφρική. Σπούδασε Νομικά και ασχολήθηκε με τη μάχιμη δικηγορία. Σήμερα το όνομά του στη Νότια Αφρική αλλά και σε όλο τον κόσμο έχει γίνει θρύλος, αφού ταυτίζεται όχι μόνο με τους αγώνες των Μαύρων κατά του νοτιοαφρικανικού Απαρτχάιντ αλλά και με τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων σε παγκόσμια κλίμακα Υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και
των καταπιεσμένων Μαύρων, με εξέχουσα φιγούρα τον Νέλσον Μαντέλα και άλλα ηγετικά στελέχη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, αναδεικνύεται σε μεγάλη νομική φυσιογνωμία.

Μία από τις κύριες ενασχολήσεις του είναι σήμερα ο αγώνας του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Η αφοσίωσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα τον έκανε να είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Εθνικού Συμβουλίου των Δικηγόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και συντέλεσε στη βράβευσή του με το «Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατίας Duma Nokwe», το 2004. Μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων, έχει βραβευτεί με το μετάλλιο του Τάγματος Διακεκριμένων Υπηρεσιών Β’ Τάξεως από τον Πρόεδρο Μαντέλα και με το Τάγμα του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς η δράση του περιλαμβάνει και την αποφασιστική συμμετοχή του στην ίδρυση του ελληνικού σχολείου SAHETI, του οποίου πλέον θεωρείται «πατέρας».