Δελτίο Τύπου για Εκδρομή σε Ανατολική Μακεδονία

Το γραφείο της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Θεσσαλονίκη οργάνωσε εκδρομή της Νεότητας της πόλεως στην Ανατολική Μακεδονία την περασμένη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου  … Πρώτος σταθμός η Ι.Μ. Αναληψεως στην Πρώτη Σερρών όπου μετά το πέρας της λειτουργίας  ακολούθησε στο αρχονταρίκι της μονής ο  πνευματικος λόγος της γ. Ανυσίας . Επόμενος σταθμός η  επίσκεψη στο εξαιρετικό Λαογραφικο Μουσείο της Πρώτης Σερρών στο Χαγιάτι Λαδιά, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με πάνω απο 800 ειδη   οικιακής χρήσης και ένδυσης που στεγάζονται με ιδιαίτερη φροντίδα σε 2 παλιές εξαιρετικά διατηρημένες καπναποθήκες. Η  συλλογή αντικειμένων του μουσείου, τα οποία χρονολογούνται κατά κύριο λόγο στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα  συνθέτει ένα  σκηνικό πολυφωνίας και πλουραλισμού, ζητούμενο στο πλαίσιο της σύγχρονης μουσειολογίας και μεταφέρει τον επισκέπτη σε περασμένες εποχές με ιδιαίτερο σεβασμό  στην λαϊκή μας παράδοση. Ακολούθησε ξενάγηση απο τον πρόεδρο  της Πρώτης Σερρών στα ιδιαίτερα περιποιημένα καλντερίμια του χωριού με στάση στην προτομή του πατριάρχου Νεοφύτου καθώς και στο Αγίασμα του Αγίου Γεωργίου που εντοπίστηκε με θαυματουργό τρόπο.
Επόμενη στάση στην  Ι.Μ. Εικοσιφοινισσσης στο Παγγαίο ‘Όρος με την θαυματουργή της εικόνα. 
Το απόγευμα εσπερινός και πνευματικός λόγος απο την γερόντισσα Πορφυρία στην Ι. Μ. Αναληψεως στην Σήψα της Δράμας για το μεγάλο πνευματικό  ανάστημα του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη και προσκύνηση στο κατάλυμα του Αγίου που διατηρείται  ακέραιο και  πλήρες χάριτος  καθώς και στον τάφο του.
 Η Ορθόδοξη λατρεία και πίστη καθώς  η λαική μας παράδοση ειναι 2 μόνον απο τους βασικούς άξονες  που συνθέτουν την ταυτότητα μας ως Ελληνων και η εξόρμηση ήταν μια απο τις πολλες προσπάθειες του Σωματείου  να μας τονώσει και να μας  κρατήσει κοντά στις ρίζες μας και στην πίστη μας.