ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκδήλωσης Ε.ΡΩ στην Πάτρα, για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

 
    Με αφορμή την θλιβερή επέτειο από την Άλωση της Πόλης, η Ενωμένη Ρωμηοσύνη σε συνεργασία με την Διακίδειο Σχολή Λαού, πραγματοποίησε την 28 Μαϊου 2023, στην αίθουσα της σχολής στην Πάτρα, εκδήλωση μνήμης , με ομιλητή τον Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη με θέμα: “Η Άλωση της Βασιλεύουσας, 29 Μαϊου 1453”.
    Η βυζαντινή – παραδοσιακή χορωδία ΘΕΌΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ, υπό την διεύθυνση του χοράρχου Χαράλαμπου Θεοτοκάτου, μας εισήγαγε μουσικά στο θέμα της εκδήλωσης και οπτικό υλικό, στην εικόνα της Βασιλίσσης των πόλεων, πριν την Άλωση.
    Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην χιλιόχρονη και πλέον ιστορική διαδρομή της αυτοκρατορίας της Ρωμανίας από της ιδρύσεως της, εστιάζοντας στα σημαντικότερα πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την Οικουμενική της πορεία, την άνοδο με την ορθόδοξη ζωή και τον πολιτισμό που φώτισε την ανθρωπότητα και την παρακμή από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των Φράγκων και των Τούρκων, που σηματοδότησε την σταυρική της πορεία προς τον Γολγοθά, διατηρώντας μέσα στην τραγικότητα της, την Πίστη της ανόθευτη.
    Ο τελευταίος λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που απαγγέλθηκε από τον ιατρό – ιστορικό κ. Δημήτριο Βέρα, εισήγαγε ιδανικά στο κλίμα των στιγμών.
Χαιρετισμό εκ μέρους της Μητροπόλεως Πατρών απηύθυνε, με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης π. Χρύσανθος.
  Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση μας και κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων της Διακιδείου σχολής.
Το σωματείο μας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την παρουσία και για την ευλογία της εκδήλωσης, τον Επίσκοπο της Μητροπόλεως μας, τον πρόεδρο της Διακιδείου σχολής κ Αθανασόπουλο Ιωάννη για την συνεργασία και την παραχώρηση της αίθουσας, όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στη πραγματοποίηση και επιτυχία της εκδήλωσης και όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.