Ἐπιστημονική Ἡμερίδα τῆς ΠΕΘ: « Οἱ ἀποφάσεις τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικρατείας γιά τά Θρησκευτικά: Νέα δεδομένα – προοπτικές »

 

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018

Αριθμ. Πρωτ.  62 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστημονική Ημερίδατης Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων:

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Θρησκευτικά:

Νέα δεδομένα – προοπτικές»

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων(ΠΕΘ), διοργάνωσε την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 στην Ακαδημία Αθηνών, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Θρησκευτικά: Νέα δεδομένα – προοπτικές».

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο προεδρεύων της Ημερίδας Καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Ηρακλής Ρεράκης, Πρόεδρος της ΠΕΘ, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των νέων αποδομητικών πολυθρησκειακών Προγραμμάτων για το Μάθημα των Θρησκευτικών και στις αντιδράσεις που υπήρξαν, τόνισε ότι οι δύο ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα νέα ως άνω Προγράμματα δεν είναι μόνον νομικά κείμενα, αλλά κείμενα που με σοφία και επιστημονική ευθύνη εισχωρούν σε βάθος εκτός των άλλων και σε πολύ λεπτά παιδαγωγικά θέματα που αφορούν στην  πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Οι επισημάνσεις και οι πολύπλευρες αναλύσεις των Συμβούλων του ΣτΕ και τα νομικά τους επιχειρήματα που από την αρχή έως το τέλος θέτουν ως κέντρο του όλου σκεπτικού τους την υγιή απρόσκοπτη ορθόδοξη χριστιανική ανάπτυξη του παιδιού, καθιστούν αυτές τις αποφάσεις παιδαγωγικά αριστουργήματα που θα μείνουν στην ιστορία ως μνημεία του πνευματικού πολιτισμού της Ελλάδας.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο Πανασιολογιώτος Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Ρίβιος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο παρευρισκόμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Πανασιολογιώτος Αρχιμανδρίτης π. Σαράντης Σαράντος, ο Δικηγόρος κ. Νικόδημος Καλιντέρης, ως εκπρόσωπος των Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων των Αθηνών και ο Γενικός Γραμματέας του πολιτικού φορέα «Νέα Δεξιά» κ. Χρήστος Χρηστίδης. Επίσης, με επιστολή τους χαιρέτισαν την Ημερίδα οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ηλείας κ. Γερμανός, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Γλυφάδας κ. Παύλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδων κ. Κύριλλος Κατερέλος και ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος.

Κατόπιν μίλησαν κατά την σειρά που ανέγνωσαν τις εισηγήσεις τους,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, με θέμα: «Προβληματισμοί και πρόταση για το μάθημα των Θρησκευτικών», η Καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Θεοδώρα Αντωνίου, με θέμα: «Η θρησκευτική ελευθερία και το μάθημα των Θρησκευτικών στη δημόσια εκπαίδευση: Συνταγματική διάσταση», ο τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.  Βασίλειος Νικόπουλος, με θέμα: «Ερμηνευτική προσέγγιση του άρθρου 16, παρ. 2 του Ελληνικού Συντάγματος» και ο  Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή, κ. Διονύσιος Μαρινάκης, με θέμα: «Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών κατά τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος, που ταλανίζει επί επταετία το μάθημα των Θρησκευτικών, τόνισε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της περιόδου 2015-2016, μετά από  διεξοδική συζήτηση που έγινε για τα νέα Προγράμματα, τον τρόπο σύνταξής τους και τις αντιδράσεις που υπήρχαν γι αυτά, έλαβε απόφαση κατά τον μήνα Ιανουάριο 2016 σε κοινή Συνεδρίαση με τους Κοσμήτορες και τους Προέδρους των Θεολογικών Σχολών και εκπροσώπους των Θεολόγων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης(Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων κ.ά.) να προτείνει, ως λύση εξόδου από το αδιέξοδο, να γίνει διάλογος με την Πολιτεία, με βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα και τα διδακτικά βιβλία του 2003-2006, με σκοπό να γίνουν οι απαιτούμενες βελτιώσεις σε αυτά καθώς και προσθήκες κάποιων κεφαλαίων σε ξεχωριστές ενότητες στο τέλος των βιβλίων, που να αφορούν στις χριστιανικές ομολογίες και στις θρησκείες, λαμβάνοντας όμως υπόψη το πνευματικό επίπεδο των μαθητών και χρησιμοποιώντας ως εφαρμογή σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές μεθόδους. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι τον Μάρτιο του 2016 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας επικύρωσε τις Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τονίζοντας μάλιστα με έμφαση ότι αυτή είναι και η μοναδική ομόφωνη Συνοδική απόφαση επί του θέματος και η μόνη λογική πρόταση που μπορεί να διευθετήσει οριστικά το πρόβλημα. Τόνισε, τέλος, ότι η Απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ καθώς και με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η Καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Θεοδώρα Αντωνίου, περιέγραψε την πολιτική που ακολουθούν στο μάθημα των Θρησκευτικών οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κατόπιν σημείωσε εμφαντικά ότι το Σύνταγμα της χώρα μας, όταν μιλάει για θρησκευτική συνείδηση, εννοεί την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση.

Ο τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.  Βασίλειος Νικόπουλος, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι πέρα από το προοίμιο του Συντάγματος της Ελλάδος, το οποίο αναφέρεται «Εις το όνομα της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος» και το άρθρο, 3 παρ. 1, όπου αναφέρει ότι  «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», στην  παρ. 3 του ιδίου άρθρου, το σημερινό Σύνταγμα της Ελλάδος αναφέρει,όχι χωρίς σημασία, ότι «το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο». Συνέδεσε έτσι τη μέριμνα που δείχνει το Σύνταγμα για τη μη αλλοίωση του κειμένου της Αγίας Γραφής που χρησιμοποιεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, με την ερμηνεία της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων ως ανάπτυξη της Ορθόδοξης συνείδησης.

Κατέληξε μάλιστα τονίζοντας ότι αν η Κυβέρνηση συνεχίσει να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αυτό συνιστά βίαιη κατάλυση της Δημοκρατίας στη χώρα μας και σύμφωνα με το άρθρο 120 παρ. 4, του Συντάγματος «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Ο τελευταίος εκ των εισηγητών της Ημερίδας, ο τ. Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Διονύσιος Μαρινάκης, έκανε μια πλήρη ανάλυση των αποφάσεων του ΣτΕ 926/2018 που ακυρώνει τα “νέα” Θρησκευτικά του Λυκείου και  660/2018 που ακυρώνει τα “νέα” Θρησκευτικά του Δημοτικού και Γυμνασίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι δύο ιστορικές αποφάσεις, μνημεία του νομικού μας πολιτισμού, λόγω της επιστημονικής και πλήρους τεκμηρίωσής τους, εξηγώντας παράλληλα ότι οι όποιες νέες αποφάσεις του ΣτΕ, δεν μπορούν να μην στηρίζονται υποχρεωτικά, σε όλη την προϋπάρχουσα επί του θέματος νομολογία.

Μετά το τέλος των Εισηγήσεων, σημαντικές και αξιόλογες παρεμβάσεις στην Ημερίδα έκαναν οι κάτωθι: ο τ. Πρόεδρος Εφετών κ. Απόστολος Βλάχος, ο Δρ του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιος Κρίππας, ο Δρ. Νομικής κ. Κωνσταντίνος Χιώλος, η Ποινικολόγος κ. Μαρούπα Ειρήνη, ο καθηγητής Θεολόγος π. Βασίλειος Κοκολάκης και ο Ταμίας της ΠΕΘ Δρ. Θεολογίας κ. Λέων Μπράνγκ.

Να σημειωθεί τέλος, ότι την Ημερίδα παρακολούθησε με αδιάπτωτο ενδιαφέρον επί (5) πέντε συνεχείς ώρες, ένα μεγάλο πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τους χώρους της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ υπήρξε και πλήθος ερωτήσεων που απαντήθηκαν από τους Εισηγητές.

Στην Ημερίδα δόθηκαν πολλά και σημαντικά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις:

Πρώτον, προς τους Δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίοι λοιδορήθηκαν αδίκως από τον Υπουργό Παιδείας και άλλα κυβερνητικά στελέχη, διότι αποφάσισαν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και όχι με βάση την πολιτική θέληση της Κυβέρνησης. Στην Ημερίδα, μετά από διεξοδική παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων της, αποδείχθηκε ότι ο νομικός κόσμος αλλά και ο κλήρος και  ο λαός υποδέχθηκαν ευμενώς και στηρίζουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις του ΣτΕ.

Δεύτερον, προς την Κυβέρνηση, η οποία κλήθηκε να εφαρμόσει άμεσα τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά που βασίζονται στο Σύνταγμα, τους Νόμους, το διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, διότι σε άλλη περίπτωση τραυματίζεται το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.

Τρίτον προς την Εκκλησία, αφού διαπιστώθηκε στις εργασίες της Ημερίδας ότι η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Μάρτιο του 2016 για το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι η μόνη δίκαιη, λογική και εφαρμόσιμη πρόταση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που ταλανίζει το μάθημα των Θρησκευτικών και τους μαθητές του ελληνικού σχολείου από μη σύννομες, αντορθόδοξες και αντιπαιδαγωγικές επιλογές.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα