Παραλίγο τραγωδία με φρεγάτα της ευρωπαϊκής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα HDMS Iver Huitfeldt, την οποία η Δανία απέστειλε στην Ερυθρά Θάλασσα, δυσλειτούργησε και έγινε ευάλωτη κατά τη διάρκεια της αποστολής της στα ανοιχτά της Υεμένης.

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές πληροφορίες η φρεγάτα HDMS Iver Huitfeldt του Δανικού Ναυτικού, η οποία αναπτύχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα κατά των επιθέσεων των Χούθι, παρουσίασε δυσλειτουργία στην αντιμετώπιση των επιθετικών drones των Χούθι.

Η φρεγάτα δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πυραύλους αεράμυνας ESSM επί μισή ώρα και τα μισά πυρομαχικά που εκτοξεύτηκαν από τα διπλά πυροβόλα κύριας συστοιχίας 76 mm εξερράγησαν  μετά την εκτόξευσή τους και έπεσαν κοντά στο πλοίο.

Παρά τα προβλήματα αυτά, η φρεγάτα κατάφερε να καταρρίψει τέσσερα από τα εισερχόμενα drones, ενώ τα υπόλοιπα καταστράφηκαν από άλλα πολεμικά πλοία.

Μετά από 30 λεπτά επανεκκίνησης του συστήματος αεράμυνας, το ESSM ενεργοποιήθηκε ξανά και 50 έως 100 πυρομαχικά των 76 χιλιοστών, καθώς και τρεις πύραυλοι, χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψη τεσσάρων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων κατά τη διάρκεια της μάχης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα συνολικά…

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 9 Μαρτίου, αλλά τώρα δημοσιοποιήθηκε.

Αντικαταστάθηκε ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Δανίας

Μετά το περιστατικό, ο Δανός Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Φλέμινγκ Λέντφερ έχασε τη θέση του με το αιτιολογικό ότι δεν ανέφερε τεχνικά προβλήματα με τη φρεγάτα.

Πληροφορίες στον δανικό τύπο αναφέρουν ότι έγινε κατανοητό ότι τα προηγουμένως γνωστά προβλήματα με το ραντάρ και το σύστημα διαχείρισης μάχης ήταν πιο σοβαρά από το αναμενόμενο.

Είναι γνωστό ότι το πλοίο χρησιμοποιεί το ραντάρ Thales APAR. Αυτό το ραντάρ ήταν επίσης ο κύριος αισθητήρας της γερμανικής φρεγάτας Hessen κλάσης Sachsen, η οποία αντιμετώπισε προβλήματα με τους πυραύλους αεράμυνας τον Φεβρουάριο.

Κάνοντας μια σύντομη δήλωση μετά το περιστατικό, η Thales ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική εξέταση που διεξήχθη από τις δανικές αρχές «δεν δείχνει πρόβλημα με το ραντάρ APAR». Μια άλλη αξιοσημείωτη αναφορά είναι ότι ανταλλακτικά και εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων δύο πυροβόλων 76 mm, δανείστηκαν από άλλα δανικά πολεμικά πλοία πριν η φρεγάτα σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

echedoros